Marius Budăi, la preluarea Ministerului Muncii: Exclus să cresc vârsta de pensionare atât timp cât voi fi ministru. Nu putem să scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte din birou
Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, susține că nu va creşte vârsta de pensionare atât timp cât va ocupa el această funcţie: „Nu putem să spunem că noi scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte din producţie, din birouri şi de acolo de unde lucrează”.
Marius Budăi a fost întrebat vineri, la preluarea Ministerului Muncii, dacă va creşte vârsta de pensionare în România.
- “Exclus să cresc vârsta de pensionare atât timp cât voi fi ministru. Am explicat foarte clar şi mi-am asumat şi în guvernarea trecută o scrisoare către Comisia Europeană în care am explicat Comisiei că noi în România trebuie mai întâi să ridicăm speranţa de viaţă şi abia ulterior să ne gândim la eventuale creşteri a vârstei de pensionare”, a declarat Marius Budăi, citat de News.ro.
El a menţionat că speranţa de viaţă pentru bărbaţi în România este de 70 de ani şi şase luni. “Speranţa de viaţă pentru bărbaţi este de 70 de ani şi şase luni. Speranţa de viaţă sănătoasă este în jur de 51-60 de ani. Nu putem să spunem că noi scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte din producţie, din birouri şi de acolo de unde lucrează”, a mai spus ministrul Muncii.
Care este situația în Europa
În statele membre UE, vârsta medie de pensionare este de 65 de ani. Spania, Germania și Franța sunt pe cale să ridice nivelul vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, în timp ce ținta este de 68 de ani în Marea Britanie și Irlanda.
În tot mai multe țări, vârsta de pensionare este legată de speranța de viață. Pe lângă Finlanda, acest mecanism este funcțional în Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Italia, Țările de Jos, Portugalia și Slovacia. La fel, britanicii vor și ei să adopte acest mecanism. Modificarea vârstei de pensionare e programată să aibă loc între 2020 și 2030.
În unele țări, vârsta de pensionare diferă între bărbați și femei, femeile pensionându-se la o vârstă mai redusă. Tendința și aici este de a egaliza vârsta la care femeile și bărbații ies la pensie.
Există, de asemenea, posibilitatea în unele țări de a munci și după pensionare, dacă te menții sănătos, în putere și îți dorești să muncești, la fel cum există posibilitatea de a te pensiona anticipat.
Vârsta de pensionare în Norvegia, Suedia și Finlanda este flexibilă. Asta înseamnă că o persoană își poate contracta pensia într-un anumit interval de vârstă. Finlanda are, de pildă, un sistem în care te poți pensiona între 63 și 68 de ani, dar vârsta pentru a obține pensia publică standard este de 65 de ani.