Parlamentul European: Criteriile pentru definirea investițiilor verzi, definitiv adoptate
Parlamentul European a adoptat definitiv, joi, criterii pentru a defini investițiile verzi, fără a tranșa însă chestiunea ultrasensibilă a energiei nucleare, scrie AFP.
În condițiile în care tranziția energetică este de acum în centrul strategiei de creștere a UE, această nouă legislație creează un nomenclator care identifică sectoarele sau proiectele care pot avea eticheta verde.
Potrivit acestei clasificări, există trei categorii de investiții care favorizează tranziția climatică.
Prima, activitățile verzi. A doua, cele de tranziție, respectiv cele mai bune practici posibile în prezent în sectoare care nu au încă soluții de înlocuire pentru emisii zero carbon, precum oțelul. Și, a treia, „activitățile care facilitează” această tranziție, precum sectoarele care ajută la dezvoltarea de activități zero carbon, cum este spre exemplu producerea de eoliene.
Energia nucleară a fost principalul măr al discordiei între cele 27 de țări europene în timpul discuțiilor asupra acestui dosar, demarate acum doi ani: partizanii săi, precum Franța, susținuți de o serie de țări din Est, în special Cehia, s-au confruntat cu opoziția fermă a Germaniei, Austriei, Greciei și Luxemburgului.
Pentru a se înregistra avansuri, s-a decis acordarea unui termen până la finalul lui 2021 pentru a rezolva problema energiei nucleare.
„Gazul și energia nucleară ar putea potențial să fie clasificate drept activități tranzitorii și favorizante”, a precizat Parlamentul European, într-un comunicat.
Comisia Europeană, cu ajutorul experților din statele membre, va fi însărcinată cu actualizarea regulată a criteriilor tehnice de selecție pentru activitățile tranzitorii și favorizante.