Sari direct la conținut

Klaus Iohannis, despre agenda climatică 2030: Suntem dispuși să acceptăm ținte destul de ambițioase, cu condiția să ne alegem singuri mixul energetic

HotNews.ro
Centrala de la Cernavoda, Foto: Nuclearelectrica
Centrala de la Cernavoda, Foto: Nuclearelectrica

România este dispusă să accepte ținte „destul de ambițioase” pentru 2030 în ceea ce privește agenda climatică, dar cu condiția să își aleagă singură mixul energetic, unde o componentă importantă este folosirea gazelor naturale, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, care participă joi la summitul UE, unde se discută acest subiect.

„Noi, eu, suntem dispuși să acceptăm ținte destul de ambițioase, dar nu sunt dispus să accept ținte foarte ambițioase necondiționat. Pentru noi este important să putem gestiona tranziția spre o țintă ambițioasă, asta însemnând, evident, să ne alegem singuri, să fim lăsați să ne alegem mixul energetic și este, de asemenea, foarte important să putem să ne alegem cum facem tranziția, ce fel de energie folosim. De exemplu, pentru România este foarte important ca în faza de tranziție să folosim gazul natural – de exemplu, cel din Marea Neagră”, a spus șeful statului, într-o declarație de presă la Bruxelles.

Klaus Iohannis a afirmat că este vorba de „condiții” pe care le va „exprima foarte clar” în cadrul summitului. Pe de altă parte, însă, România este dispusă să discute „ținte climatice ambițioase, fiindcă aceste lucruri sunt foarte importante și pentru noi, în România, pentru societatea românească”.

Președintele Iohannis a recunoscut că discuția privind ținta climatică este o temă extrem de sensibilă”, dar, în același timp, extrem de importantă.

„Este vorba de felul în care Uniunea Europeană își va seta ambițiile, cât de buni vrem să fim, cât de performanți vrem să fim, cum vrem să ne îngrijim de măsurile pe care le luăm ca să reducem impactul climatic total nefavorabil pe care putem să-l constatăm cu toții – furtuni, călduri excesive, ierni excesive. Este clar că ceva trebuie făcut”, a adăugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro