Coronavirus la vârful Bisericii: Arhiepiscopul Sucevei, IPS Pimen, confirmat pozitiv
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen, a fost confirmat pozitiv la testul pentru noul coronavirus, a confirmat luni seară Grupul de Comunicare Strategică. IPS Pimen are simptome severe de pneumonie, adaugă sursa citată.
Înaltul prelat va fi transferat la București, la Institutul Matei Balș, cu un elicopter, împreună cu un alt pacient.
Potrivit Monitorului de Suceava, IPS Pimen are o formă de boală medie, care poate evolua însă, având în vedere vârsta de peste 90 de ani a arhiepiscopului. Celălalt pacient care va veni cu același elicopter la București are o formă foarte gravă de boală, fiind intubat, potrivit aceleiași surse.
Arhiepiscopul Pimen are 90 de ani și a fost instalat ca episcop al Sucevei din anul 1991.
Înaltul prelat a fost în centrul mai multor controverse după Revoluție încoace.
Una dintre ele este legată de demersurile de intrare în posesie a peste 160.000 de hectare de pădure din județul Suceava, demers pierdut în 2017 definitiv în instanță. Romsilva a anuntat ca a castigat definitiv procesul de Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei, care revendica 166.813 hectare de paduri. Terenul urias fusese dat de fostul premier Adrian Nastase catre Arhiepiscopia Sucevei. Procesul a durat 16 ani și s-a judecat la mai multe instante din tara.
Arhiepiscopul a spus la vremea respectivă că procesul s-a desfăşurat „după calapodul regimului sovietic”.
Nu este singurul proces pierdut. În 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a colaborat cu Securitatea.
Decizia a venit după patru ani de procese.
Pe 9 octombrie 2007, CNSAS a decis că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a colaborat cu Securitatea, furnizând informaţii cu privire la colegi ai săi şi unii membri ai diasporei, din perioada în care s-a aflat în misiune în Occident, trimis de Biserică.
Arhiepiscopul Pimen ar fi avut doua nume de cod: “Sidorovici” si “Petru”. Primul folosit de fosta Securitate, al doilea de Directia de Informatii Externe. Pimen ar fi avut misiuni in tara si in strainatate in calitate de colaborator al Securitatii si ar fi scris note informative inclusiv despre alti prelati.
Arhiepiscopul Pimen a contestat verdictul de colaborare la Curtea de Apel Suceava, pe 8 ianuarie 2008. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au anulat, pe 5 iunie 2009, decizia CNSAS privind colaborarea cu Securitatea a arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, după ce admiseseră excepţia de nulitate invocată de avocatul arhiepiscopului privind hotărârea Consiliului. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, pe 31 martie 2010, recursul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii la decizia Curţii de Apel Bucureşti în cazul arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, şi a trimis dosarul spre rejudecare la această instanţă.