Sari direct la conținut

Noile sancțiuni pentru comportament agresiv în trafic: Câte amenzi a dat Poliția în acest an

HotNews.ro
Depasire pe banda de urgenta, Foto: Captura video
Depasire pe banda de urgenta, Foto: Captura video

​Noi dispoziții legale care definesc și sancţionează comportamentul agresiv la volan au intrat în vigoare la finele lunii februarie din acest an, și potrivit datelor Poliției Române, până la nivelul lunii octombrie inclusiv, s-au aplicat 1.721 de sancțiuni contravenționale, se arată într-un răspuns transmis marți 6 decembrie de Ministerul Afacerilor Interne la o interpelare în Senat.

Noile dispoziții legale despre care vorbește MAI au fost introduse prin Ordonanța Guvernului nr. 1/2022, publicată în Monitorul Oficial al României la data de 28 ianuarie 2022, în care, printre altele, s-a interzis conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.

Cum a fost definit comportamentul agresiv în trafic

Această acțiune a fost definită ca fiind efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a unor manevre prestabilite constând în:

  • a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
  • b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
  • d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • e) folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
  • f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
  • g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalti participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
  • h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stanjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Printre alte măsuri pentru pedepsirea comportamentului agresiv în trafic, MAI amintește că în data de 16 noiembrie, Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier.

Proiectul de lege vizează, în linii generale, instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, reglementarea întocmirii procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, constatate cu ajutorul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată, precum şi modificarea şi completarea OUG nr.195/2002, pentru conturarea instrumentelor juridice apte să permită relaționarea, prin intermediul platformelor informatice, dintre autorități și cetățeni, în contextul constatării şi aplicării contravenţiilor la regimul circulației pe drumurile publice.

Ce amenzi se pot aplica pentru comportament agresiv și noile sancțiuni introduse în acest an

Noile modificări aduse de Ordonanța Guvernului nr. 1/2022 prevăd sancționarea comportamentului agresiv adoptat în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, cu amendă contravențională având o valoare cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor va fi sancționată cu amendă având o valoare cuprinsă între 1.305 de lei și 2.900 de lei, abatere prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (în prezent această faptă fiind sancționată cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni) și, în plus, cu aplicarea sancțiunii complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

S-a introdus o majorare cu 30 de zile a perioadei de suspendare aplicată pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată și se trece la o clasă superioară de contravenții pentru nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depășire, fiind prevăzută o creștere a sancțiunii contravenționale, noile amenzi ajungând la o valoare cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

Modificări au fost aduse și în ceea ce privește soluția de suspendare, de drept, a termenului de prescripție de 6 luni, pentru cumulul de 15 puncte de penalizare, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

Totodată, s-a stabilit viteza maximă admisă în afara localităților pentru vehiculele din categoria A2, respectiv 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

De asemenea, s-a introdus o nouă contravenție. Nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea, în timpul mersului, va fi sancționată cu amenda cuprinsă între 870 și 1.160 lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro