Conducerea INS: Am avut mai multe întâlniri cu factori de decizie în vederea găsirii unor soluții la problemele ridicate de salariați
Ca urmare a întâlnirii din luna ianuarie 2022 a conducerii INS cu reprezentanții sindicatului INS și cu reprezentanții Secretariatului General al Guvernului s-a convenit să fie redactată o adresă oficială către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, care să cuprindă propunerile de eliminare a discrepanțelor salariale din INS față de restul salariilor din familia ocupațională “Administrație” , se arată într-un mesaj remis HotNews de conducerea Statisticii.
În termen de șapte zile de la această întâlnire a fost finalizată estimarea bugetară și au fost formulate propuneri de aplicare a Legii-cadru 153/2017, cuprinse într-un document care a fost transmis către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, document asumat prin semnatură de președintele INS și de președintele Sindicatului INS.
În data de 18.04.2022, la inițiativa președintelui INS, a fost organizată o întâlnire cu salariații instituției în care au fost prezentate demersurile conducerii INS privind eliminarea discrepanțelor salariale generate de neaplicarea în totalitate a prevederilor Legii-cadru 153/2017. În timpul acestei întâlniri s-a convenit continuarea demersurilor legale privind alinierea veniturilor salariale ale personalului INS la veniturile familiei ocupaționale “Administrație”, așa cum sunt prevăzute în lege.
Ulterior acestei ședințe, au avut loc mai multe întâlniri cu factori de decizie din zona guvernamentală, parlamentară, ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, ai Secretariatului General al Guvernului și a altor instituții centrale în vederea adoptării unor soluții la aceste probleme.
Reamintim că Sindicatul din Institutul Național de Statistică București solicită demisia conducerii INS, respectiv a preşedintelui Tudorel Andrei şi a vicepreşedinţilor Marian Chivu şi Beatrix Gered, pentru o serie de motive, printre care lipsa de interes şi implicare faţă de discriminarea salarială la care sunt supuşi, gestionarea deficitară a resursei umane, lipsa implicării şi asumării pentru uniformizarea salarială în INS și altele.
Aceste revendicări vin într-un moment în care Recensământul Populației este în plin proces de derulare, iar o parte din publicațiile Statisticii și-au întârziat apariția față de calendarul asumat.