Profesorul de religie care a lăsat însărcinată o elevă din Alba a recunoscut copilul
Profesorul de religie care a lăsat însărcinată o elevă de la liceul din Arieșeni, județul Alba, a recunoscut copilul și a inițiat, împreună cu mama, procedurile pentru emiterea unui nou certificat de naștere al bebelușului, transmite Mediafax.
Eleva de la Liceul Tehnologic de Turism şi Alimentaţie din Arieşeni, județul Alba, care a rămas însărcinată la vârsta de 17 ani, în timp ce era în clasa a XI, i-a anunțat pe reprezentanții casei de tip familial în care locuia că va avea un copil, le-a spus că vrea să păstreze sarcina, dar nu a vrut să dezvăluie identitatea tatălui, potrivit directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, Valentin Ioan Frăcea.
„L.M. s-a născut la data de 08.12.2000, în localitatea Blaj, jud. Alba, iar din anul 2001 a beneficiat de măsuri de protecție specială, atât în sistem familial (asistent maternal profesionist) cât și în sistem rezidențial, ultima măsura de plasament fiind la Casa de Tip Familial Târsa – jud. Alba, unitate rezidențială din cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba are încheiat un contract de furnizare de servicii sociale. L.M. a urmat cursurile Liceul Tehnologic de Turism şi Alimentaţie din Arieşeni clasele a IX-a și a X-a, a absolvit clasa a XI-a, profil mecanic la Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni. Menționăm că, DGASPC Alba nu a fost informată cu privire la derularea unei anchete administrative de către unitatea de învățământ privind zvonurile unei relații dintre minoră și un cadru didactic. În luna noiembrie 2017, L.M. a declarat angajaților din casa de tip familial (preotului coordonator, managerului de caz, persoanei de referință) că este însărcinată și că dorește să păstreze sarcina, dar nu a dorit să decline identitatea tatălui în cadrul ședințelor de consiliere și a discuțiilor cu managerul de caz. S-a revizuit Planul de Intervenție Personalizat, stabilindu-se obiective și activități legate de sarcina în evoluție, monitorizarea lunară a stării de sănătate a viitoarei mame prin medicul de familie și medicul specialist, alimentație sănătoasă, renunțarea la adicții în perioada sarcinii”, a precizat directorul DGASPC, într-un comunicat de presă.
Acesta mai arată că în programul de consiliere, s-a insistat pentru ca fata să continue și să finalizeze cursurile, pentru a obține o calificare. De asemenea, ea a fost consiliată și transferată, în ultimul trimestru de sarcină, la Centrul Maternal „Speranța” Alba Iulia, serviciu specializat pentru mamă și copil, unde a născut, în luna iunie 2018.
Atât mama, cât și copilul au rămas în centrul maternal Alba Iulia, până când fata a împlinit 18 ani, respectiv în luna decembrie 2018. Atunci, fata a solicitat să îi fie acordată o măsură de protecție specială la Casa de Tip Familial Târsa, iar pentru bebeluș a cerut instituirea plasamentului la un asistent maternal profesionist.
Printr-o cerere adresată Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, în luna ianuarie, copila a solicitat să meargă, împreună cu fiul său şi cu asistentul maternal profesionist la Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca pentru recoltarea de probe, astfel încât să se stabilească paternitatea fiului ei.
„Menționăm că presupusul tată al copilului s-a deplasat la Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca singur și nu însoţit de persoanele mai sus menţionate. Demersul pentru recunoașterea paternității, a fost inițiat de către L.M. și presupusul tată, neexistând o acţiune în instanţă pentru stabilirea paternităţii. Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca nu a comunicat mamei rezultatul testului ADN, doar presupusului tată. În data de 19 iunie 2019, tânăra L.M., împreună cu domnul G.T. care se presupune că ar fi tatăl copilului, au avut programare la Starea Civilă din cadrul Primăriei Sebeș pentru recunoașterea paternității copilului și emiterea unui nou certificat de naștere pentru copil. La această oră, copilul a fost recunoscut, fără prezentarea rezultatului testului ADN de către tată, urmând ca în data de 20 iunie 2019 să fie eliberat noul certificat de naștere”, se arată în comunicatul de presă al DGASPC Alba.
Situația din comuna Arieșeni este cunoscută de conducerea școlii încă de anul trecut, după cum a declarat, pentru Mediafax, primarul comunei, Marin Jurj, dar a revenit în atenție după ce copilul născut a fost dat în plasament și s-a cerut oficial efectuarea testului de paternitate.
Fata, care era minoră când ar fi întreținut relații sexuale cu profesorul de religie, provine dintr-o casă de tip familial, dintr-o comună învecinată, Avram Iancu.
Potrivit primarului, în momentul în care a anunțat că a rămas gravidă cu profesorul, la școală a fost făcută o cercetare internă, însă nu s-a comunicat niciun rezultat, iar profesorul a rămas să predea în continuare.
„E foarte urât ce s-a întâmplat. Se pare că ar fi o certitudine. Nu știu când s-a întâmplat exact, dar a fost ceva scandal la școală anul trecut, s-a făcut o comisie și am înțeles că s-au așteptat rezultatele de la test. La noi încă nu a ajuns nimic oficial, dar lui i-ar fi venit (rezultatul testului de paternitate – n.r.) și se pare că a ieșit că este tatăl copilului. Fata era crescută la casa de copii din Târsa, comuna Avram Iancu, nu locuia la noi în comună. Nici acum nu locuiește aici, nu știu exact unde este acum. Ea nu a făcut reclamație la poliție nici anul trecut și am înțeles că testul de paternitate a fost cerut și făcut când a fost luat copilul în plasament. Noi nu vrem, sub nicio formă, să mușamalizăm cazul. În momentul în care vom primi, oficial, rezultatul testului de paternitate, se vor lua măsuri prin consiliul de administrație al școlii”, a declarat, marți, pentru Mediafax, primarul comunei Arieșeni, Marin Jurj.
Edilul a precizat că profesorul de religie are aproape 50 de ani, este văduv și nu profesează ca preot.