Trei români din Austria, autodenunț la DNA după ce au obținut certificate false de vaccinare în Vama Petea – surse
Trei români care trăiesc în Austria s-au autodenunțat în aceste zile la DNA și au cerut încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției, pentru pedepse mai blânde, după ce au obținut certificate false de vaccinare în Vama Petea, conform unor surse judiciare. Reamintim că la centrul de vaccinare din acest punct de frontieră a fost depistată cea mai mare rețea din România, dar și din Uniunea Europeană care a eliberat, contra unor sume de bani, certificate de vaccinare pentru peste 3.500 de oameni, fără ca acestora să le fie administrat serul.
Potrivit surselor citate, cele trei persoane – cetățeni români stabiliți în Austria – s-au autodenunțat procurorilor, cerând să încheie cu DNA acorduri de recunoaștere a vinovăției, pentru a primi pedepse de închisoare cu suspendare.
Opt persoane, între care trei asistente medicale, au fost reținute de DNA în dosarul eliberării fictive de certificate de vaccinare la Vama Petea.
Procurorii DNA spun că în perioada 8 septembrie – 2 noiembrie 2021 (verificată de către anchetatori) la Centrul de vaccinare Petea figurau în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) 5.495 de persoane ca fiind vaccinate: „Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3.500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin”.
Conform DNA, au existat două moduri de acțiune:
- Persoana interesată s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată.
- Persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverința de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate. Aceasta era cea mai utilizată procedură.
În această a doua situație, persoanele interesate comunicau unui intermediar, cu ajutorul unor aplicații telefonice ce permit transmiterea de fișiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecților pentru introducerea datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare. Apoi, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa și sumele de bani cu titlu de mită – între 250 și 300 de euro, afirmă procurorii.
Rețeaua a fost descoperită după ce pacienți cu COVID-19 care au ajuns în spital au recunoscut că, deși aveau certificate de vaccinare, nu au fost vaccinați.