Sari direct la conținut

​Press report: Sate de hârtie unde bugetul se cheltuie exclusiv după voia primarilor. Ce pensie avea Gorbaciov. Apel: apărați integritatea, nu corupția! Cea mai arțăgoasă femeie din STB

HotNews.ro
Press report, Foto: Profimedia Images
Press report, Foto: Profimedia Images

România moare. Sate de hârtie unde bugetul se cheltuie exclusiv după voia primarilor USR, eșecul politic al generației mele Procesul lui Victor Micula a început la Tribunalul Bihor, cu o amânare Cele mai importante sporturi din România: la ce am fost sau suntem cei mai buni din lume. Ziua de 6 ianuarie ar putea fi declarată zi liberă Mica doză de cultură generală Facturile la curent și gaze vor crește din cauza modificării OUG27 Sala Sporturilor din Bacău a fost debranșată de la gaze. Sportivii, nevoiți să facă dușuri reci Ce pensie avea Mihail Gorbaciov Provocările parlamentarilor în noua sesiune. Cum vor scăpa de cartofii fierbinți

România moare. Sate de hârtie unde bugetul se cheltuie exclusiv după voia primarilor

Acum 50 de ani, comuniștii au stabilit împărțirea teritoriului României în sate grupate în comune, fără să țină cont de principiul demografic.

România continuă să fie organizată la fel ca în 1968, dar comunele ajung să reprezinte tot mai puțini oameni.

Primarii aleși de mai puțin de 1.000 de oameni primesc pe mână milioane de lei, pe care le cheltuie strict după bunul plac.

România moare. La mai bine de un deceniu de la ultimul recensământ este confirmată cea mai dramatică scădere a locuitorilor din ultimii 100 de ani.

La început de august 2022, după finalizarea numărătorii generale a populației, dar înainte să centralizeze în mod oficial rezultatele, șeful Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a declarat că România ar mai fi locuită, efectiv, de circa 18 milioane de oameni după recenzarea a ​​93,2% din români. Evoluția prognozată este în scădere, fiindcă sporul natural e în declin, adică mor mai mulți români decât se nasc și asta în fiecare an.

Până în 2050, populația va scădea la 15,5 milioane de locuitori, adică cu 20%, arată prognozele. Iar cei mai mulți dintre specialiști sunt pesimiști cu privire la inversarea trendului, scrie PressOne

Apel către liderii politici: apărați integritatea, nu corupția!

22 de organizații neguvernamentale au semnat un apel transmis președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, liderilor de grup și președintei Comisiei Juridice din Senat, Laura Vicol, în care atrag atenția că legea avertizorului de interitate în forma adoptată de Senat nu garantează raportarea anonimă a cazurilor de corupție sau de încălcare a legii.

„Coaliția de guvernare trebuie să apere integritatea, nu corupția”, se arată în apelul semnat de ONG-uri. Potrivigt acestora, se interzice, în continuare, avertizorului de integritate, chiar și în varianta legii care a fost adoptată de Senat astăzi, să facă dezvăluiri publice despre încălcări ale legii în privința achizițiilor în domenii considerate de stat esențiale pentru securitatea națională, fără a se specifica în mod concret, explicit, clar și previzibil, care dezvăluiri ale încălcărilor de norme nu intră sub incidența legii avertizorilor, scrie PressHub

USR, eșecul politic al generației mele

Nu există zi în care să nu mai aflăm de o demisie sau demitere din USR. Din marea speranță care a fost acest partid până în 2020 nu a mai rămas decât atât: o formațiune în dezintegrare, cu șanse minime de a mai fi relevantă în Parlament, cu o conducere orbită de putere, care se luptă pentru un scaun ce are deja trei din patru picioare tăiate.

Ce știri au ieșit în evidență joi, 1 septembrie, dinspre USR: la București, senatorul Gheorghiţă Mîndruţă a anunțat, în prima zi a sesiunii parlamentare, că a demisionat din partid; la Iași, o companie va începe unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din ultimii ani din oraș, iar șef de proiect a fost ales Iulian Nicolau, consilier local USR. Motivul, scrie jurnalistul Gabriel Gachi, este simplu: Iulian Nicolau este și șeful Comisiei de Urbanism din Consiliul Local, cel care aprobă astfel de proiecte; la Ploiești, se amplifică scandalul dintre membrii filialei: viceprimarul USR al orașului, Magdalena Trofin, a fost demis și cu votul a trei colegi, care au fost apoi excluși din partid., potrivit PressHub

Procesul lui Victor Micula a început la Tribunalul Bihor, cu o amânare

Procesul în care Victor Micula e acuzat că a accesat ilegal baze de date ale Ministerului de Interne şi a participat la o percheziţie cu cagulă şi geacă de poliţist a început, joi, cu o amânare. Unul dintre cei patru agenţi de Poliţie judecaţi alături de milionar a solicitat răgaz pentru pregătirea apărării.

Stabilită pentru ora 12, prima şedinţă de dezbateri s-a terminat în câteva minute.

În sala de judecată au fost prezenţi doar trei dintre avocaţii milionarului – Bogdan Bodea, Răzvan Doseanu şi George Zlati – şi doi dintre cei patru poliţişti judecaţi alături de Micula – Claudiu Rengle şi Alin Claudiu Zanca.

Nici Victor Micula şi nici ceilalţi doi poliţişti – Ovidiu Iovian Vaida şi Camelia Erdei – nu s-au prezentat, femeia fiind de fapt şi „vinovată” şi pentru suspendarea temporară a dezbaterilor, căci a înaintat instanţei o cerere de amânare pentru pregătirea apărării, solicitare care a şi fost admisă de judecătoarea Veronica Ioniţă, scrie Bihoreanul

Cele mai importante sporturi din România: la ce am fost sau suntem cei mai buni din lume

Sportul a avut mereu puterea de a uni oamenii, fie pe stadioane, fie în jurul televizoarelor, creând emoţii teribile şi formând valuri de fericire atunci când favoriţii reuşesc să câştige. La fel se întâmplă şi în ţara noastră unde, în ciuda aparenţelor, fotbalul nu este singurul care stârneşte pasiuni intense. Cele mai importante sporturi din România, cele la care am fost sau suntem cei mai buni din lume, nu au legătură cu cel denumit sportul-rege, scrie Life.ro

Ziua de 6 ianuarie, de Bobotează, ar putea fi declarată zi liberă

Românii ar putea avea o a patra zi liberă în ianuarie, pe 6 ianuarie, de Bobotează, sărbătoare religioasă din calendarul ortodox.

Propunerea are aviz pozitiv în Comisia de muncă a Camerei Deputaților, urmează să intre la votul plenului și să meargă la promulgare.

Ziua liberă s-ar adăuga celor existente în ianuarie: 1 și 2 ianuarie, de Anul Nou, și 24 ianuarie, de Ziua Unirii.

Românii au în total 15 zile libere în calendarul sărbătorilor legale, mai multe decât alte state occidentale. Spania are 12 sărbători naționale, Franța – 11 și Germania – 9, scrie B365.ro

Cea mai arțăgoasă femeie din STB. Când șoferul îi dă prin difuzoare un sfat bun, ea sare ca arsă în autobuz: “Și unde să-l pun, în chiloți?”

Intersectările scurte, intense și memorabile sunt la ordinea zilei în autobuze, troleibuze și tramvaie. Cumva, oamenii cu chef de harță se detectează între ei. Ori, după caz, își găsesc victimele perfecte, la câteva stații de casă. Oricare ar fi situația, respectivii se-ntorc la domiciliu cu sentimentul datoriei împlinite: n-au pierdut vremea, călătorind fără să se ia la harță cu cineva. După un somn bun, a doua zi vor porni la drum cu pofta și energia intacte: o nouă ceartă îi așteaptă.

Îmbulzeală în 226.

– Nu mă mai împingeți, doamnă!

– Am căruciorul foarte greu, ați vedea dacă v-ați uita în spate!

– Și, dacă mă-mpingeți, o să fie mai ușor?

Din difuzoarele autobuzului se aude: ”Stimați călători, vă rugăm să nu păstrați portofelul în locuri ușor accesibile”. Indignata de serviciu, către tovarășa de drum:

– Și unde să-l țin, mă, unde să-l țin?! Mi-l bag în chiloți, că acolo n-ajunge nimeni!, scrie B365.ro

Mica doză de cultură generală

Despre balet. Baletul nu e chiar cel mai masculin dans de pe lumea asta. Adică, între noi fie vorba, nu e chiar un haka din ăla neo-zeelandez pe care să îl execuți înainte de a pleca să te iei de gât cu adversarii. Cum ar fi, spre exemplu, să execuți câteva piruete, cu reverență la final și cu palmele întinse de parcă ai pluti, ca să bagi groaza în inamic? Nu prea funcționează. Și totuși, că asta era ideea, baletul a apărut ca un apanaj al bărbaților.

Cum spuneam, nu pare ceva ce ar face James Bond, idolu` la femeile din anii `60-`70, și modelul bărbaților din aceeași perioadă. Vă imaginați unul ca Sean Connery îmbrăcat cu hamleți din ăia pe care omul normal îi punea iarna pe sub nădragi când ieșea să dea zăpada? Hamleți care lasă să se vadă guguloaiele de te și întrebi, că mai știi și tu puțină știință, cum de nu îl trage gravitația în jos pe balerin cu guguloaiele lui cu tot? Mă rog, nu mă pricep. Bănuiesc că nici dacă îi pui balerinului niște chiloți lycra pe dedesubt, din ăia cu buzunar în față, nu ar fi vreo fericire, dar totuși…, scrie Mica doză de cultură generală.

Facturile la curent și gaze vor crește din cauza modificării OUG27

Proiectul de OUG de modificare a măsurilor aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, aprobate prin OUG nr. 27/2022, nu prezintă publicului larg efectele ei. Principalele modificări intens vehiculate sunt legate de „suprataxarea” profiturilor, fără a se preciza că aceasta Ordonanță crește prețul pentru consumatorii non casnici și instituțiile publice, care nu vor mai beneficia de prețul plafonat care există în prezent pentru ei”, consideră Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Astfel, conform Art. 1 alin 1. din propunerea de OUG ”Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a. maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul realizat la locul de consum în anul n-1, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii

b. maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul realizat la locul de consum în anul n-1, pentru instituțiile publice;

Articolul complet, în Adevărul

Primele date de la ANAF privind vânzările caselor de marcat: puterea de consum merge spre 200 de miliarde de euro pe an. ANAF a dezvăluit cât sunt vânzările fiscalizate electronic, pe zi, în România

Casele de marcat cu jurnal electronic conectate la serverele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au înregistrat în primele opt luni din 2022 bonuri în valoarea totală de 568 mld. lei, adică circa 116 mld. euro.

Dacă se menţin valorile, în 2022 valoarea tuturor bonurilor fiscale bătute în România ar ajunge la circa 190 mld. euro, cu încasările din decembrie, când consumul se dublează.

Cifra este foarte importantă pentru toţi investitorii din România, pentru că arată puterea de consum reală a economiei. Pentru prima dată, se demonstrează că economia României are o putere de consum care merge spre 200 de miliarde de euro anual.

Ziarul Financiar a solicitat de la ANAF datele privind valoarea bonurilor care s-au bătut zilnic pe casele de marcat din România, în ultima săptămână din august şi valoarea totală a bonurilor marcate în România de la începutul anului, scrie ZF

Sala Sporturilor din Bacău a fost debranșată de la rețeaua de gaz, din cauza datoriilor. Sportivii, nevoiți să facă dușuri reci

Meciul de handbal dintre CSM Bacău și Odorheiul Secuiesc din Campionatul Național – Liga Zimbrilor a fost unul de pomină pentru sportivi. După joc, ei au fost nevoiți să facă dușuri reci, întrucât Sala Sporturilor a fost debranșată de la alimentarea cu gaz metan, din cauza datoriilor adunate.

Botezată recent „Narcisa Lecușanu”, Sala Sporturilor din Bacău nu mai este o gazdă bună pentru sportivi, nici la antrenamente, nici la meciurile oficiale. Din cauza degringoladei de la Ministerul Sporturilor, care se reorganizează prin plecarea „Tineretului” la Ministerul Familiei, la Direcția Județeană de Sport nu au mai ajuns banii pentru plata utilităților, scrie Ziarul de Bacău

Ce pensie avea Mihail Gorbaciov, conducătorul ultimului imperiu din lume

Ultimul conducător al unui imperiu, fie el și comunist, Mihail Gorbaciov a demisionat pe 25 decembrie 1991 din fruntea Uniunii Sovietice. La momentul respectiv, liderii Comunității Statelor Independente (organizația ce cuprinde majoritatea statelor ex-sovietice) au căzut de acord să îi plătească o pensie de 4.000 de ruble pe lună, la care contribuia fiecare țară din CSI. La cursul oficial de atunci, asta însemna circa 6.800 de dolari, de zece ori mai mult decât câștiga un angajat bine plătit la momentul respectiv

Însă moneda rusească s-a devalorizat rapid, astfel că, în nici trei ani, pensia lui Gorbaciov ajunsese să fie echivalentul a nici 2 dolari pe lună. Ca urmare, fostul conducător al ultimului imperiu din lume a început să scrie cărți și să țină conferințe plătite. A apărut chiar într-o reclamă pentru Pizza Hut, scrie Wall-Street.ro

Ministrul Cîmpeanu, Legea Educației și nevoia să-și arate mușchii față de intelectuali Interviu cu Andrei Cornea

Dacă ar accepta să modifice Legea Educație într-un loc, le e teamă că o să se pună apoi și chestiunea plagiatelor. Și dacă ajungi acolo, atunci ce te faci cu prim-ministrul? Până la urmă, aici e miza mare, iar prim-ministrul n-are nici el un răspuns la această chestiune, spune filosoful Andrei Cornea, unul dintre semnatarii scrisorii publice adresate ministrului Sorin Cîmpeanu.

În doar câteva zile, peste 30.000 de persoane au semnat o petiție în care i se cere demisia lui Cîmpeanu și 100 de intelectuali i-au trimis o scrisoare ministrului Educației în care au criticat simulacrul dezbaterilor pe Legile Educației și au cerut „consultarea reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților”.

Cîmpeanu i-a taxat pe intelectuali drept un grup de interese și consideră că petiția este un demers politic, scrie Spotmedia

PNL elimină anonimatul avertizorilor de integritate: aceștia trebuie să își declare calitatea pe care o dețin în instituție

Legea avertizorilor de integritate generează noi dezbateri aprinse la nivelul parlamentarilor. Această lege a fost deja subiectul mai multor discuții, după ce aceasta a suferit modificări care lăsau avertizorii de integritate fără niciun fel de protecție. Presiunea publică și îngrijorarea legată de sancțiunile care ar putea apărea de la nivel european l-au determinat pe Klaus Iohannis să ceară reexaminarea legii, iar acum PNL vine cu o modificare absolut discutabilă, și anume aceea că avertizorii trebuie să-și declare calitatea pe care o dețin în instituții, ceea ce face posibilă identificarea și eventuala sancționare a lor.

Avertizorii de integritate sunt persoane din instituțiile publice, și nu numai, care atrag atenția asupra lucrurilor necurate care se întâmplă în mediul lor de activitate. Ei sunt, în realitate, cel mai mare pericol pentru corupții din România. Tocmai de aceea, s-au făcut eforturi uriașe de către parlamentarii din coaliția PSD-PNL-UDMR să ridice orice formă de protecție pentru acești oameni care scot la lumină lucrurile ilegale sau necurate care se petrec în instituțiile publice, scrie Investigatoria.

Provocările din fața parlamentarilor în noua sesiune. Cum vor scăpa de cartofii fierbinți

Noua sesiune parlamentară începe cu o agendă încărcată și dificilă, multe dintre legile ce urmează să fie adoptate fiind controversate. Altele sunt restanțe din precedenta sesiune sau aflate sub presiunea timpului, fiind jaloane în PNRR. În coaliție nu există însă divergențe majore.

Noua sesiune a început în forță- Corul Madrigal le-a cântat parlamentarilor de bun venit. Sub acest impuls, Senatul a adoptat rapid legea privind protecția avertizorilor de integritate, reexaminată la cererea președintelui Klaus Iohannis, care a formulat obiecții. Forma legii nemulțumește însă în continuare organizațiile neguvernamentale, care susțin că descurajează raportarea anonimă. Legea a fost criticată de Comisia Europeană și Parchetul European, scrie Europa Liberă.

Sistemul bancar românesc a marcat un prim semestru solid: cum s-a modificat clasamentul după active al băncilor cu cote de piață de peste 1%

Perioada de raportare a rezultatelor financiare ale băncilor se apropie de final: jucătorii importanți, cu adevărat transparenți, au dat publicității cifrele – cei mai mulți au făcut-o direct, iar câțiva prin intermediul băncilor mamă. După cum deja v-ați obișnuit, pornind de la cifrele publice și adăugând unele rezultate din estimări econometrice proprii, am reușit să alcătuiesc un Top 16 care include băncile comerciale cu active de peste 1% din totalul sistemic.

Calculele proprii se duc chiar până undeva la 0,5%, dar fiind vorba de un top la jumătatea anului prefer să afișez doar acele cifre pentru care sunt singur că marja de eroare e sub o sutime de punct procentual. După cum puteți vedea cu toții, nu avem parte de schimbări deosebite. Lider rămâne Banca Transilvania care, ca de fiecare dată în momente de criză, găsește ceva și reușește să își crească procentajul: după cum puteți vedea, la șase luni ea reușește din nou să trecă de 20%. Foarte bine se comportă și BCR: deși câștigul la nivelul cotei de piață nu e la fel de mare ca în cazul băncii fondate la Cluj Napoca, trebuie să avem în vedere două lucruri, scrie FinEco24News.

Copleșită de trafic, Vama Galați reia angajările

La sfârșitul săptămânii trecute şi începutul acesteia, într-o serie de articole, „Viața liberă” semnala blocajul rutier înregistrat în zona Biroului Vamal de Frontieră Galați de către TIR-urile care așteaptă chiar și două zile pentru a fi vămuite. Aglomerația infernală din zonă a determinat Primăria Galați și societatea Transurb să devieze temporar traseele de autobuz 10 și 24, care treceau fix prin acel loc. Marți, răspunsul primit de la Autoritatea Vamală Română confirma practic (e drept, nu cu aceste cuvinte) că vameșii gălățeni sunt copleșiți numeric de valorile crescute ale traficului vamal, scrie Viața Liberă.

A condus de 2 ori cu permisul suspendat, o dată băut și fugind de polițiști. Judecător: „A condus în ore mai puțin aglomerate!”

Un brăilean trimis în judecată pentru săvârșirea a nu mai puțin de trei infracțiuni la regimul rutier a fost condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 1.350 de lei.

Într-un interval de șase luni, în zile diferite, individul, în vârstă de 26 de ani, s-a urcat de două ori la volan, deși avea permisul suspendat, circulând pe străzile din municipiul Brăila, scrie PressHub

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro