Sari direct la conținut

​DOCUMENT Unde va fi obligatoriu certificatul digital și cum ar putea avea acces la serviciile instituțiilor publice ori la bănci cei nevaccinați

HotNews.ro
Scanarea unui certificat digital covid, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Scanarea unui certificat digital covid, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public va fi permis doar celor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligația de a verifica la intrarea în locație, prin intermediul certificatului digital, se arată în decizia CNSU adoptată vineri. Aceleași reguli de acces vor fi valabile si pentru operatorii economici care funcționează în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan.

Consultă AICI documentul complet cu hotărârea CNSU privind noile restricții

  • UPDATE Raed Arafat: „Pentru introducerea acelorasi reguli de acces angajatilor din aceste clădiri publice și private, nu se poate prin Hotărâre de Guvern, ci prin modificare legislativă, propunerea fiind deja trimisă la Parlament.”
    „Accesul în toate zonele care nu sunt esentiale (exceptând farmaciile ori magazinele alimentare) se va face numai prin folosirea certificatului verde.”
  • Vezi ce soluții sunt propuse pentru cei nevaccinati.

Decizia CNSU adoptată vineri prevede următoarele despre obligația certificatului digital:

  • Art.6 – (1) Se propune ca accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligația de a verifica la intrarea în locație, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID-19 care va fi scanat de personalul propriu, iar în cazul cetățenilor străini și apatrizi definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, prezentat în limba țării respective și în limba engleză sau în limba română.
  • (2) Se propune ca prevederile alin. (1) să se aplice și pentru operatorii economici care funcționează în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan.
  • (3) Instituțiile publice și operatorii economici prevăzuți la alin. (1), vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea accesului cetățenilor la serviciile publice oferite, în situații urgente (certificat de deces, certificat de naștere, etc.) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.
  • (4) Se propune reglementarea accesului angajaților în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorii economici cu capital public, precum și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, prin limitarea acestuia doar la persoanele care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.
  • (5) Obligația de vaccinarea sau trecere prin boală impusă pentru permiterea accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, sau în clădirile de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, nu se aplică copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani dacă sunt însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală.

Impunerea certificatului verde la toate activitățile economice a fost contestată inclusiv de către Avocatul poporului, având în vedere art. 53 din Constituție. O astfel de măsură nu poate fi luată prin Hotărâre de Guvern, ci doar prin lege.

Întrebați dacă această reglementare din decizia CNSU se va regăsi în HG-ul care va fi adoptat vineri de Guvern cu noile restricții, reprezentanții GCS au spus că prevederea „nu va fi preluată în HG. Reglementarea trebuie prinsă într-un act normativ de nivel superior”.

Asta înseamnă că actul trebuie să treacă prin Parlament.

Certificatul verde COVID trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:

a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro