Sari direct la conținut

Acord strategic la București pentru un cablu submarin / Iohannis: Un document crucial și ambițios / Von der Leyen: Un proiect plin de posibilități

HotNews.ro
Acord energetic major semnat la București, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Acord energetic major semnat la București, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei au semnat sâmbătă un acord privind un cablu electric submarin pe sub Marea Neagră pentru a transporta energia verde azeră în Europa. Acordul presupune un cablu de 1.000 MW, cu o lungime de 1.100 km, ce va trece pe sub Marea Neagră, din Azerbaidjan până în România, ca parte a eforturilor mai ample ale Uniunii Europene de a-și diversifica resursele energetice.

  • UPDATE 11:07 Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, la semnarea Acordului în domeniul energiei verzi, că ţara sa este pregătită să livreze energie verde către Europa şi a menţionat că Azerbaijan va furniza către Europa şi peste 11 miliarde de metri cubi de gaz. În ceea ce priveşte România, Romgaz a semnat un acord de livrare de gaze începând din ianuarie 2023.
  • UPDATE 11:03 Klaus Iohannis a declarat că acordul între guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria este un document ”crucial”, ”ambiţios”, care va aduce o contribuţie serioasă la întărirea securităţii energetice europene şi va contribui la cooperarea în regiune. „Având în vedere contextul actual de securitate din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei trebuie să cooperăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate pentru a aborda obstacolele actuale. Acest acord constituie un cadru pentru cooperarea pe termen lung între ţările noastre într-o serie de domenii foarte importante”, a spus șeful statului.
  • UPDATE 10:48 Viktor Orban: „Decizia greșită” privind aderarea României la Schengen trebuie corectată / Despre cablul submarin: Trebuie să fii rock and roll să faci așa ceva
  • UPDATE 10:20 Von der Leyen a spus că acordul pentru cablul submarin reprezintă un pas pentru „o întemeiere a viitorului nostru pe o energie sigură și curată. Nu numai pentru planeta noastră ci și pentru economiile noastre și pentru independența noastră energetică. De aceea cablul submarin este atât de important. Vă aplaud pentru acest program atât de ambițios. Este plin de posibilități pentru viitor. Georgia va avea și ea beneficii. Cablul va putea furniza electricitate și Republicii Moldova și în Balcani. Cele două țărmuri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape.”

–––––

Este prima vizită în România a lui Viktor Orban după ce, luna trecută, a apărut cu un fular în culorile rosu, alb, verde, și cu harta Ungariei Mari pe el. Ministerul român de Externe a reacționat vehement, spunând că „orice manifestare de tip revizionist este inacceptabilă”.

La ora 09:30 a fost programată, la Cotroceni, întrevederea președintelui României, Klaus Iohannis, și prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

După ora 10:00 are loc o sesiune plenară și ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei și României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi

Oficialii români și străini vor susține mai multe alocuțiuni la Palatul Cotroceni. La ora 13:00 este programată și o întâlnire între premierul român și cel georgian la Palatul Victoria.

Acord strategic pentru un cablu submarin

Potrivit președinției române, „acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.

Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro