Sari direct la conținut

​FOTO Euronaval 2018, cea mai mare expoziție în domeniul militar naval, are loc în aceste zile la Paris. Ce produse prezintă marile companii franceze

HotNews.ro
Corveta Naval Group Gowind 2500 , Foto: Naval Group
Corveta Naval Group Gowind 2500 , Foto: Naval Group

Euronaval 2018, cea mai mare conferință și expoziție în domeniul naval militar, eveniment organizat o dată la doi ani, are loc între 22 și 26 octombrie la Paris. Salonul reunește peste 470 de companii din sectorul militar din 33 de țări diferite și se așteaptă la peste 20.000 de vizitatori din domeniu. Evenimentul, organizat constant de 50 ani, e un prilej în special pentru marile companii franceze din industria de apărare, precum MBDA, Naval Group, Airbus, Thales sau Safran, să-și prezinte portofoliul de produse militare și noile soluții în domeniul naval și al siguranței maritime.

Potrivit organizatorilor, în Franța domeniul militar naval reprezintă peste 42.000 de locuri de muncă directe și o cifră de afaceri de circa 9,5 miliarde de euro anual. Chiar și așa, la ediția din 2018 din cei peste 470 de expozanți circa 280 sunt din alte țări decât Franța.

MBDA, cel mai mare producător de rachete din Europa și al doilea la nivel mondial, își prezintă la Euronaval 2018 o mare parte din portofoliul de produse, rachetele sol-aer din familiar Aster, Sea Ceptor și VL Mica – ultimele propuse și României în cadrul programului corvetelor multifuncționale, rachetele navă-navă Sea Venom, Marte Mk2 și Exocet – alt produs propus și României sau rachetă de croazieră NCM.

MBDA mai prezintă la Paris și sistemul Simbad-RC, un sistem teleghidat cu rachete anti-aer Mistral gândit pentru nave militare.

Totodată, MBDA prezintă o noutate la Paris: sistemul MMP at Sea, un sistem bazat pe racheta guidată antitanc MMP șic are a fost gândit să fie lansat de pe bărci rapide împotriva țintelor pe uscat sau pe mare.

Naval Group, conoscut înainte ca DCSN, cel mai mare cosntructor de nave din Franța, prezintă la Euronaval numeroasele sale proiecte de nave pe care le are atât cu Marina Franceză, dar și cu alte guverne din lume.

Unul din modelele sale de navă prezentate la Paris este corveta Gowind, propusă și României în cadrul programului de achiziție a patru corvete multifuncționale.

Gowind este o corvetă de circa 2.500 de tone, cu o lungime de aproximativ 100 de metri, înarmată cu rachete anti-aer VL Mica și anti-navă Exocet.

Naval Group va mai prezenta și proiectul fregatei Belharra sau FTI (Fregate de taille intermédiaire), după cum o numete marina franceză, primul client care a comandat deja cinci astfel de nave, prima cu livrare din 2023.

Fregatele FTI, de circa 4.000 de tone, reprezintă viitorul forțelor navale franceze, lucrând în paralel cu fregatele din clasa FREMM, alte nave realizate tot de Naval Group.

Constructorul francez va mai prezenta la Paris și a doua generație a sistemului său de propulsie independentă cu aer pentru submarine, FC2G AIP. Sistemul nu folosește hidrogen stocat la bordul submarinelor, ci îl produce pe loc folosind combustibilul standard aflat deja în rezervoare și permtie submarinelor perioade lungi de până la două săptămâni în care să funcționeze în adâncuri fără a ieși la suprafață.

Safran va prezenta la Paris sistemul Paseo XLR, un sistem optronic de identificare, urmărire și angajare ținte pe distanțe mari gândit pentru proiectul fregatelor FTI al marinei franceze.

Totodată, Safran va mai expune la Euronaval 2018 și sistemul Patroller, o aeronavă fără pilot folosită pentru supraveghere pe mare, urmărire, ghidarea artileriei sau misiuni umanitare.

Thales, unul dintre cei mai mari producători de sisteme radar și electronice, va prezenta la Euronaval 2018 noul său radar Sea Fire, un radar naval fix, de tip AESA, proiectat pentru fragetel FTI ale marinei franceze.

AIRBUS, unul din giganții mondiali ai industriei aeronautice, va prezenta mai multe produse special concepute pentru domeniul militar naval la conferința de la Paris.

Unul dintre acestea va fi aeronava A320 Neo MPA, un avion gândit în special pentru supraveghere maritimă și luptă antisubmarin.

Alt ptodus Airbus prezentat la Paris este și elicopterul militar H160M, un nou elicopter de talie medie gândit și pentru a fi folosit pe nave precum corvete și fregate.

Totodată, Airbus va prezenta detalii și despre proiectul dronei VSR700, aeronave autonome proiectate să opereze începând chiar și de de pe nave militare de talie mai mică.

ECA Group prezintă la Euronaval modelul de sonar tractat T18-M, derivat din dronă subacvatică A18, gândită să opereze până la adâncimi de circa 3.000 de metri.

ECA Group produce și drona subacvatică A9-M, aflată și în dotare speciliștilor din cadrul Forțelor Navale române pentru a detecta mine subacvatice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro