Rusia acuză Statele Unite că orchestrează o „revoluție” în Republica Moldova – UPDATE
Serviciile rusești de informații externe au acuzat marți Statele Unite că „orchestrează un scenariu revoluționar” în Republica Moldova, cu ocazia alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, pe modelul Belarus și Kirgisztan, scrie AFP.
„Statele Unite continuă fără reținere să se amestece în treburile interne ale țărilor prietene Moscovei (…), astăzi vedem că americanii orchestrează un scenariu revoluționar pentru Moldova în noiembrie”, a afirmat, într-un comunicat, șeful serviciului de informații externe al Rusiei (SVR) Serghei Narîşkin.
Principalii candidați la prezidențialele din Moldova sunt președintele în exercițiu, Igor Dodon, pro-rus, și fostul premier Maia Sandu, pro-european.
Narîșkin acuză departamentul american de Stat că încurajează opoziția să organizeze „acțiuni de protest în masă” după alegeri, iar ambasada americană ar fi vinovată de faptul că ar cere forțelor de ordine să nu intervină în caz de manifestații.
În comunicatul său, informațiile externe ale Rusiei mai acuză SUA că au încercat deja „să influențeze de manieră grosieră situația post-electorală din Belarus și Kirghizstan” în acest an.
Președintele belarus Alexandr Lukașenko se confruntă după prezidențialele din 9 august cu o mișcare de contestare fără precedent, pe fondul acuzațiilor de fraude electorale și a represiunii violente a opoziției. Minskul și Moscova acuză și aici Occidentul de orchestrarea protestelor.
Manifestații marcate de violențe au condus și la demisia președintelui pro-rus al Kirghizstanului Sooronbai Jeenbekov după alegeri marcate de acuzații de cumpărare de voturi. Acesta din urmă nu a acuzat forțele externe că s-au aflat în spatele căderii sale și a cedat locul unui politician naționalist cu o reputație îndoielnică, Sadyr Japarov.
Spațiul ex-sovietic a cunoscut numeroase revolte, revoluții sau mișcări de contestare de amploare după alegeri considerate frauduloase și care au favorizat regimuri autoritare sau corupte: Georgia (2003), Ucraina (2004-2005 și 2014), Kirghizstan (2005, 2010, 2020), Moldova (2009), Armenia (2008, 2018), Belarus (2020).
Moscova a numite aceste mișcări „revoluții colorate” și a acuzat sistematic intervenția occidentului, care ar încerca să destabilizeze zona sa de influență.