Press report: Dezvoltatorii ieşeni scot la vânzare sute de case cu defecte nevăzute. Cum a ajuns Metrorex să plătească pentru mentenanță mai mult decât Londra și Shanghai. De ce nu vorbesc maghiarii limba română
Marea păcăleală – Dezvoltatorii ieşeni scot la vânzare sute de case cu defecte nevăzute ●Cum a ajuns Metrorex să plătească pentru mentenanță mai mult decât Londra și Shanghai ●Milionară din diaspora, fiica unui liberal, consilieră la ministerele Energiei și Digitalizării. Legătura cu Rareș Bogdan ●Casa memorială Amza Pellea din Băilești, lăsată în paragină de autorități, a fost închisă de fiica actorului ●O familie din Portugalia a dat în judecată la CEDO 32 de țări, inclusiv România, din cauza schimbărilor climatice ●Oamenii Gabrielei Firea, încă pe cai mari în Primăria București ●De ce nu vorbesc maghiarii limba română și ce soluții sunt ●Perseidele apar din nou pe cer, vineri noapte, iar fenomenul coincide cu Luna Plină ● Cum răspunde ARB – Asociaţia Română a Băncilor – pe tema creşterii ROBOR ●Tot ce-ți dorești de la un apartament.
- Marea păcăleală – Dezvoltatorii ieşeni scot la vânzare sute de case cu defecte nevăzute. „Aer proaspăt, pini ecologici, albăstrele, păsări rare, piste de biciclete şi posibilitatea de hiking” sunt atributele cu care un modern complex rezidenţial încearcă să îşi atragă clienţi. Şi multe din cele o sută de case construite în apropierea Pădurii Uricani, în cadrul complexului, chiar şi-au găsit cumpărători, scrie Ziarul de Iași.
- Secretul întârzierilor de la metrou. Cum a ajuns Metrorex să plătească pentru mentenanță mai mult decât Londra și Shanghai. Știați că mentenanța metroului bucureștean costă mai mult decât la Londra și Shanghai? Scăderea numărului de curse din ultima perioadă este cauzată tocmai de datoriile pe care Metrorex le are către compania care asigură service-ul, fără a cărei aviz niciun tren nu poate, conform legii, să plece din stație, scrie Europa Liberă.
- Milionară din diaspora, fiica unui liberal, consilieră la ministerele Energiei și Digitalizării. Legătura cu Rareș Bogdan. O tânără româncă din Spania, secretar general adjunct al PNL Diaspora, organizație condusă de europarlamentarul Rareș Bogdan, cu o avere impresionantă, fiica unui lider local liberal, a fost angajată la Ministerul Energiei pe funcția de consilier, scrie PressHub.
- Casa memorială Amza Pellea din Băilești, lăsată în paragină de autorități, a fost închisă de fiica actorului. Actriţa Oana Pellea a anunţat că a fost închisă „Casa memoriala Amza Pellea” din Băileşti, motivând că această clădire nu îndeplinea „standardele pe care memoria tatălui meu le merita”, potrivit Spotmedia.
- O familie din Portugalia a dat în judecată la CEDO 32 de țări inclusiv România, din cauza schimbărilor climatice. Claudia Agostinho, care a deschis acest proces alături de frații și verișorii ei – 6 persoane, în total – spune că mergea la plaja Pedrogao, la Oceanul Atlantic, când era mică. În 2017, incendiile au devastat zona; au murit atunci 66 de persoane și au fost rănite alte 250, scrie Libertatea.
- Oamenii Gabrielei Firea, încă pe cai mari în Primăria București. Oameni apropiați fostului edil al Gabrielei Firea sunt încă în funcții de conducere în Primăria București și au, fiecare, salarii de peste 120.000 de lei net anual. Cele mai mari venituri în Primăria București, în 2021, le-a avut Mariana Brod, directorul executiv al Direcției Asistență Tehnică și Juridică – 187,944 de lei, scrie Buletin de București.
- De ce nu vorbesc maghiarii limba română și ce soluții sunt. Toți maghiarii pe care îi cunosc eu sunt oameni ai planetei. Mă bucur să văd că fostul meu coleg de facultate și acum coleg în echipa PressHub, Ciprian Mihali, încearcă să înțeleagă și să vorbească deschis despre relațiile români-maghiari, astăzi, scrie PressHub.
- Perseidele apar din nou pe cer, vineri noapte, iar fenomenul coincide cu Luna Plină. Astronom: „Se vor vedea cele mai strălucitoare stele”. Fenomen inedit vineri noapte. Perseidele, ploaia de stele așa cum mai sunt cunoscute, vor atinge faza maximă. Spre deosebire de alți ani, momentul coincide și cu Luna Plină. De aceea, vor fi vizibili mai puțini meteori, însă ne vom putea bucura de cei mai strălucitori, spune Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic București, despre Perseidele de anul acesta, spune Europa FM.
- Unele bănci acordă credite doar clienţilor retail şi corporate care au scoringul FICO. Scorul FICO este un număr format din trei cifre, care este foarte important în acordarea de credite şi este aflat de bancă odată cu interogarea Biroului de Credit pentru analiza cereii de împrumut a solicitantului. În funcție de el, îți poate fi acceptată sau refuzată o cerere de împrumut, sau îți pot fi modificate, favorabil sau nu, condițiile contractuale, scrie Economica.net.
- Cum răspunde ARB – Asociaţia Română a Băncilor – pe tema creşterii ROBOR. Preşedintele ARB, Bogdan Neacşu, a comentat joi pe tema creşterii ROBOR în ultimul timp, creştere care a fost amendată în această săptămână de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Da, este normal ca dobânzile să crească în perioade cu inflaţie în creştere. Dar, nu este normal să crească doar dobânzile la credite, iar cele la depozite să ţină pasul pe loc sau să crească în paşi de furnică. Şi această creştere a dobânzilor ar trebui să fie corelată cu evoluţiile macro şi cu costul real de finanţare al băncilor”, scrie ZF.
- Tot ce trebuie să știi despre insolvența personală și procedurile pe care le poți accesa în funcție de datorii. Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice se aplică din 1 august 2017. Potrivit acesteia, există trei proceduri diferite de insolvență pe care persoanele fizice le pot accesa: prima, bazată pe un plan de rambursare a datoriilor, a doua presupune lichidarea de active, iar cea de-a treia este o procedură simplificată. Dintre acestea, doar prima este o procedură care nu implică instanța de judecată, scrie Avocatnet.ro.
- Tot ce-ți dorești de la un apartament. Sigur asta-i o chestie ce ține de generație, dar estimez că un sfert din timpul pe care-l petrec cu prietenii la bere — tot mai rar, ce-i drept — se duce pe discuții despre apartamentele în care ne-am mutat sau vrem să ne mutăm, un teren sau o casă la țară pe care am pus ochii, orașe mici în care ne-am vedea trăind, credite, renovări, mobilă sau alte lucruri pe care le-am cumpărat prin casă, scrie Scena9.