Sari direct la conținut

Cazul Caracal a ajuns la FBI. Șeful DIICOT: Nu este vorba despre lipsă de încredere / Am cerut o a doua opinie privind sinceritatea inculpatului

HotNews.ro
Felix Banila, Foto: AGERPRES
Felix Banila, Foto: AGERPRES

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, susține că DIICOT a solicitat sprijinul FBI pentru realizarea expertizei genetice în cazul Luizei Melencu nu din lipsă de încredere în Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, ci pentru că instituția nu este omologată pentru o astfel de procedură. În ceea ce privește realizarea profilului psihologic pentru Gheorghe Dincă, șeful DIICOT a spus că practic a fost solicitată FBI o a doua opinie cu privire la sinceritatea inculpatului.

„Așa cum am comunicat și public (…), s-a dispus efectuarea unei comisii rogatorii în SUA pentru a efectua o nouă extragere de ADN printr-o metodă pe care Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici nu este omologat să o efectueze, respectiv prin metoda de extragere ADN mitocondrial. Nu este vorba despre o lipsă de încredere în institutul nostru, ci pur și simplu datorită faptului că o astfel de procedură de acreditare a unei noi metode este de durată, iar cooperarea dintre noi și autoritățile din SUA permit o astfel de cooperare”, a susținut procurorul șef al DIICOT, Felix Bănilă.

Întrebat de ce s-a solicitat sprijinul FBI și pentru realizarea profilului psihologic pentru Gheorghe Dincă, șeful DIICOT a spus: „Este vorba despre solicitarea unei opinii secundare, o a doua opinie practic, pentru a ne forma convingerea cu privire la sinceritatea inculpatului”.

El a mai precizat că mama Luizei Melencu a fost chemată joi la sediul central al DIICOT „pentru a stabili cu dumneaei dacă este sau nu este de acord pentru a i se recolta probe biologice.

DIICOT a anunțat, miercuri, că procurorii de la structura centrală a direcției au dispus formularea unei cereri de asistență judiciară în materie penală către autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigații (F.B.I.), pentru realizarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial și cromozomial) al Luizei Melencu. DIICOT motivează că analiza genetică de tip mitocondrial nu poate fi făcută în România de către niciun laborator autorizat, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” fiind făcută doar analiza genetică de tip cromozomial. În acest sens, au fost puse la dispoziția Biroului Federal de Investigații, fragmentele osoase care urmează să fie analizate.

Prin aceeași comisie rogatorie, s-a solicitat asistența FBI pentru stabilirea profilului psihologic/comportamental al lui Gheorghe Dincă, bărbatul din Caracal care a susținut că le-a ucis pe Alexandra și pe Luiza.

De asemenea, DIICOT precizează că în acest caz „nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetățean american în activitățile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor și expertizelor în cauze de acest gen”.

Luni, ofițeri de poliție judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, în baza unei ordonanțe emise de procurori, au mers la locuința Monicăi Melencu, mama Luizei, pentru a preleva probe biologice necesare unei noi expertize judiciare genetice. Potrivit DIICOT, i s-a solicitat consimțământul femeii, iar după ce s-a consultat cu avocatul ales aceasta a refuzat prelevarea de probe.

În aceste condiții, procurorii au solicitat și obținut de la Tribunalul București autorizarea judecătorului pentru a fi prelevate probe biologice de la mama Luizei.

Monica Melencu spunea că nu va permite, chiar dacă procurorii au obținut mandat, să îi fie recoltate probe biologice pentru o nouă expertiză genetică, susținând că anchetatorii ar vrea să „planteze” noile probe în oasele găsite la marginea pădurii, pentru a declara închis cazul Luizei.

„Mi s-au mai luat o dată probe, în urmă cu o lună şi jumătate. Eu ştiu că aceste probe biologice se pun undeva şi se păstrează. Ce au făcut cu probele date de mine până acum? De ce vor noi probe, încearcă să închidă cazul?”, a declarat pentru Mediafax Monica Melencu, mama Luizei.

Luiza Melencu, de 18 ani, a dispărut de acasă în luna aprilie, după ce a fost luată „la ocazie”. Suspectul, Gheorghe Dincă, a recunoscut că le-a ucis pe Luiza și pe Alexandra, în vârstă de 15 ani.

Bărbatul a susținut că ar fi ucis-o pe Luiza în luna aprilie, în aceeaşi zi în care a răpit-o, și i-a incinerat corpul. În acest caz, anchetatorii au făcut verificări și la marginea unei păduri unde Dincă a susținut că a aruncat trupul ars al Luizei, iar în 5 august anchetatorii au găsit un sac cu oase şi cenuşă.

În 17 august, DIICOT a anunțat că specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei.

În 18 septembrie, procurorii DIICOT care investighează cazul Caracal au precizat că fragmentele osoase descoperite în zona de lizieră au fost identificate, iar, potrivit concluziilor expertizei medico-legale, acestea provin de la scheletul unei singure persoane de sex feminin la care se estimează vârsta biologică la momentul decesului de circa 15-19 ani. Resturile identificate la marginea pădurii provin de la o altă persoană decât Alexandra Măceșanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro