Sari direct la conținut

România, țările baltice și Polonia – declarație comună la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov: „Durerea și nedreptatea nu vor cădea în uitare niciodată. Noi ne vom aminti”

HotNews.ro
România, țările baltice și Polonia – declarație comună la 80 de ani după
 Pactul Ribbentrop-Molotov: „Durerea și nedreptatea nu vor cădea în 
uitare niciodată. Noi ne vom aminti”

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care fac un apel la guvernele tuturor țărilor europene „să ofere atât sprijin moral, cât și material pentru investigațiile în curs ce vizează regimurile totalitare”.

„Data de 23 august marchează 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov între Uniunea Sovietică și Germania Nazistă care a declanșat Al Doilea Război Mondial și a condamnat jumătate din Europa la decenii de suferință. Pactul a conținut protocolul secret care a împărțit Europa de Est în sfere de influență.

De aceea, în această zi, proclamată de Parlamentul European ca Zi Europeană de Comemorare a Victimelor Regimurilor Totalitare, ne amintim de toți cei ale căror morți și vieți distruse au fost o consecință a crimelor comise în numele ideologiei naziste și a celei staliniste”, se arată în această declarație, publicată de ministerul român de Externe.

„Durerea și nedreptatea nu vor cădea în uitare niciodată. Noi ne vom aminti”, afirmă cele cinci țări, aflate o jumătate de secol în sfera de influență a URSS.

Declarația respinge tentativele de reînviere a ideologiilor comunistă și nazistă sau exonerarea lor de crime și de culpabilitate.

„Memoria victimelor ne determină să promovăm justiția istorică prin continuarea cercetărilor științifice și prin ridicarea nivelului de conștientizare publică asupra moștenirii totalitare pe continentul European.

Dreptatea și adevărul reprezintă baza pentru o reconciliere durabilă și construirea unui viitor comun. Victimele abuzurilor totalitare au dreptul să li se facă dreptate. Din nefericire, practica investigării crimelor comise de regimurile totalitare și aducerea în justiție a autorilor a fost insuficientă și inconsecventă în diferite țări”, arată semnatarii.

Cele cinci state fac un „apel la guvernele tuturor țărilor europene să ofere atât sprijin moral, cât și material pentru investigațiile în curs ce vizează regimurile totalitare”, reamintind că doar acționând „într-o manieră concertată, putem combate mai eficace campaniile de dezinformare și tentativele de manipulare a datelor istorice”.

„Trebuie să construim un front comun împotriva totalitarismului. O poziție clară și fermă a comunității internaționale va continua calea către reconciliere.

Avem convingerea că Europa de astăzi este un loc mai sigur pentru toate popoarele și că este pregătită să reziste cu fermitate împotriva oricărui tip de nedreptate. Considerăm că europenii nu vor tolera niciodată totalitarismul sau genocidul împotriva vreunui popor.

Țările noastre au renăscut ca națiuni libere și democratice după decenii de guvernare totalitară. Acum treizeci de ani, națiunile noastre au început procesul transformării democratice care ne-a făcut în cele din urmă membri egali și puternici ai Uniunii Europene. Țările noastre sunt hotărâte să continue să lucreze cu partenerii din Europa și din întreaga lume, astfel încât ororile trecutului să nu se repete”, se mai arată în declarația comună.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro