Sari direct la conținut

Geoană: Sunt aşteptate câteva luni „foarte intense” în războiul din Ucraina

HotNews.ro
Mircea Geoană, Foto: AGERPRES
Mircea Geoană, Foto: AGERPRES

​Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că războiul Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă un atac asupra ordinii internaţionale, iar dacă Vladimir Putin va câştiga, atunci va trimite către liderii autoritari din întreaga lume mesajul periculos că îşi pot atinge obiectivele prin forţă brută.

Mircea Geoană a declarat, miercuri, la finalul reuniunii miniştrilor de externe ai NATO de la Bruxelles, că după aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică se poate vorbi de un nou flanc estic.

El a explicat că războiului împotriva Ucrainei este un atac asupra ordinii internaţionale.

„Dacă preşedintele Putin va câştiga în Ucraina, va trimite un mesaj periculos către liderii autoritari din întreaga lume”

  • „Acest război nu este doar un atac împotriva Ucrainei, este un atac asupra ordinii internaţionale bazate pe reguli care păstrează pacea şi securitatea.
  • Dacă preşedintele Putin va câştiga în Ucraina, va trimite un mesaj periculos către liderii autoritari din întreaga lume, că-şi poate şi îşi pot atinge obiectivele prin forţă brută.
  • De aceea, sprijinul nostru pentru Ucraina, el rămâne critic şi este în interesul comun de securitate al tuturor ţărilor care doresc libertate, pace şi securitatea.
  • De asemenea, am discutat cu partenerii noştri din zona Indo-Pacific despre alinierea tot mai mare între China şi Rusia.
  • China refuză să condamne agresiunea Rusiei, amplifică propaganda Kremlinului, susţine economia Rusiei într-o perioadă în care sancţiunile fireşti pe care le impunem încearcă să descurajeze Rusia din faţa agresiunii împotriva Ucrainei. China şi Rusia îşi intensifică, de asemenea, activităţile militare comune în regiunea indo-pacifică”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, citat de News.ro.

„Nu ştim când se va termina acest război”

El a spus că sunt aşteptate câteva luni „foarte intense” în războiul din Ucraina:

  • „Am vorbit şi despre sprijinul nostru pe termen mediu şi lung pentru Ucraina, pentru că nu ştim când se va termina acest război.
  • Aşteptăm câteva luni foarte intense, dar, indiferent de acel moment, trebuie să fim siguri că preşedintele Putin nu poate să continue să distrugă securitatea europeană.
  • Aşadar, concomitent cu întărirea posturii de descurajare şi apărare a NATO, trebuie să permitem Ucrainei să descurajeze şi să se apere împotriva oricărei eventuale agresiuni viitoare. Asta include şi consolidarea forţelor armate ale Ucrainei, aranjamente de securitate pentru Ucraina, o Ucraină ancorată în familia euroatlantică.
  • De asemenea, avem în continuare tot interesul ca sprijinul nostru pentru Ucraina să continue dincolo de orizontul imediat apropiat. Această capacitate de interoperabilitate cu NATO a Ucrainei, standarde NATO şi transferul către tehnologii şi echipamente NATO va ajuta Ucraina în drumul său către integrarea euroatlantică. Pentru că, aşa cum spuneam, viitorul Ucrainei este în familia atlantică”.

Geoană a subliniat că este nevoie în continuare de investiţii în apărare, „pentru a menţine populaţia n siguranţă, într-o lume tot mai periculoasă: „(…) ne aşteptăm ca la Summit-ul de la Vilnius aliaţii să decidă cu privire la adoptarea unui nou angajament ambiţios de investiţii în apărare cu 2% din PIB ca minim, ca prag şi nu ca plafon pentru anii care vin şi sper ca şi în România şi în alte ţări din regiunea noastră aceste investiţii să se transforme şi într-o industrie de apărare mai robustă, cu mai multe locuri de muncă bine plătite şi cu o participare împreună cu companiile mai robuste din ţările dezvoltate din NATO, la un ecosistem industrial de apărare şi de dublă tehnologie, în care şi ţările noastre să fie, de asemenea, beneficiare ale acestei investiţii”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro