Ordonanța lui Toader stârnește critici la vârful Comisiei Europene: ”Incredibil. Românii merită stat de drept”
Intenția Guvernului de la București de a emite Ordonanță de Urgență pentru contestația în anulare a stârnit reacția extrem de critică a vicepreședintelui Comisiei Europene, finlandezul Jyrki Katainen, care a transmis că o astfel de deciziei este „incredibilă” și că „poporul român merită stat de drept”.
”Incredibilă știre. Poporul român merită stat de drept. Ministrul Justiției a anunțat că e gata să dea o ordonanță prin care sute de condamnări în cazuri de corupție vizându-i pe înalții demnitari vor fi invalidate”, a reacționat, pe twitter, oficialul finlandez, comisar pentru pentru Creştere economică, Locuri de muncă, Investiţii şi Concurenţă.
Unbelievable news!! Romanian people deserve #RuleofLaw .
Romania’s justice minister said Monday that he has prepared an emergency decree that could invalidate hundreds of corruption cases involving the country’s most senior officials. #Romania https://t.co/7JeVdk3Pkn
— Jyrki Katainen (@jyrkikatainen) January 21, 2019
Reacția a fost însoțită de publicarea, pe Twitter, a știrii Associated Press referitoare la anunțul ministrului Justiției Tudorel Toader potrivit căruia Guvernul va da o Ordonanță de Urgență pentru ca toți cei care au fost condamnați din 2014 până acum de completurile de cinci judecători de la instanța supremă să poată înainta contestație în anulare. Actul normativ îl vizează în primul rând pe liderul PSD Liviu Dragnea care ar putea scăpa astfel de condamnarea pentru fraudă electorală în Dosarul Referendumului, care l-a împiedicat să devină premier.
Liviu Dragnea are deja două condamnări (una definitivă în Dosarul Referendumului, pentru fraudă electorală, și una în primă instanță în Dosarul angajărilor fictive pentru complicitate la abuz în serviciu). Din cauza condamnărilor, liderul PSD care este și președintele Camerei Deputaților, nu a putut ocupa funcția de premier după alegerile parlamentare din 2016, notează AP.
Organizațiile anticorupție au anunțat proteste în cazul în care premierul Viorica Dăncilă va trece o astfel de ordonanță prin Guvern, mai scrie sursa citată, adăugând că o astfel de decizie ar fi un pas uriaș înapoi pentru democrație și pentru eforturile de combatere a corupției la nivel înalt.
Trei organizații reprezentându-i pe magistrați au cerut dezbatere publică pe acest subiect și au solicitat guvernului să nu adopte un astfel de proiect care ar pune în pericol valori sociale fundamentale și statul de drept.
Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește atacurile la statul de drept și deciziile guvernului de la București menite să îi protejeze pe oficialii corupți, mai scrie AP.
Anunțul lui Tudorel Toader survine unei decizii din noiembrie a Curții Constituționale a României potrivit căreia completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Justiție și Casație nu au fost legal constituite după 2014, deschizând astfel calea revizuirii verdictelor date de atunci și până acum, mai explică Associated Press.
În jur de 20 foști miniștri și parlamentari și directori de companii de stat încearcă să obțină o revenire asupra condamnărilor, potrivit sursei citate.
Guvernul va da „în cel mai scurt timp posibil” o Ordonanță de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite să poată face recurs în anulare, a anunțat, duminică seară, la România TV, ministrul Tudorel Toader. El a mai spus că așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale privind protocoalele între Ministerul Public și SRI și că, cel mai probabil, se va proceda la fel – va fi dată o Ordonanță de Urgență.
Legat de o posibilă reacție a instituțiilor europene legat de adoptarea unor astfel de ordonanțe, ministrul Justiției a susținut că „atât timp cât Curtea Constituțională a spus că justiția s-a înfăptuit pe lângă lege, aceștia nu vor putea spune altceva, deoarece ar însemna implicit o invalidare a deciziei CCR”.
Ministrul Justiției Tudorel Toader a făcut luni dimineața noi precizări privind Ordonanța de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite, din 2014 până acum, să poată face recurs în anulare, afirmând că premierul va decide când și dacă aceasta va fi adoptată. Tudorel Toader a spus că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar și cele în care au fost pronunțate soluții de achitare. Contestația în anulare în privința achitărilor poate fi făcută de procuror.
Jocul politic este de așa natură încât ministrul Justiției trebuie să adopte o anumită cale, care este mai mult politică decât juridică, este reacția procurorului general Augustin Lazăr privind Ordonanța de Urgență anunțată de Tudorel Toader prin care cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite începând din 2014 ar putea dispune de un recurs în anulare. Lazăr a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile Curții Constituționale se aplică pentru viitor, astfel că va fi foarte greu pentru Ministerul Justiţiei să explice cum o Ordonanţă de Urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei.
CITEȘTE ȘI: