Sari direct la conținut

Armata a lansat procedura de achiziție a lansatoarelor mobile de coastă cu rachete antinavă. De ce s-ar putea califica doar o singură companie, deși mai mulți jucători mari din domeniu și-au arătat interesul

HotNews.ro
Baterie de coasta cu rachete NSM, Foto: Kongsberg
Baterie de coasta cu rachete NSM, Foto: Kongsberg

Ministerul Apărării a lansat procedura de achiziție a unui sistem de instalații mobile de rachete antinavă care ar urma să fie dispuse pe coasta Mării Negre. Contractul are o valoare estimată de Armată de aproape 137 de milioane de euro fără TVA, o sumă eșalonată pe cel puțin cinci ani, iar firmele care se pot înscrie trebuie să provină din state NATO sau UE. Pe de altă parte, surse din piață au precizat pentru HotNews.ro că una dintre condițiile puse de MApN în licitație ar restrânge accesul companiilor și ar descalifica din start marii producători care s-au arătat interesați de contract, mai puțin unul singur.

Armata ar urma să pornească o primă etapă de calificare a ofertelor și ulterior de negociere directă cu producătorii selectați. Potrivit anunțului publicat pe site-ul Romtehnica, companie din cadrul MApN, companiile care pot depune oferte trebuie să provină dintr-un stat NATO sau UE, dar și că integrarea fabricării unor componente și a întreținerii sistemelor în țară.

„Un criteriu de calificare esențial în atribuirea contractului va fi legat de operaţiunile compensatorii aferente (offset): operatorul economic căruia îi va fi atribuit contractul multianual va avea obligația de a realiza, pe teritoriul național, o infrastructură de producție/asamblare/testare/mentenanță la nivelul unui operator economic cu capital majoritar sau integral de stat din industria națională de apărare, autorizat și înscris în registru în condițiile legii, în care să se execute: integrarea de elemente componente ale SIML; operațiuni de mentenanță pe ciclul de viață al sistemelor, astfel încât, în situații de criză și război, să nu fie necesară trimiterea acestora în afara teritoriului național; implementarea unor soluţii viitoare de modernizare pentru SIML”, transmite MApN.

Care ar putea fi competitorii

Pe de altă parte, un alt criteriu de calificare ar putea pune probleme unora dintre marii jucători din piață și procedura ar putea ajunge să fie contestată, au precizat pentru HotNews.ro.

Pentru acest contract, chiar dinainte de a fi aprobată HG-ul pentru procedura de achiziție, cel puțin patru mari companii din domeniul rachetelor militare și-au arătat interesul.

Grupul MBDA, cel mai mare producător de rachete la nivel European, ar intra în competiție cu racheta sa antinavă Exocet MM40 Block 3.

Americanii de la Boeing ar putea intra în această cursă cu racheta lor antinavă Harpoon, informație confirmată și într-un recent material despre această achiziție publicat de către Politico.com.

O altă ofertă ar putea veni de la suedezii de la Saab (în parteneriat cu nemții de la Diehl Defense), cu a lor rachetă anti-navă RBS15 Mk3.

Un al patrulea candidat ar putea fi norvegenii de la Kongsberg care ar putea oferta modelul Naval Stryke Missile (NSM). Oferta ar urma să fie făcută în parteneriat americanii de la Raytheon, producătorul sistemului Patriot pe care România tocmai ce l-a achiziționat.

Care criteriu ar putea să-i descalifice pe majoritatea dintre ofertanți

Procedura de achiziție publicată de către MApN prevede pentru calificare ca firmele sau asocierile interesate să demonstreze că au livrat începând cu anul 2000 sisteme mobile de lansare de rachete antinavă de cel puțin 137 de milioane de euro, valoarea prezentului contract.

Față de această condiție, însă, trei din cei patru ofertanți de mai sus nu s-ar încadra. Singurii care s-ar califica ar fi Kongsberg (cu Raytheon) care au livrat sisteme similare cu rachete NSM către Polonia în ultimii ani.

Completare ulterioară: În documentul făcut public de Romtehnica criteriul respectiv este denumit C.3 și stipulează că „operatorul economic trebuie să demonstreze că a livrat începând cu anul 2000 și până la data depunerii candidaturilor, SIML, inclusiv rachetele antinavă aferente, în valoare de cel puțin 137 milioane de euro, fără TVA”

Criteriul nu spune „SAU rachete antinavă”, ci „inclusiv rachete antinavă aferente”, adică „a livrat sisteme care au inclus instalații mobile de lansare a rachetelor antinavă, precum și rachete antinavă referente”, după cum se explică în nota din document.

„NOTĂ: Pentru demonstrarea îndeplinirii cerinței de calificare C.3, vor fi acceptate documente (extrase din contracte, facturi, procese verbale de recepție etc) din care rezultă că operatoul economica a livrat SIML, inclusiv rachetele antinavă aferente, adică a livrat sisteme care au inclus instalații mobile de lansare a rachetelor antinavă, precum și rachete antinavă aferente.”

Calendarul procedurii de achiziție:

Depunerea candidaturilor: 7.11.2018

Analiza documentelor de calificare: 08-23.11.2018

Depunerea ofertelor preliminare: 7.01.2019

Negocieri cu candidații care au depus ofertele preliminare: 16.01-30.01.2019

Stabilirea ofertei căștigătoare: 1.02.2019

Semnarea contractului multianual: 27.02.2019

Criteriul de atribuire: prețul cel mai scăzut al ofertei

Detalii despre procedură, aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro