Sari direct la conținut

Press report: Cum a cumpărat un fost prefect, toată viața bugetar, ruina unui han cu 650.000 de euro. Ce ne învață copiii când nu vor să stea „cuminți” la terasă sau pe plajă. Cât trăiește o vacă. Tânărul Ceaușescu. Mica doză de cultură generală

HotNews.ro
Press report, Foto: Profimedia Images
Press report, Foto: Profimedia Images

Cum a cumpărat un fost prefect al Constanței, toată viața bugetar, ruina unui han cu 650.000 de euro ● Ce ne învață copiii când nu vor să stea „cuminți” la terasă sau pe plajă ● Rușii cumpără cetățenia turcă pentru a scăpa de sancțiuni. Preț: 400.000 de dolari ● Mica doză de cultură generală ● Mulți români din diaspora nu povestesc cât de greu au câștigat banii și cât au suferit ● Cuvinte hăcuite. Salman Rushdie și nevoia de blasfemie ● Topul mașinilor second hand care își păstrează cel mai mult valoarea în timp ● Khetane, festivalul nevăzut din ghetoul Clujului ● Inflaţia în Europa de Est FC Turismul Românesc Cât trăiește o vacă Tânărul Ceaușescu.

  • Cum a cumpărat un fost prefect al Constanței, toată viața bugetar, ruina unui han cu 650.000 de euro. Un fost prefect al Constanței, care conform CV-ului a fost angajat doar la stat, a achiziționat un han de 1.700 mp cu 650.000 de euro. Clădirea se află în stadiu avansat de degradare și necesită sume importante pentru reabilitare și punere în circuitul turistic, scrie PressHub.
  • Ce ne învață copiii când nu vor să stea „cuminți” la terasă sau pe plajă. În luna concediilor și după o lună de scandaluri care au polarizat Internetul, vorbim, în sfârșit, despre lucrurile de care n-a fost timp și loc în comentariile de pe Facebook. Cum se întâmplă deseori cu scandalurile de-o săptămână de pe social media, supărarea nu ține destul cât să zgândărim măcar problemele sistemice, scrie Panorama.
  • Rușii cumpără cetățenia turcă pentru a scăpa de sancțiuni. Preț: 400.000 de dolari. Cu o investiție de 400.000 de dolari, cetățenii ruși pot obține o nouă naționalitate și pot ocoli sancțiunile occidentale, deși Washingtonul nu este mulțumit de asta, scrie publicația Middle East Eye. Schema de cumpărare a cetățeniei turce pentru investitori a fost alimentată de un val de ruși care au fugit din țara lor după invazia Ucrainei și caută modalități de a înființa noi afaceri și trăi vieți normale, scrie PressHub.
  • Mica doză de cultură generală. V-ați întrebat vreodată de ce englezii sunt așa duși cu capul încât vor să le facă pe toate pe dos? Spre exemplu, de ce conduc ei pe partea stângă a șoselei, când toți oamenii normali la cap conduc pe dreapta? Știm sigur că v-ați întrebat asta dar, cumva, ați uitat să și răspundeți. Uite, de aia suntem noi aici, ca să vă lămurim, scrie Mica doză de cultură generală.
  • Mulți români din diaspora nu povestesc cât de greu au câștigat banii și cât au suferit. Liliana Nechita trăiește de 15 ani în Italia și este un apărător activ al drepturilor românilor care muncesc în această țară. A devenit cunoscută după ce a publicat, în 2014, „Cireșe amare”, o carte în care vorbește despre badante, femeile care îngrijesc bătrâni în peninsula italiană. PressHUB a discutat cu Liliana Nechita despre greutățile prin care trec românii din străinătate – și despre care mulți din țară nu știu, despre complicitatea statului italian cu cei care exploatează badantele, despre lipsa de interes a statului român, dar și despre comunism, scrie PressHub.
  • Cum ne protejăm economiile de efectele tot mai distructive ale inflaţiei. Economistul Dan Chirleșan consideră că „inflația este, în mod real, contabil, o impozitare ascunsă sau amânată, care are un beneficiar clar, Statul”. „Privitor la inflație este recomandată o schimbare a opticii, lipsa unor explicații referitoare la fenomenul inflaționist face ca mentalul colectiv, al publicului larg, să asocieze inflația doar cu o creștere a prețurilor. Dar marii economiști ne spun, citez «să nu uităm că inflația nu este un act al lui Dumnezeu, inflația nu este o catastrofă a elementelor naturale sau o boală care vine ca ciuma, ci că inflația este o politică»”, spune economistul Dan Chirleșan în Ziarul de Iași.
  • Turiști români amendați cu sute de euro deoarece au luat scoici și pietre de pe o plajă din Europa. În timpul controalelor efectuate de vameși pe aeroportul Alghero din Sardinia, aceștia au recuperat 10 kilograme de nisip, 7 kilograme de pietre și 5 kilograme de scoici. Toate fuseseră luate de pe plajele din nordul insulei și au fost descoperite în bagajele unor turiști din România, Polonia, Suedia, Spania, Serbia și Italia, potrivit Greatnews.ro.
  • Cuvinte hăcuite. Salman Rushdie și nevoia de blasfemie. Actul de violență comis asupra lui Salman Rushdie este mult mai mult decât un atentat la viața unuia dintre cei mai mari promotori ai libertății de exprimare. Este un atac la adresa dreptului de a nu fi de acord, un atac împotriva dreptului de a ofensa, un atac la adresa democrației și a libertății, scrie Dela0.
  • Topul mașinilor second hand care își păstrează cel mai mult valoarea în timp. De exemplu, mărci considerate premium, precum Porsche și Mini, ajung după doar 15 ani la cel mai mic preț la mâna a doua. În schimb, în mod cu totul surprinzător, marca românească Dacia își menține extrem de mult valoarea. Modelele constructorului autohton ajung la cea mai mică valoare la revânzare abia după 30 de ani, scrie Wall-Street.ro.
  • Top 5 cărți recomandate de Mihai Marcu, președintele MedLife. Martin Eden, Jack London. Martin Eden este un roman semiautobiografic de Jack London, publicat în 1909. Personajul din titlu devine scriitor, sperând să dobândească respectul căutat de iubita sa. Ea îl respinge când manuscrisele sale sunt respinse de mai multe reviste și când este acuzat pe nedrept că este socialist. Toate recomandările, pe Wall-Street.ro.
  • Hidroelectrica, lider nu doar pe piaţa energetică, ci şi la sinecuri. În conducerea executivă s-a ajuns la o medie a veniturilor lunare de circa 15.000 de euro, chiar mai mare decât la ANRE, o altă companie unde conducerea are indemnizaţii de câteva ori peste primul om în stat. Preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a avut o leafă pentru mulţi români incredibil de crezut că ea există într-o funcţie publică, scrie Adevărul.
  • Khetane, festivalul nevăzut din ghetoul Clujului. În orașul de 5 stele și multe festivaluri, unul se ține ascuns de ochii clujenilor. În ghetoul din groapa de gunoi de la Pata Rât, Khetane este festivalul pentru romi și din partea lor. Și nu va fi doar cu manele, scrie DW.com.
  • Inflaţia în Europa de Est. Polonia: Ian Zmigielski este patronul unui bar din Varşovia, îndrăgit în rândul turiştilor şi studenţilor. „Inflaţia este o mare lovitură”, spune antreprenorul în vârstă de 28 de ani. „Mai întâi ne-a lovit cu toată puterea pandemia de coronavirus, acum inflaţia galopantă.” Până de curând a reuşit să facă faţă cheltuielilor curente, dar acum a început să facă economii. „Tocmai am renunţat să mă duc la Gdansk pentru o excursie de sfârşit de săptămână. Hotelurile au devenit pur şi simplu prea scumpe.”, scrie DW.com.
  • FC Turismul Românesc. Imaginați-vă turismul ca pe o echipă de fotbal. Antrenor este statul, care trebuie să ajute echipa să crească. Să gândească reguli pe care jucătorii să le respecte, scheme de joc câștigătoare, sancțiuni pentru cei indisciplinați. Să aibă o strategie deșteaptă fără de care, indiferent cât de talentați ar fi jucătorii de pe teren, echipa pierde aproape de fiecare dată, scrie Europa Liberă.
  • Cât trăiește o vacă. Durata de viață după rasă și tipul fermei. Vacile sunt animale crescute în gospodării și ferme pentru producția de lapte și/sau de carne. O componentă importantă care influențează durata de viață a unei vaci este productivitatea ei: cu cât performanța ei este mai mare, cu atât numărul de ani va fi mai mic. În acest articol vom prezenta informații despre câți ani poate trăi o vacă, ce factori influențează durata de viață a unei vaci și cum putem să prelungim viața bovinelor, scrie AgroIntel.ro.
  • Corespondență din Afganistan: „Singura noastră vină este că suntem femei”. Femeia care, în urmă cu doar un an, îi vâna pe islamiștii și teroriștii din Afganistan, îngenunchează pe covorul unei încăperi fără ornamente de la periferia capitalei Kabul. Își petrece majoritatea orelor din zi aici, ascunsă de ochii curioșilor. Identitatea ei trebuie să rămână secretă. Zahra Sama, pe vremuri procuror, (nume schimbat pentru a-i proteja identitatea, n. red.) se teme acum pentru viața ei, scrie PressOne.
  • Grivița, ultima baie publică din București nu mai e publică. Stabilimentul în care-și spălau bucureștenii “murdalâcul” a fost retrocedat cu tot cu istoria lui extraordinară. Încă din anul 1897 bucureștenii și-au spălat “murdalâcul” la Baia Grivița, cea de-a doua baie publică înființată în Capitală la sfârșitul secolului al XIX-lea. Stabilimentul a însemnat o mare realizare la vremea inaugurării sale, în decembrie 1897; era dotat cu instalații moderne, cu dușuri și bazine cu apă caldă și avea lumină electrică, scrie B365.ro.
  • Tânărul Ceaușescu. Nu e ușor să-ți asumi să faci un lung metraj despre tinerețea unui dictator care a marcat în mod negativ destinul României. Mulți dintre cei care au trăit în regimul lui s-au întrebat cum era cu adevărat, cum se comporta și cum a ajuns șeful Partidului Comunist și președintele țării. Un fost jurnalist încearcă să spună povestea, să surprindă artistic drumul către puterea absolută, scrie Spotmedia.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro