Sari direct la conținut

România nu a transpus total directiva privind drepturile victimelor infracțiunilor. Comisar european: Mă voi asigura că normele UE sunt aplicate pe întregul său teritoriu

HotNews.ro
România nu a transpus total directiva privind drepturile victimelor infracțiunilor. Comisar european: Mă voi asigura că normele UE sunt aplicate pe întregul său teritoriu

​Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, a declarat, joi, că se va asigura că normele europene privind drepturile victimelor infracțiunilor sunt aplicate în toate statele Uniunii Europene, în condițiile în care România nu a transpus total în legislația națională Directiva europeană în domeniu.

Uniunea Europeană marchează joi Ziua Europeană a Victimelor Criminalității.

Gândurile mele se îndreaptă astăzi către toți copiii, femeile și bărbații care au fost, la un moment dat, victime ale unei infracțiuni. Și în această zi doresc să aduc, din nou, un omagiu lui Ján Kuciak, care a fost ucis în urmă cu un an. Trebuie să-i protejăm pe jurnaliști împotriva oricărei forme de intimidare și împotriva atacurilor”, a declarat comisarul european pentru Justiție.

Ea a reamintit că nu toate statele UE au adoptat legi naționale de implementare a Directivei europene 29/2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității.

„În Uniunea Europeană, toate victimele infracțiunilor beneficiază în prezent de un set de drepturi clare, indiferent de locul în care este comisă infracțiunea. În special, Directiva privind drepturile victimelor, care a intrat în vigoare în noiembrie 2015, prevede dreptul de recunoaștere a statutului de victimă și dreptul unei victime de a fi tratată într-un mod respectuos, profesionist și nediscriminatoriu. Obiectivul principal al acestor standarde ridicate este de a evita ca victimele să sufere prejudicii suplimentare în cursul procedurilor penale.

La trei ani de la termenul de transpunere, unele state membre nu au transpus încă integral acest act legislativ al UE. Punerea în aplicare a directivei constituie o prioritate pentru Comisie, care este hotărâtă să asigure buna funcționare în practică a acesteia.

Mă voi asigura că aceste norme ale UE sunt aplicate pe întregul său teritoriu. Voi lua toate măsurile necesare, printre care se numără și introducerea de acțiuni în justiție. Indiferent în ce țară locuiți sau din ce țară proveniți, dacă sunteți victima unei infracțiuni în Europa, ar trebui să primiți întotdeauna ajutorul și sprijinul de care aveți nevoie”, a atras atenția Jourova.

România nu a transpus nici până acum în legislația națională toate prevederile directivei europene pentru protejarea drepturilor victimelor infracțiunilor. Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement asupra României, Sloveniei și Irlandei pentru netranspunerea directivei.

În noiembrie 2018, CE a transmis Guvernului român aviz motivat, cerând țării noastre să pună în aplicare în mod corespunzător Directiva UE privind drepturile victimelor (Directiva 2012/29/UE).

Directiva privind drepturile victimelor le oferă victimelor infracțiunilor drepturi clare de a avea acces la informații, de a participa la procedurile penale și de a beneficia de sprijin și de protecție adaptată nevoilor lor. Directiva garantează, de asemenea, că victimele vulnerabile – cum ar fi copiii, victimele violurilor sau cele cu handicap – sunt identificate, astfel încât să poată beneficia de protecție suplimentară în cursul procedurilor penale.

Normele UE se aplică tuturor victimelor infracțiunilor din UE, indiferent de naționalitatea acestora. Directiva privind drepturile victimelor trebuia să fie transpusă în legislația națională până la 16 noiembrie 2015. Irlanda a pus în aplicare dispozițiile directivei, însă analiza Comisiei arată că acestea nu sunt complete.

România și Slovenia au notificat doar o punere în aplicare parțială a normelor.

Prin urmare, Comisia a solicitat autorităților irlandeze, române și slovene să ia măsuri și le trimite avize motivate. Dacă autoritățile irlandeze, române și slovene nu iau măsuri, cazurile pot fi înaintate Curții de Justiție a UE.

Din partea Guvernului, Ministerul Justiției este responsabil pentru inițierea actului normativ de transpunere a directivei europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro