Sari direct la conținut

Schimbări pentru Schengen, pe masa Guvernului: Sistemul IT de semnalări necesită îmbunătățiri, iar cadrul juridic trebuie actualizat

HotNews.ro
Spațiul Schengen, Foto: Karaboux / Dreamstime.com
Spațiul Schengen, Foto: Karaboux / Dreamstime.com

​Actuala legislație din România nu mai corespunde noului context european al schimbului de date între statele membre prin Sistemul de informații Schengen, iar Sistemul Informatic Național de Semnalări necesită îmbunătățiri, se arată într-un proiect de lege aflat miercuri pe masa Guvernului.

Actuala Lege nr. 141/2010 care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea Sistemului Informatic Național de Semnalări și asigură cadrul juridic necesar utilizării de către autoritățile române a Sistemului de Informații Schengen nu mai corespunde noului context european al schimbului de date între statele membre prin Sistemul de informații Schengen.

O nouă lege pentru utilizarea Sistemului de Informații Schengen

Având în vedere schimbările majore, de structură și conținut, (trei Regulamente UE trebuie transpuse în legislație) care trebuie efectuate pentru asigurarea unui cadru juridic adecvat în acest domeniu, Guvernul spune că este necesară adoptarea unei noi legi care să abroge reglementarea în vigoare.

Drept urmare, Executivul vrea să adopte miercuri un proiect de lege care să asigure cadrul juridic necesar participării României la schimbul de date cu statele membre Schengen.

Câteva din principalele prevederi:

– definirea termenilor și expresiilor utilizate în cuprinsul proiectului de act normativ, în concordanță cu dispozițiile celor trei regulamente UE relevante.

– stabilirea autorităților naționale competente cu drept de acces, furnizare sau consultare de date în SINS, prin raportare la atribuțiile funcționale proprii, și anume:

  • a) Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrare a Bazelor de Date, Direcţia Generală de Paşapoarte, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, precum şi serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor;
  • b) Ministerul Afacerilor Externe, prin Centrul Național de Vize;
  • c) Ministerul Justiției și instanțele judecătorești;
  • d) Ministerul Public;
  • e) Autoritatea Vamală Română;
  • f) Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Autoritatea Aeronautică și Autoritatea Navală Română.

– gestionarea, utilizarea și obiectivul general al Sistemului Informatic Național de Semnalări, care urmărește respectarea standardelor, protocoalelor și a procedurilor tehnice comune stabilite pentru Sistemul de informații Schengen central.

Se urmărește ca Sistemul Informatic Național de Semnalări să asigure posibilitatea pentru autoritățile naționale competente, ca prin intermediul unei proceduri automate să efectueze tranzacții cu privire la semnalările pe care le conține, în scopul îndeplinirii atribuțiilor legale.

– dreptul de acces la Sistemul Informatic Național de Semnalări se extinde în beneficiul mai multor autorități naționale.

– semnalările introduse în Sistemul Informatic Național de Semnalări se extind. Astfel, categoria semnalărilor referitoare la persoane dispărute va include și persoane vulnerabile, astfel cum acestea sunt în mod clar identificate în Regulamentul SIS cooperare.

Totodată, apar două noi categorii de semnalări, și anume referitoare la persoane necunoscute căutate în scopul identificării și cele referitoare la străinii care fac obiect al unor decizii de returnare.

– gestionarea, exploatarea și obiectivul general al componentei naționale a Sistemului de informații Schengen (N.SIS): Centrul Național SIS din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este desemnat ca autoritate națională responsabilă cu implementarea, funcționarea, întreținerea, administrarea, monitorizarea, dezvoltarea şi securitatea N.SIS, cu asigurarea conectării N.SIS la SIS central şi managementul copiei naționale a bazei de date centrale a SIS, precum şi cu asigurarea accesului autorităților române la N.SIS.

– atribuțiile Biroului SIRENE național se extind: Apar, printre altele, obligații în domeniul semnalărilor multiple, în crearea legăturilor între semnalările naționale, în activitatea de pregătire și autoevaluare a utilizatorilor finali ai SIS și ai Aplicației naționale Formulare SIRENE, dar și pe linia cooperării cu Europol, Eurojust și Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.

– pentru transmiterea semnalărilor în Sistemul de Informații Schengen intervin anumite reguli noi: De exemplu, pentru semnalările referitoare la persoane căutate în vederea arestării în scopul predării sau al extrădării, magistratul detașat în cadrul Biroului SIRENE național poate suspenda temporar disponibilitatea unei astfel de semnalări, cu respectarea anumitor condiții. (…)

Calendarul deciziei privind aderarea României la Schengen

Experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre au prezentat, miercurea trecută, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a scris marți pe Twitter că președinția cehă a Consiliului UE a transmis României felicitări privind reușita vizitelor de verificare privind îndeplinirea condițiilor Schengen, dar și calendarul pentru decizia de aderare a României, Bulgariei și Croației la spațiul unic de circulație european.

Calendarul deciziei Schengen privind România, potrivit lui Vlad Gheorghe:

  • Pe 9 noiembrie, președinția cehă va informa Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER) despre aceste vizite și rezultatele pozitive – cele din România ne privesc direct, mai ales că din 2011 numai rezultate pozitive avem, dar nu suntem încă în Schengen. Vă amintesc că Olanda ceruse aceste noi vizite, pentru `informații actualizate` despre modul în care România îndeplinește condițiile de aderare. COREPER va primi raportul acestor vizite la întâlnirea din noiembrie
  • Pe 15 noiembrie, concluziile vor fi prezentate și la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI – consiliul ce reunește miniștrii justiției și afacerilor interne ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene)
  • Pe 8 și 9 decembrie se reunește Consiliul Justiție și Afaceri Interne și vom avea o decizie privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen. România merită să fie în Schengen, îndeplinim toate condițiile impuse tuturor celorlalte state membre și românii au stat de-ajuns la cozi prin Europa.”

Sursa foto: DreamsTime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro