Sari direct la conținut

Parchetul General cere să i se predea „de îndată” dosarul deschis de procurorul Pîrlog în cazul filării unor ziariști și magistrați

HotNews.ro
Ziaristi si procurori filati, Foto: Captura YouTube
Ziaristi si procurori filati, Foto: Captura YouTube

Parchetul General, la a cărui conducere a fost instalată recent Gabriela Scutea, a solicitat Parchetului militar de pe lângă Tribunalul București predarea „de îndată” a dosarului penal deschis de procurorul Bogdan Pîrlog în cazul filării unor ziariști și magistrați, potrivit unei note obținute de HotNews.ro.

„În vederea soluționării lucrării cu numărul de mai sus, vă solicităm să înaintați, de îndată, dosarul nr. 166/P/2020”, se arată în nota Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

UPDATE Procurorul Bogdan Pîrlog a declarat pentru HotNews.ro că nu poate da curs cererii de a preda dosarul, afirmând că nu i s-a prezentat niciun element care să justifice acest lucru.

Procurorul a argumentat că există doar două cazuri în care un parchet ierarhic superior poate primi un dosar aflat în lucru la un procuror:

  • art. 325 alin. 1 din Codul de procedură penală – procurorii de la Parchetul General pot prelua cauze în vederea efectuării urmăririi penale prin dispoziția „motivată” a procurorului general.
  • art. 63 alin. (1) rap. la art. 43 din Codul de procedură penală – dacă există o cauză pe rolul Parchetului general, procurorul poate dispune reunirea dosarelor, dacă sunt îndeplinite condițiile legale

Ori, spune Bogdan Pîrlog, solicitarea Parchetului General de predare a dosarului nu se încadrează în cele două cazuri de mai sus.

Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis duminică un dosar penal in rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu și violarea vieții private în cazul imaginilor difuzate de România TV de la o întâlnire privată a doi magistrați cu doi ziariști.

Informația privind deschiderea acestui dosar a fost publicată luni de HotNews.ro. A doua zi, marți, Parchetul general a dispus un control din partea Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel privind modul în care Parchetul Tribunalului Militar București s-a autosesizat.

Rezultatul controlului a fost prezentat de Răzvan Savaliuc și preluat de gîndul.ro. Potrivit surselor citate, „procurorul Pârlog nu a adus la cunoştinţa şefului ierarhic, care se afla la serviciu în data de 24.02.2020, deşi era obligat să facă acest lucru” și a încălcat în acest fel „Regulamentul de ordine interioară”. „Din verificări a reieşit că acesta ar fi putut deschide un dosar, duminica, doar dacă exista o urgenţă, aşa cum este scris în mai multe norme interne al parchetului. Ori, aşa-zisele fapte nu constituiau o urgenţă şi, mai mult, niciunul dintre cele patru aşa-zise victime ale filajului nu depusese vreo plângere”, arăta acest control, potrivit lui Savaliuc.

În urma acestui control, Parchetul General a cerut predarea dosarului.

România TV, post de televiziune controlat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, fugar Serbia, a difuzat vineri seara imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu. Ei au fost filmați într-un restaurant din Capitală, iar imaginile au fost preluate de Gândul şi de Evenimentul Zilei, fiind prezentate ca fiind „dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de Iohannis.

Contactat de HotNews.ro, Bogdan Pîrlog, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti și cel care a deschis dosarul 10 august, a declarat atunci că dosarul a fost deschis de duminică iar luni a fost audiat unul dintre ziariști, respectiv Alex Costache.

Bogdan Pîrlog a mai spus, răspunzând unei întrebări legate de competența Parchetului Militar pe astfel de cazuri, că există suspiciuni că ar putea fi implicați militari în acest dosar.

Bogdan Părlog a fost inclus de Gandul.info printre „păpușarii din justiția subterană” care „cu ajutorul unei rețele de jurnaliști de casă încearcă să impună anumite persoane agreate de un sistem putred la șefia principalelor parchete din România”. Seria de articole din gandul.info a fost intens preluată de Antena 3, România TV și EVZ. Gandul.info, ziar care a fost achiziționat recent de Radu Budeanu, fondatorul Ciao! și al Cancan și vizat de un dosar la DNA. În acel dosar, din 2015, Radu Budeanu si Dan Andronic erau suspectați de procurorii DNA ca ar fi intermediat mita dintre Elena Udrea, fost ministru, și omul de afaceri Bogdan Buzăianu, cel mai puternic „băiat deștept” din energie.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat luni că, dacă se confirmă informațiile privind filarea unor ziariști și magistrați, „astfel de situații ar fi (…) intolerabile pur și simplu”. „Independența justiției este nenegociabilă și libertatea persoanei de asemenea. Deci, astfel de situații ar fi, dacă s-ar confirma, intolerabile pur și simplu!”, a spus Klaus Iohannis.

Asociația ”Forumul Judecătorilor din Romania” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” se declară îngrijorate de operațiunea de filaj a unor jurnaliști și procurori, precizând că, dacă „acest atac grav” va fi tratat cu tăcere și indiferență, se poate sedimenta în percepția publică ideea că anumite instituții ale statului sunt complici ai unor operațiuni în scop de intimidare.

Asociația ”Forumul Judecătorilor din Romania” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” au transmis marți un comunicat de presă în care își exprimă „profunda îngrijorare” în legătură cu recentele “dezvăluiri” intens mediatizate, în urma unor acțiuni de “stalking”, prin „supravegherea atentă și înregistrarea conversațiilor unor magistrați și jurnaliști, prin metode de filaj nespecifice unei societăți democratice, de natură a aduce, prin caracterul profund intruziv, o gravă atingere dreptului la viața privată și dreptului persoanelor vizate la propria imagine”. Potrivit acestora, un astfel de tip de intruziune se poate constitui în sursa unor abuzuri din partea unor entități private și organizații cu un statut incert.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro