Cum a ajuns România o țară de descurcăreți conduși după asemănarea lor
După Revoluție, la conducerea României s-au perindat două tipuri de lideri: populiști sau elitiști. Lipsa lor de viziune s-a văzut în ultimii ani mai clar ca oricând. România nu a mai avut un proiect serios de țară de la aderarea la UE și NATO.
În cei 32 de ani de democrație, România a avut, adunat, mai puțin de un deceniu care să nu se suprapună cu o perioadă de criză economică acută. Panorama a inventariat și analizat toate aceste crize în documentarul „De ce trăim de azi pe mâine. Complicata istorie a relației românilor cu banii”, realizat în parteneriat cu McKinsey România.
Lipsa de leadership autentic este o cauză pentru multe dintre aceste crize. Consecințele acestui vid de viziune și direcție au devenit vizibile și pentru o parte tot mai însemnată a populației, în ultimii ani. Pe fondul unei perioade de acalmie și bunăstare economică, a devenit tot mai evident că leadership-ul României nu are nici măcar intenția de a face pasul înainte. Nu a existat un proiect de țară sau măcar un cadru formal de discuție în acest sens.