O nouă propunere pe masa negocierilor la Bruxelles, pentru a înlătura temerilor celor patru „frugali”: Subvențiile scad cu 50 mld euro
O nouă propunere privind planul masiv de relansare post-coronavirus a fost prezentată liderilor europeni reuniți în summit la Bruxelles, oferind noi garanții grupului de țări denumite „frugale”, care blochează orice compromis, cu Olanda în frunte, scrie AFP.
Această propunere a președintelui Consiliului European Charles Michel a fost prezentată în cursul dimineții în cadrul unei reuniuni între cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron și premierii olandez Mark Rutte, spaniol Pedro Sanchez și italian Giuseppe Conte, în prezența șefei Comisei Europene, Ursula von der Leyen.
Propunerea are ca obiectiv să răspundă la obiecțiile celor patru „frugali” – Olanda, Austria, Danemarca, Suedia – oferindu-le concesii, în special în ceea ce privește repartiția între subvenții și credite, precum și a condițiilor de acordare a finanțărilor.
Noul proiect prevede în continuare un plan de 750 de miliarde de euro, dar format acum din 300 miliarde credite și 450 miliarde subvenții, față de 250 miliarde credite și 500 miliarde subvenții cum se propunea inițial.
De asemenea, este prevăzut un mecanism care permite unei țări care are rezerve legate de planul de reforme prezentat de un alt stat în contrapartidă pentru aceste ajutoare să deschidă „în trei zile” o dezbatere în format 27, respectiv în cadrul Consiliului European, fie în fața ECOFIN, care reunește miniștrii de Finanțe ai UE.
„Acest lucru permite unui stat să lanseze un semnal de alarmă, să declanșeze o discuție suplimentară asupra condițiilor de acordare și să o aducă la nivel politic”, a comentat Eric Maurice, de la Fundația Schuman.
Această idee vizează înlăturarea reticențelor premierul Mark Rutte, care ceruse vineri ca aceste planuri naționale să fie validate unanim de cei 27, ceea ce echivala de facto cu un drept de veto.
Ultima concesie: Charles Michel propune majorarea rabaturilor acordate țărilor care alocă mai multe fonduri la bugetul UE decât primesc, și de care beneficiază deci cei patru frugali.