Sari direct la conținut

Dezvoltare urbană sustenabilă în beneficiul comunităților locale

HotNews.ro
Palas Iași, Foto: Iulius Grup
Palas Iași, Foto: Iulius Grup

Sustenabilitatea face parte din ADN-ul companiei IULIUS și se traduce prin grija față de mediu și comunitate, impact pozitiv asupra economiei, formarea tinerelor generații, susținerea antreprenoriatului românesc, reducerea emisiilor de CO2 și nu numai. Conceptul a fost transformat în fapte de-a lungul anilor, a creat schimbări pentru comunitățile din orașele Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava, continuă să se dezvolte de la an la an și a fost transpus și într-un Raport de Sustenabilitate pentru anul 2021.

Din document, dar și din seria de videouri care-l ilustrează, oricine poate afla care au fost prioritățile companiei în cei peste 20 de ani de când activează, dar și ce soluții își propune să integreze la nivel de business pentru a continua să creeze un viitor mai bun pentru societate.

Cu o viziune ce se bazează pe responsabilitate, sustenabilitate și pe principiile eficienței în toate ariile de business, grupul IULIUS, unicul dezvoltator de proiecte mixte de regenerare urbană din România, a reușit prin investițiile sale a căror valoare se ridică la peste 1,2 miliarde de euro, să aibă o implicare relevantă în proiectele destinate comunităților în care operează. Astfel, conform raportului de sustenabilitate publicat de companie pentru anul 2021, continuarea investițiilor în zonele verzi a fost una dintre priorități, acțiunile care aduc comunitatea împreună prin intermediul diverselor evenimente care au loc la Palas Iași, Iulius Town Timișoara, Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Suceava, Iulius Mall Iași și Family Market au fost o altă componentă importantă, iar optimizarea infrastructurii existente, astfel încât să fie prielnică pentru mersul pe jos și pentru mijloacele alternative, li se adaugă. „Tot ceea ce facem, de peste 20 de ani, este pentru comunitate. Proiectele noastre de regenerare urbană sunt gândite pentru a crește calitatea vieții locuitorilor, iar sustenabilitatea este numitorul comun al soluțiilor pe care le integrăm. Clădiri verzi, eficiente energetic, parcuri generoase și mult verde în clădirile office, soluții pentru reducerea consumului de energie, dar și programe educaționale pentru tineri și de susținere a antreprenorilor locali sunt elemente care ne definesc activitatea”, spuneDan-Adrian Chelaru, Group Sustainability Officer IULIUS.

Pe lângă acestea, compania organizează constant campanii de donare de sânge, de împădurire, de reciclare a hârtiei și se implică în diverse acțiuni sociale. În continuare, grupul își concentrează eforturile asupra economisirii energiei și utilizării de energie din surse regenerabile proprii și își menține focusul asupra comunităților unde are proiecte, derulând campanii de susținere a antreprenorilor locali.

Sustenabilitatea la IULIUS în cifre

  • 13 hectare de grădini urbane
  • peste 80.000 de copaci și arbuști, ce absorb anual 75 de tone de CO2
  • ~ 1.000 evenimente în fiecare an
  • 70 milioane de vizite anual
  • 40.000 de angajați în proiectele IULIUS
  • Peste 5.000 de puieți plantați în campanii de împădurire
  • 3.000 de vieți salvate prin campaniile de donare de sânge
  • 900 de studenți la programul de internship „Rising Stars at IULIUS”
  • 70 de studenți la cursul de business IULIUS
  • 170 de antreprenori înscriși în programul Go Local
  • Peste 1.000 locuri de parcare pentru biciclete
  • 19 stații de încărcare special amenajate
  • 34% mai puține deșeuri menajere în 2021 față de 2019, la nivel de rețea
  • ne propunem să scădem cu peste 50% cantitățile de deșeuri menajere
  • peste 450 kg/zi de biodeșeuri colectate doar la Palas, ce se transformă în compost
  • Se vor monta 32.000 mp de panouri fotovoltaice
  • Acestea vor genera 10% economie la energie

IULIUS a raportat reducerea în 2021, față de 2019, cu 16% a emisiilor de gaze cu efect de seră în proiectele din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava, reducerea cu 15% a consumului total de energie raportat la același an, precum și reducerea cu 34% a volumului deșeurilor menajere.

Din a doua jumătate a anului trecut, grupul a consumat exclusiv energie din surse regenerabile, iar acum este în plin proces de implementare a unui sistem de panouri fotovoltaice pe toate clădirile din portofoliu. Este vorba despre 32.000 mp de panouri în cele 8 proiecte, care se estimează că vor genera 10% din energia totală necesară.

Cantitățile de deșeuri generate lunar sunt monitorizate și există un sistem integrat de colectare selectivă și unul de compostere care procesează resturile alimentare din zonele de foodcourt, precum și deșeurile vegetale din lucrările de întreținere a grădinilor IULIUS. Compostul rezultat, un îngrășământ natural bogat în humus și nutrienți, este utilizat apoi la fertilizarea solului în grădinile din rețea, care, în timp, au devenit semnătura IULIUS și s-au transformat în locuri preferate de petrecere a timpului liber pentru comunități, fie că sunt la Iași, Timișoara sau Cluj-Napoca. În total, sunt amenajați 130.000 de mp de grădini, prin investiții inițiale de 17 milioane de euro. Efectul benefic pentru mediu este incontestabil, estimându-se că absorb anual 75 de tone de CO2.

Clădiri smart și sustenabile

Abordarea responsabilă a politicilor ESG este confirmată prin faptul că toate proprietățile sunt certificate LEED și au costuri lunare de operare și întreținere mai mici datorită măsurilor de eficientizare a consumului de resurse. De altfel, Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri ca suprafață din țară (60.000 mp), care se dezvoltă la Iași în proximitatea ansamblului mixed-use Palas, a obținut primul credit verde acordat în România de către International Finance Corporation, o divizie a Băncii Mondiale, în valoare de 72 de milioane de euro.

În cazul IULIUS, toate cele 14 clădiri (182.000 mp) de birouri sunt certificate conform standardelor internaționale de sustenabilitate, pentru modul responsabil în care sunt construite și operate. De altfel, IULIUS deține singura rețea de mall-uri certificate green.

Mai puțin trafic, mai multă mișcare

Un alt aspect important a fost fluidizarea accesului în proiectele IULIUS, astfel că piste de biciclete, parcări pentru biciclete, dar și vestiare cu dușuri pentru angajații care aleg să se deplaseze la serviciu cu bicicleta sau trotineta sunt disponibile în toate ansamblurile mixte.

De asemenea, prezența IULIUS în marile centre universitare este un atu pe care compania îl fructifică prin derularea de programe prin care pregătește noua generație de profesioniști ce vor accesa piața muncii. În 2021, peste 900 de studenți au aplicat pentru stagii plătite de internship prin intermediul programului „Rising Stars at IULIUS”, pe cele 37 de poziții disponibile. Dintre aceștia, 21 de tineri sunt în prezent angajați ai companiei. Alți 70 de studenți au participat anul trecut, la cursul de Real Estate Business Management susținut de specialiștii IULIUS la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași.

Dorința de a-i sprijini pe antreprenorii locali a generat programul Go Local, lansat anul trecut, la care s-au înscris 170 de antreprenori locali pentru a-și asigura prezența în proiectele grupului, în condiții avantajoase.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro