Sari direct la conținut

VIDEO Dosarul complet al conflictului româno-maghiar de la Valea Uzului. Câți români sunt îngropați în cimitirul eroilor, disputa teritorială și problemele de legalitate. Date și documente oficiale

Cimitir Valea Uzului 3, Foto: Consiliul Judetean Harghita
Cimitir Valea Uzului 3, Foto: Consiliul Judetean Harghita

O sută de ani, în vârf la Valea Uzului, au urcat mai mult turiștii. După sistematizarea făcută în anii `20 de Societatea Cultul Eroilor, de cimitirul situat pe drumul ce leagă Harghita de Bacău nu și-a mai adus aminte aproape nimeni.

Peste șaizeci de ani, cimitirul a fost fișat și cam atât până în 1994, când într-un articol apărut în Adevărul de Cluj se vorbea că maghiarii au ars crucile românilor ca să spună că doar morții lor erau îngropați acolo. „Nu era nicio cruce, nu era nimic acolo, doar pășune. Din 1994 s-a început documentarea, s-a mers la biblioteci, la arhive, și după aceea s-a construit. Nu s-a pus niciun nume pe cruce pentru că nu s-a reușit identificarea”, spune acum Borboly Csaba, președintele UDMR al Consiliului Județean Harghita.

Primarul din Dărmănești, Constantin Toma, zice însă că în cimitir erau și cruci ale românilor, nemților, rușilor sau sârbilor morți la Valea Uzului, și că sigur acolo sunt îngropați 149 de soldați români. Aceste date, spune el, le are de la „o extensie” a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), în realitate însă de la un ONG care susține că este continuatorul Societății Cultul Eroilor.

Cert e, că ONCE a prezentat, miercuri, la aproape două luni de la izbucnirea publică a scandalului care a culminat cu incidentele din 6 iunie, de Ziua Eroilor, care este evidența morților din Cimitirul de la Valea Uzului. Între aceștia sunt și 22 români (19 identificați și 3 neidentificați)

HotNews.ro vă prezintă o imagine completă a cazului Valea Uzului, așa cum reiese ea din documente și declarațiile celor implicați.

Pe scurt:

  • După 1989 până în prezent de cimitirul de la Valea Uzului s-a ocupat primăria din Sânmartin, județul Harghita. Potrivit legii, Valea Uzului aparține de Sânmartin, însă există un litigiu privind hotarul cu Dărmănești, județul Bacău.
  • Anul trecut, Primăria Dărmănești decide să facă un monument și 50 de cruci pentru soldații români. Primarul Constantin Toma recunoaște că nu s-a consultat cu primarul din Sânmartin.
  • Constantin Toma susține că în cimitir sunt îngropați 149 de eroi români. Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, spune că a făcut demersuri pentru a afla câți români sunt. Din registrele de stare civilă a fost identificat unul, al cărui nume e afișat, dar „se pare că sunt mai câțiva”, precizează el.
  • La aproape două luni de la izbucnirea scandalului și tensiunile din Ziua Eroilor când poarta cimitirului a fost ruptă de români, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor(ONCE) a anunțat că în cimitirul de la Valea Uzului sunt îngropați 22 soldați români(19 identificați și 3 neidentificați). Restul de 130 identificați au murit la Poiana Uzului și sunt îngropați la Comănești.
  • Lucrările făcute de Primăria Dărmănești nu au avizele necesare potrivit legii. Nici primăria Sânmartin nu a solicitat în 2012 aviz de la ONCE pentru lucrări, deși acesta era obligatoriu abia din 2004 încoace.
  • Pe 6 iunie, de Ziua Eroilor, au avut loc incidente între maghiari și românii care au rupt poarta cimitirului, după care au asistat la o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți.

Câți români sunt îngropați în cimitirul de la Valea Uzului?

Pe plăcile comemorative amplasate pe gardul cimitirului apare numele unui singur român. Primarul din Dărmănești spune însă că acolo sunt 149.

Din datele oficiale, furnizate de ONCE, la aproape două luni de la izbucnirea scandalului, în cimitirul de la Valea Uzului, înființat în 1926-1927, sunt înhumați 22 de soldați români((19 identificați nominal și 3 neidentificați): 11 apărând în statistica din 1928, restul în cea din 1988. Aceasta din urmă nu menţionează nicio sursă documentară.

Numărul de 149, invocat de partea românească, a rezultat, potrivit ONCE, din însumarea, în 1988, a morților identificați nominal la Valea Uzului, respectiv 19, cu cei 130 identificați nominal la Poiana Uzului, un alt loc de înhumare din zonă, și care au fost mutați în perioada interbelică în Cimitirul eroilor din orașul Comănești.

Caracterul multinațional al cimitirului din Valea Uzului rezultă din statisticile oficiale. Astfel, potrivit datelor din 1928, lângă mormintele celor 350 de morţi de război din 1917, Societatea pentru Cultul Eroilor a centralizat osemintele a 847 morţi de război, dintre care: 170 identificaţi nominal (unguri -108, germani – 43, români – 8, ruşi – 4, sârbi – 3, italieni – 2 şi austrieci – 2), 435 neidentificaţi nominal (unguri – 336, germani – 78, ruşi- 18 şi români – 3) şi 242 necunoscuţi. În total, în Cimitirul de onoare din satul Valea Uzului au fost centralizate osemintele a 1.197 morţi de război (350 în anul 1917 şi 847 în perioada 1926-1927).

Potrivit unui Buletin informativ, întocmit de Legiunea de Jandarmi Ciuc, în anul 1934, în Cimitirul eroilor de la Valea Uzului existau 1.254 de cruci din lemn şi patru din piatră, iar pe cruci existau înscrisurile următoare: „un erou român sau un erou german, un erou ungur” etc, informează ONCE. Sursa citată precizează că în al Doilea Război Mondial, conform „Fişei de evidenţă a cimitirului” din anul 1988, în acest cimitir au mai fost înhumaţi 108 militari germani, care au murit în luptele din zonă, ajungându-se la un total de 1.306 morţi de război. Însă, după documentele întocmite de Crucea Roşie Română şi datate la nivelul anilor ’70, în anul 1944 în Cimitirul eroilor de la Valea Uzului au fost înhumaţi 40 de militari germani, din care 27 identificaţi nominal şi 13 neidentificaţi nominal.

Disputa teritorială: în ce județ se află Cimitirul

Cadrul legal al organizării administrativ teritoriale îl reprezintă legea 2/1968, republicată în noiembrie 2018. Potrivit acesteia, Valea Uzului este parte componentă a comunei Sânmartin, județul Harghita. De altfel, în toate documentele Ministerului Apărării Naționale, respectiv ONCE, cimitirul de la Valea Uzului figurează în Sânmartin, județul Harghita.

După 1968, oficiile cadastrale au trasat diferite limite cadastrale, transferând Valea Uzului la Dărmănești, chiar dacă modificarea limitelor teritoriale trebuia operată prin lege.

Astfel, în 1972 și 1985 oficiile de cadastru au convenit ca Valea Uzului să fie inclusă în cadastrul orașului Dărmănești.

În 1998, sunt inițiate demersurile de delimitare cadastrală a localităților Dărmănești, județul Bacău, și Sânmartin, județul Harghita, Oficiul de Cadastru, Geodezie și Cartografie al Harghitei semnalând că localitatea Valea Uzului este dincolo de hotar, chiar dacă legea stabilește că aparține de Sânmartin. Potrivit documentului Oficiului, modificarea limitelor nu este posibilă decât prin lege.

În 15 martie 2001, la sediul Oficiului județean de cadastru Harghita are loc o întâlnire la care participă reprezentanți de la cadstru Bacău și primăria Dărmănănești, în care se convine delimitarea hotarului potrivit legii 2/1968.

În 26 martie 2001 se aprobă inventarul public al comunei Sânmartin, în care apare cimitirul din Valea Uzului. În decembrie, acesta se atestă printr-o hotărâre de guvern, publicată în Monitor Oficial, în august 2002.

Tot în 2002, Oficiul de Cadastru Harghita menționează, într-o adresă, că la realizarea cadastrului în 1998, Valea Uzului nu a fost inclusă în Sânmartin deoarece timpul efectiv de executare a lucrării a fost prea scurt.

Disputa continuă până în anul 2006 când se constituie, prin ordin al prefecților Harghitei și Bacăului, comisia de delimitare și marcare a hotarului, fără finalizare însă.

În 2007, Consiliul Local Sânmartin adoptă o hotărâre în care în domeniul public al comunei este menționat cimitirul de la Valea Uzului cu extindere de 5.ooo mp, fapt confirmat printr-o HG în 2010.

Oficiul de cadastru al Harghitei transmite în 2008 că Valea Uzului aparține de Sânmatin, iar includerea în cadastrul orașului Dărmănești s-a făcut fără modificarea legii.

Situația rămâne însă în aer, iar doi ani mai târziu când începe programul RELUAT de delimitare a hotarelor administrative se procedează la delimitarea localităților Dărmănești și Sânmartin.

Deoarece nu s-a ajuns la un acord, în 2012, s-a constituit, la nivelul prefecturilor, comisia de conciliere, însă nu s-a ajuns la niciun acord, conflictul urmând a fi soluționat de instanță. Consiliul Județean Harghita a cerut Prefectului de Harghita, autoritatea competentă în cauză, să sesizeze instanța, însă acest lucru nu s-a întâmplat, litigiul rămânând deschis până astăzi.

În 3 octombrie 2018, primăria din Dărmănești trimite o adresă la oficiul de cadastru Bacău în care cere lămuriri în privința amplasamentului cimitirului de la Valea Uzului. Fiind încă în litigiu delimitarea teritorială, Agenţia Naţională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a decis ca limita utilizată în activitatea de recepție a documentațiilor cadastrale și de înscriere în cartea funciară să fie conform limitelor administrativ teritoriale și a limitelor planurilor cadastrale existente la Fondul Naţional Geodezic deținută la data de 10.01.1990, respectiv cu cimitirul Valea Uzului la Bacău.

Însă Agenţia Naţională de Cadastru și Publicitate Imobiliară efectuează doar operațiuni tehnice privind gestionarea și reprezentarea grafică a limitelor administrativ teritoriale, iar operațiunile de delimitare administrativă sunt atributul exclusiv al comisiilor de delimitare, constituite prin ordin de prefect.

Cu toate acestea, la data de 29 martie, Consiliul local Dărmănești a adoptat o hotărâre prin care introduce cimitirul din Valea Uzului din domeniul privat în domeniul public al orașului. Decizia a fost contestată de primarul din Sânmartin.

Pe 10 mai, ministrul de Interne, Carmen Dan, a avut o întâlnire cu reprezentanții prefecturii Bacău și primăriei Dărmănești, în care s-a convenit „demararea cu celeritate a procedurilor de clarificare a situației juridice” a cimitirului disputat între Bacău și Harghita, urmând ca autoritățile locale județene să se reunească într-o ședință comună.

Probleme de legalitate: Primăria Sânmartin nu a avut aviz de la ONCE. Primăria Dărmănești n-a avut niciun aviz

Dincolo de problemele privind amplasamentul, apar altele și în ceea ce privește proiectul propriu-zis, de la început până la finalizarea sa.

Din anii `90 până acum, de cimitirul de la Valea Uzului s-a ocupat Primăria din Sânmartin, județul Harghita. Din 2004, când s-a înființat ONCE, pentru orice lucrare era nevoie de avizul instituției. Nici primăria Sânmartin, nici cea din Dărmănești însă nu au obținut acest document pentru lucrări.

Potrivit Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, primăria comunei Sânmartin, județul Harghita, a realizat lucrări de renovare a cimitirului, fără respectarea planurilor iniţiale ale necropolei din 1927, amplasând trei monumente comemorative ungare, panouri informative, plăci comemorative şi aproximativ 600 de cruci cu însemne naționale ungare și pe suprafeţele de teren în care figurează, potrivit schițelor, morţi de război de alte naţionalităţi, ale căror elemente de identificare nu se mai regăsesc acum.

Vezi aici planul cimitirului realizat în anii `20 de Societatea Cultul Eroilor

Vezi aici cum arată acum

Lucrările, susține sursa citată, au fost finanţate, potrivit unei adrese a grupului deputaților UDMR către MApN, din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, necesară conform reglementărilor dreptului internațional umanitar, precum și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu.

„Lucrurile acestea s-au întâmplat acum 10 ani. Probabil că Primăria din Sânmartin nu a avut aviz de la ONCE, probabil a avut de la alte instituții locale, nu pot să vă spun cu siguranță acum care. Cel mai important este că această situație poate fi conciliată, iar găsirea unor soluții poate fi făcută de cele două ministere ale Apărării, român și ungar. Datele care sunt evidențiate arată că sunt și eroi români și trebuie găsită o soluție într-o manieră etică și legală”, declarat pentru HotNews.ro, Attila Korodi, liderul deputaților UDMR.

Dincolo de faptul că a făcut o intervenție pe un amplasament încă în dispută, nici Primăria Dărmănești nu a respectat cadrul legal în vigoare, neavând niciun aviz, ingurul document fiind autorizația de construire pe care ea însăși și-a eliberat-o.

Pe 6 iulie 2018, Ministerul Culturii a aprobat, în cadrul programului Centenar, două proiecte propuse de Primăria Dărmănești, unul dintre ele fiind cel privind „Reabilitarea Cimitirului Internațional al Eroilor situat în Valea Uzului, la limita cu județul Harghita”, și a alocat pentru acesta suma 65.000 de lei.

Pe 16 noiembrie, Primăria se adresează Ministerului Apărării Naționale pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru proiectul „Lucrări de construire monument Cimitir internațional și 50 de cruci pentru eroii români”.

Primarul din Dărmănești, Constantin Toma, a declarat pentru HotNews.ro, că MApN a realizat cele două documente, iar cererea a fost făcută pentru că proiectul depășea posibilitățile financiare ale autorității locale.

Într-un răspuns pentru HotNews.ro, Ministerul Apărării Naționale îl contrazice pe primar. „Întrucât structurile de specialitate din cadrul M.Ap.N. nu pot presta servicii pentru entități din afara instituției militare, M.Ap.N. nu a putut da curs favorabil solicitării primite din partea Primăriei Dărmănești”, se arată în răspunsul MapN, pentru HotNews.ro.

Pe 19 decembrie Primăria Dărmănești lansează procedura de cumpărare directă pentru lucrări. Pe 21 decembrie acestea sunt încredințate firmei Somalis Prest SRL pentru suma de 199.757 de lei, de trei ori mai mult decât obținuse Primăria de la Ministerul Culturii.

Notă: Interviu în data de 5 iunie

Tot în 21 decembrie printr-o hotărâre de Consiliu Local se suplimentează cu 110.000 de lei bugetul, la capitolul Cultură, pentru obiectivul „Cimitirul Internațional al eroilor Valea Uzului”.

Astfel, în total valoarea proiectului ajunge la 235.000 de lei: 60.000 de lei prevăzuți inițial în buget, 65.000 de lei de la Ministerul Culturii și alți 110.000 de lei de la ultima rectificare.

Autorizația de construire fusese aprobată pe 17 decembrie 2018, însă aceasta fără a respecta prevederile legale în domeniu.

Astfel, în urma unui control al Inspectoratului Regional în Construcții Nord-Est, emiterea autorizației nu avea arhivată dovada dreptului real asupra terenului, extrasul de carte funciară de informare actualizat, nu a fost solicitat avizul privind concepția artistică a monumentului de for public de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, iar documentația tehnică nu a avut anexat planul de situație vizat de oficiul de cadastru.

De asemenea, nu a existat nici avizul ONCE, solicitat abia in aprilie 2019, care era obligatoriu și care nu a fost obținut până în prezent.

Cu toate acestea și chiar dacă potrivit legii cimitirul din Valea Uzului ținea de comuna Sânmartin, Harghita, folosindu-se de o adresă a oficiului de cadastru, Consiliul Local Dărmănești adoptă pe 29 martie o hotărâre prin care introduce Cimitirul din domeniul privat în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al orașului Dărmănești.

Ulterior, mai exact pe 4 iunie, după izbucnirea scandalului, Prefectura de Bacău cere revocarea hotărârii, menționând că, dincolo de aspectele de tehnică legislativă, prin hotărârea de guvern 299 din martie 2010 cimitirul eroilor de la Valea Uzului figurează în Inventarul domeniului public al comunei Sânmartin, existând posibilitatea unei suprapuneri de terenuri.

„Nu vom anula nicio hotărâre. Prefectul se poate adresa instanței. (…) Asupra mea și a prefectului s-au făcut presiuni fantastice și de la toate nivelurile. Pentru că am certitudinea că acolo sunt eroi români, nu voi ceda”, a precizat primarul Constantin Toma.

„Noi am făcut demersuri pentru a afla câți militari români sunt acolo. Din cunoștințele noastre, în cartea de stare civilă este un soldat român și se pare că mai sunt câțiva. Dacă reușim să găsim în ce zonă sunt, atunci și acei oameni trebuie cinstiți. După moarte dușmănia nu poate să existe”, a declarat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.

Săptămâna trecută, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a anunțat că pregătește un memorandum pentru preluarea de către MApN a cimitirului de la Valea Uzului.

Notă: Interviu în data de 7 iunie

Blitzkrieg

De la finalul lunii aprilie până în mai, Primăria Dărmănești a ridicat zeci de cruci pentru eroii români în cimitirul de la Valea Uzului. Acestea au fost ulterior acoperite cu saci negri de câțiva etnici maghiari. După aceste incidente, în 3 iunie, Consiliul Județean Harghita a decis că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână. Mai multe asociații de români au anunțat pentru 6 iunie, Ziua pomenirii eroilor români, intenția de a merge în acest cimitir pentru a comemora soldații români. După acest anunț, senatorul UDMR Tanczos Barna a anunţat, în aceeași zi, că membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna vor organiza un protest „paşnic” la cimitir, deoarece nu sunt de acord „ca până la soluţionarea problemei din Valea Uzului să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo”.

Pe 6 iunie, tensiunile s-au dezlănțuit, românii rupând poarta cimitirului.

Războiul de-o zi româno-maghiar. Cum au fost „cinstiți” eroii de la Valea Uzului

ARHIVĂ COMENTARII
eucomentez • 2019-06-13 08:33:13
Dupa toata campania de ura indreptata impotriva minoritatii maghiare din Romania, in care aproape s-a ajuns la un pogrom impotriva minoritarilor, intr-un final presa informeaza corect: e un singur cetatean ungur cu nume de roman inmormantat acolo, nici ala nu e sigur ca vorbea romaneste. De ilegalitatile si abuzurile comise de autoritati cand ne informati? Sunt fara numar si sunt de natura penala, pedepsibila cu ani grei de inchisoare daca se respecta legea.
48 19
Mayhem • 2019-06-13 09:09:45
Campania a fost indreptata impotriva majoritatii romanesti inca din 1994. Documentul spune clar ca au fost puse cruci cu insemne maghiare peste mormintele romanesti dar si ale altor natiuni. Practic s-a facut o profanare de morminte ale soldatilor de alte natiuni si o maghiarizare a cimitirului multinational. Cat despre pogrom, tu esti tampit? Cine a provocat disputa? Nu cei ce au vandalizat crucile romanesti imbracandu-le in saci de gunoi? Obeliscul cine l-a vandalizat? Cine au pus lacat pe domeniu public? Cine a blocat accesul altor persoane autorizate sa tina o procesiune? Daca stii raspunsul la intrebarile astea, sti si cine este de vina pentru intreg incidentul. Romanii au venit acolo doar pentru a comemora eroi cazuti in razboi. Voi ati venit sa ii impiedicati sa comemoreze. Iar ilegalitati ati comis si voi. Nu aveati autorizatie de renovare, ati profanat mormintele altor soldati de alte natiuni dupa cum reiese din comunicatul oficial si ati blocat si accesul altor persoane pe un domeniu public, fapt de natura contraventionala. Pana sa va asteptati de la altii sa respecte legea, ar fi cazul sa incepti si voi sa respectati legea. Si bunul simt.
15 46
Poiana lui Occam • 2019-06-13 14:52:47
patriotism de Darmanesti
9 3
muscha • 2019-06-13 17:27:25
mai bine frecati menta ,ca altcrva nu stiti sa faceti . in petrosani sunt cei mai multi someri si culmea , cele mai multe cereri de angajari .pai ,cine e mai harnic si munceste ,guvernu'l rasplateste !
5 1
NicioLae2 • 2019-06-14 21:56:16
Mai bine ai încercă să ieși din țarcul comunitar în care vă izolați și ai învăța limba română. De exemplu, știi tu de unde vine și ce semnifică expresia "a freca menta"? E o chestie de cultură UNIVERSALÂ, și găsești explicații în românește, dar nu la ministerul unguresc al apărării (care apărare, câ Ungaria a fost călcată și cucerită ușor de cine a vrut și cine n-a vrut).
1 2
eucomentez • 2019-06-15 08:09:28
Mayhem: falsuri fara numar in comentariul tau. Iar de provocari intreaba ministerul de interne care a platit ultrasii Dinamo sa urle "Afara cu ungurii din tara" intr-un cimitir, dar si pe stadioane din Malta si Norvegia la meciurile de calificare a nationalei de fotbal. De la 149 de eroi romani s-a ajuns la 11. Daca le mai numara de cateva ori poate nu mai ramane nici unul.
2 1
un domn • 2019-06-13 09:11:59
Acesta va fi Corect Gestionat de Armata Romana ( cand Doi Prosti se Bat al III lea Destept venit Castiga, deh ca asa e in tenis spunea Toma Caragiu )
9 23
jescu • 2019-06-13 09:13:38
In articol scrie exact cati soldati sunt pe baza documentelor oficiale din diversi ani. Tocmai cel care a declarat ca e un singur roman, vine ca o stire falsa, nebazata pe documente, ca sa alimenteze ura.
6 31
Cartisoara • 2019-06-13 09:30:11
Gheorghe Cosma poate sa fie bine mersi si Gyorgy Koszma.... Si familia mea se numeste acuma Dorodici dupa largul "concurs" al funtionarului oltean de la primarie care a refuzat sa scrie in certificatele de nastere numele autentic maghiar - Daradics
35 10
Harald • 2019-06-13 09:48:58
Se pare că te consideri maghiar
7 15
Mayhem • 2019-06-13 10:11:12
In realitate lucrurile nu sunt asa.
4 7
bancher • 2019-06-13 10:29:11
La mine la tara , in Olenia, avem un cimitr si este extrem de bine ingrijit, cu drumuri asfaltate si alei pietruite. La Valea Uzului e un drum de tara mocirlos si plin de balti, nici macar podet nu au peste santul de la poarta cimitirului. Cum sa te bati nene ptr o bucata de mocirla?
6 14
bancher • 2019-06-13 10:35:36
de ce nu amintesti?? Ca si eu stiu romani din Ardeal care au nume unguresti ptr ca asa au vrut Horty si autoritatile maghiare; adica i-au obligat sa isi shimbe numele de familie din nume romanesc in nume unguresc (desi repet, ei nici macar nu aveau unguri in familie). In cazul tau a fost doar un caz izolat, cu largul ,,concurs'' al unui functionar oltean (o spui de parca oltenii nu ar fi oameni), dar in cazul maghiarilor a fost o politica de stat, instaurata puternic in perioada 1939-1944. In cazul tau, daca te simti mai mult maghiar decat roman, nu te impiedica nimeni sa iti schimbi numele la loc in Daradics.
7 24
1gur • 2019-06-13 11:11:35
Aveti dreptate, nimeni nu neaga ca maghiarii sunt "speciali",mai caposi, insa cazul lui nu e unul izolat.
2 5
Cartisoara • 2019-06-13 12:57:11
Nu deviem discutia. Am vorbit despre niste realitati existente in Romania. Si numele e greu sa il schimb acuma, toate actele mele si ale copiilor ar trebui refacute. Sotia mea, nascuta in URSS, 7 an a fost pe drumuri, ptr a corecta numele in documente dupe ce autoritatile romane, apoi sovietice, apoi moldovenesti au "pocit", intentionat, numele membrilor familiei ei in acte. Totul a durat 7 ani ptr a redobandi cetatenia,ca parca nu -a fost suficient ca era casatorita cu mine din 2005 si pana-n 2012 cand intr-un final a obtinut si ea cetatenia romana, Si in tot acest rastimp nu a avut nici drept de munca in Romania. Intr-o Romanie guvernata de la Bucuresti, de mitici, olteni, munteni
9 2
bancher • 2019-06-13 14:34:49
Plecam de la Valea Uzului si ajungem la mitici, munteni si olteni. La sotia dvs a fost alta situatie: a dorit redobandirea cetateniei romanesti, si asta nu se redobandeste asa usor. Stiu caz de roman insurat cu o sud-americanca, si nici pana in ziua de azi ea nu si-a primit cetatenia romana..au trecut ani si ani de intocmit documente si asteptari, si tot nu ii vine cetatenia. O tot verifica.... Insa, daca doriti, numele vi-l puteti schimba, stiu si cazuri de barbati care au luat numele sotiei fara nicio problema. In cazul dvs va trebui sa vrea si copiii, poate lor nu le place noul nume..
1 8
Nevermind • 2019-06-13 19:13:44
UNGURII aia de la udemere care au fost la ciolan non-stop si au GUVERNAT de la Bucuresti, sunt ce anume?!? Boculetz, grupul PSD de la Cluuuuj, Blaga etc... astia ce sunt?
1 6
andipetre • 2019-06-13 11:01:25
1 13
Lu48 • 2019-06-13 21:59:19
Mai documentează-te, dar presupun că este peste puterile tale intelectuale. Koszma nu există. Forma corectă Kozma este un nume maghiar de familie străvechi , foarte răspândit în Ungaria regală încă din sec. XI. Ȋn aceea perioadă nu prea erau români în câmpia Panoniei. Cunoştinţele tale în vârstă care îşi amintesc direct de maghiarizare ar trebui să aibe acum în jur de 110 ani, dacă în momentul maghiarizării aveau 8-9 ani. Eu în schimb sunt în posesia unui document emis de Primăria Braşov, Certificatul de naţionalitate nr. 24.896 din 6 octombrie 1928, prin care domnul Csákány Béla este declarat având naţionalitatea română, fiind înscris la numărul 5497 în registrul de naţionalitate. După această dată în toate documentele oficiale apare cu numele Csákány Adalbert.
8 0
andipetre • 2019-06-14 09:30:20
0 4
bancher • 2019-06-14 13:18:14
dar pogromul ungurilor impotriva romanilor in perioada 1940-1944 e cunoscut si scris in documente...au fost romani rastigniti pe cruce de unguri si o gramada de gropi comune. Hortystii au fost mai rai decat sovieticii .
0 3
AndJorj • 2019-06-13 09:40:04
ungurii, cum zice si articolul, au distrus urmele romanilor ingropati acolo: "maghiarii au ars crucile românilor ca să spună că doar morții lor erau îngropați acolo". Care sa fie explicatia logica pt care ai arde 1254 de cruci de lemn, existente in anul 1934? Cine duce o campanie de ura, si impotriva cui? De ce ungurii au inchis cimitirul cu lacat si nu au dat voie sa se faca slujba? Nu iesea niciun scandal. Si daca ar fi un singur erou roman acolo, ceea ce eu unul, citind aceste documentare, nu cred, el tot merita toata cinstea. 1, 22, 100, 1000, nu conteaza, merita cinstiti egal.
4 16
Point • 2019-06-13 11:31:41
prea putin important.intigarea a devenit evidenta. ps:hn va rog nu mai cenzurati comentariile: mai arunca un pai pe foc,multa benzina si pocnitori. ma' stimata redactie,ai cui sunteti nene,ca prea lucrati ca la carte(aia a informarii incorecte).unde dracului vazurati neica razbele si singe pe pereti. numai udmr si statul ungar poate scoate asemenea titluri din burta:''conflitul romano-maghiar''. din nou,cuplul de ''ziaristi'' dinu-cozmei,paleste bunul simt si masura,cu articole incendiatoare pornind de la piciorul puilor nascuti vii! in acest timp,la perdeaua de fum si manipularea ''razboiului romano-maghiar'',in spate se vinde Basarabia,pe bucati. asta e lucrare serioasa neicutilor,101 dezinformare,si voi puneti umarul voiniceste,bineinteles dezinteresati...
3 7
Kosmos • 2019-06-13 09:54:42
''Potrivit Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, primăria comunei Sânmartin, județul Harghita, a realizat lucrări de renovare a cimitirului, fără respectarea planurilor iniţiale ale necropolei din 1927, amplasând trei monumente comemorative ungare, panouri informative, plăci comemorative şi aproximativ 600 de cruci cu însemne naționale ungare și pe suprafeţele de teren în care figurează, potrivit schițelor, morţi de război de alte naţionalităţi, ale căror elemente de identificare nu se mai regăsesc acum.'' Ungaria este activ implicata din pacate in a maghiariza zona Transilvaniei..lucru care n-ar trebui acceptat. Baietii aia bruneti cu ochelari de soare sunt o rusine pt romania
3 21
Lok • 2019-06-13 08:48:13
Din noblete evident. O stire ce nu merita 1 minut de video, dar foarte valoroasa deoarece acopera din efectele cauzate de ultimele alegeri. PSD vrea sa distraga de la haosul intern, iar PNL-USR vrea sa distraga de la incapacitatea lor de a guverna/ schimba ceva.
7 16
1gur • 2019-06-13 09:30:06
Acest conflict romano-maghiar exista doar in politica si intre huligani. Mi se pare ca titlul instiga la ura si conflict. Ar trebui tratate temele delicate un pic mai cu grija. Eu sunt romano-maghiar si nu simt nici un conflict in interiorul meu.
2 16
bancher • 2019-06-13 14:39:38
eu cand am vazut imaginile am crezut ca sunt la meciul Steaua-Rapid sau Steaua - Dinamo....doar acolo mai vezi asa huligani, suiti pe garduri si facand semne cu degetul.
4 2
[deleted] • 2019-06-13 09:35:47
Acest comentariu a fost șters.
6 5
Lok • 2019-06-13 10:56:16
Ambele tabere, daca le putem numi asa, au toate motivele sa amplifice situatia din v.Uzului prin presele lor.
3 2
nero61 • 2019-06-13 09:10:12
Mie mi se pare a fi o lupta pt teritoriu. Cred ca nici ungurii nici romanii implicati, nu sunt interesati de mortii respectivi. Totul a fost o provocare si din partea ungurilor si din partea romanilor. Conteaza ca sunt 1000 de morti unguri si 100 de romani? Pana la urma sunt niste morti (eroi pt natia din care provin) si carora trebuie sa li se acorde respectul cuvenit. Ce este facut illegal, de orice parte, trebuie sanctionat. Ce a fost facut gresit, trebuie corectat. Dar asta nu se face prin agitatii si distrugeri. Se aseaza la masa, se analizeaza si se iau masuri. Dar cimitirul (mortii ingropati acolo) trebuie respectati. Au murit pt o cauza sau din cauza unui ordin.
2 16
Kornell • 2019-06-13 09:25:55
a extremistilor de ambele parti. Cimitirul este situat la capatul unor drumuri f. proaste, practic forestiere din ambele directii, o ora cu masina mergand incet. Cui ii pasa de un numar incert de morminte situate intr-un capat de lume???? Cine a dus acolo sute de oameni, romani si unguri cu copii, steaguri, jandarmi???? Doar cei care vor scandal si atatarea spiritelor, IN SCOPUL ABATERII ATENTIEI de la probleme de guvern, alegeri, PSD, etc. Vedeti filmul in care SUA are niste probleme cu presedintele si pt distragerea atentiei declara razboi paraca Albaniei - e aceeasi idee. Mortii cu mortii si vii cu viile
7 8
muciflenduri • 2019-06-13 09:57:54
Pare ca se intampla ceva pe teritoriul Romaniei...indiferent de etnie sau nationalitate, oamenii par sa devina mai prosti, mai rai, sunt tentati sa ciuguleasca, poate iese ceva. E o lipsa crasa de civilizatie in toata povestea asta. Un ungur care hotaraste ca doar mortii unguri trebuie comemorati. Romani care inventeaza morti mai multi pentru a justifica monumente menite sa le arate ungurilor ca suntem pe veci stapani. In tot timpul asta, mortii unguri, romani si germani, raman impasibili. Intr-o tara civilizata ar fi fost ridicate monumente pentru toti, exista loc pentru toate natiile pe o cruce mare; dar noi nu traim intr-o tara civilizata, e o tara a hienelor.
5 12
Kosmos • 2019-06-13 12:33:01
Pamantul romanesc iti ofera tot fara sa fii nevoit sa mergi la munca ..de aici e si lenea asta mare
5 2
NicioLae2 • 2019-06-14 14:51:23
De unde ai scos-o p-asta? Din cauza asta vă țineți cu ghiarele și cu dinții de pământul Ardealului? Lene? Cum se face că Harcov ("ținutul secuiesc"?!) se numără printre cele mai sărace zone din România? Sub conducerea udmr!
1 0
abramburell • 2019-06-13 10:06:30
multumiri pentru articolul foarte documentat. Dumnezeu sa ii odihneasca pe toti cei ingropati acolo.
2 8
1gur • 2019-06-13 10:19:59
Banuiesc ca sunteti unul dintre cei care a venit la cimitir sa arate cu degetul din mijloc si avea un steag urias in spate;) in timp ce camarazii strigau ole ole olee
11 2
alynna • 2019-06-13 11:30:46
este faptul ca autoritatile romane NU sunt in stare sa faca demersurile legale necesare sa stabileasca "hotarul" de zeci de ani!!!! RUSINE!!!! Ce sa astepti de la el? Autostrazi suspendate? Brain surgery? Stat slab, stat fara speranta!
2 6
Cataleya • 2019-06-13 11:57:52
Autorii articolului - Clarice Dinu si Victor Cozmei - merita tot respectul cititorilor pt documentatia detaliata si obiectiva din articol. Felicitari !
6 7
Sânmartin • 2019-06-13 12:04:50
Dl primar, să fiu elegant, dă informații greșite. Cele două composesorate menționate plătesc impozit la Sânmartin pentru pășunile și imobilele din Valea Uzului, mai mult, pe extrasele de carte funciară din 2019 aceste imobile figurează la UAT Sânmartin. La Dărmănești se plătește numai pentru păduri.
8 2
Mircea11 • 2019-06-13 12:29:08
Oricati romani ar fi fost este intolerabila ura iredentistilor fata de tot ceea ce este romanesc.
3 8
asavreau • 2019-06-13 13:10:05
Guvernul Dăncilă trebuia să se implice în delimitarea administrativ-teritorială și a competențelor de administrare a cimitirului..Scandal iscat avantajează UDMR și PSD,așa că sunt slabe speranțe ca situația să se rezolve civilizat.Până după alegerile locale și parlamentare au interes să rămână ambiguă,având subiecte de campanie electorală pentru proști.Și sunt destui.Români,maghiari,se lasă antrenați în conflicte din te miri ce!
3 4
Fapte • 2019-06-13 14:20:08
4 11
eucomentez • 2019-06-13 14:58:44
Se vehiculeaza foarte multe informatii false, in special din partea reprezentantilor guvernului si a autoritatilor implicate in seria de actiuni ilegale care a condus la scandalul din presa. Autoritatile apeleaza la sentimente si mandrie in loc de a respecta legea, apeleaza la dezinformare in loc de informare corecta si echitabila. Intre timp guvernul nu mai are bani de salarii, capitala a ramas fara bani desi suntem doar in luna iunie. Iar poporul sibpresa sare sa injure si sa linseze populatia minoritara pe motive inventate. Cam asta inseamna sa fii roman.
14 1
Reticentul • 2019-06-13 16:50:53
3 8
miculescu-rucar • 2019-06-13 18:44:19
de capitala si ce inseamna sa fii roman?
2 2
ipolitic • 2019-06-13 16:26:59
.
5 2
raducelfrumos • 2019-06-13 16:31:28
De ce au tacut pana acum acei bravi si grasi salariati ai statului de la Oficiul National pentru Cultul Eroilor ? Pentru ca au stiut de atatia ani ce fac ungurii acolo dar au tacut ? De ce au tacut ? Intelegeri intre UDMR si mari nostrii politicieni "romani" (de la toate partidele) ? Cum au lasat ca ungurii sa faca ce vor acolo, sa transforme citmitirul militar din unul international (si cu romani ingropati acolo si dar multe alte nationalitati) intr-unul unguresc ?
2 6
Andrei • 2019-06-13 18:17:44
Salut articolul, care pare bine documentat. Lasind la o parte faptul ca exista interese cu terenurile si padurile din zona, se pare ca si ungurii au procedat cam la fel de "romaneste" odata cu renovarea acestui cimitir. Ba mai mult acum este evident faptul ca,s-au facut ca uita cu buna stiinta de faptul ca acest cimitir a fost si al eroilor de alta nationalitate. Iar panourile si monumentele ungare, au fost amplasate fara a respecta planul cimitirului. Fotografiile si schitele sunt edificatoare. Ar fi fost civilizat din partea comunitatii maghiare sa inaugureze impreuna cu cea romaneasca redeschiderea acestui cimitir, sa existe placute comemorative bilingve (si in mai multe limbi). Un astfel de eveniment ar fi putut fi un catalizator pentru normalitate, respect, reconciliere si maturitate si un precedent pentru alte astfel de evenimente "sensibile", care privesc ambele comunitati. Din pacate partile au speculat politic si au manipulat masele, alunecind chiar pe panta instigarii la ura. Doar stilul in care au facut-o ungurii a diferit ce cel al romanilor. Si Valea Uzului nu este singurul loc din Transilvania unde se instiga, luati aminte! Mai sunt astfel locuri, unde ti se stringe inima cind vezi ponegrite insemnele romanesti. Si e pacat, rautacios acest lucru, pentru ca totusi si romani si unguri traim in acest loc. Nu inteleg prea bine nici faptul ca Hunor apeleaza la sprijin din Ungaria, pentru ca si el a procedat miseleste, ca un roman "verde". Poate putin mai cu stil....discutabil! Iar la adevarata fata a Romaniei ati contribuit si dvs pe deplin dle Kelemen, desi va deghizati dupa cum bate vintul de la Bucuresti sau de la Buda. Nu va faceti ca nu stiti asta!
1 4
2019-06-13 18:27:04
1 4
INTERVIURILE HotNews.ro