Din Penitenciarul Târgșor, Elena Udrea vine cu „soluția” pentru gaura din buget: Deținuții să fie scoși din închisori și trimiși să-și execute pedepsele la locul de muncă
Fostul ministru Elena Udrea – aflată în penitenciar, unde execută 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute – vine cu „soluția” petru a reduce gaura din buget: deținuții care nu au săvârșit fapte cu violență să fie eliberați din închisori și trimiși să își execute pedepsele la locul de muncă.
Udrea vine cu „o soluție” prin care statul „nu doar că ar scapa de niște cheltuieli inutile, dar ar putea și să aducă bani la buget” – reducerea numărului de deținuți.
- „Aşa cum am mai spus, statul cheltuie cu întreținerea unui deținut 7.500 de Ron pe lună, cât 4 pensii.
- În condițiile în care sunt aproape 24.000 de deținuți în penitenciare, plus încă vreo 10.000 de arestați preventiv, care stau degeaba, nu muncesc, deci nici nu au cum să se reabiliteze astfel, trageţi şi dumneavoastră concluziile!
- Dacă dintre aceștia, cei care nu au săvârșit fapte cu violentă și nu sunt un pericol pentru societate ar fi trimiși să-și execute pedepsele la locul de muncă, nu doar că s-ar economisi banii plătiți pentru întreținerea lor, dar s-ar și încasa sume importante la buget; plus avantajul reabilitării lor și al reintegrării în societate prin munca. Totodată, acestora li s-ar da și posibilitatea de a fi alături de familii și de a se putea îngriji de acestea, așa cum se întâmplă în toată Europa.
- Un calcul exemplificativ ne arata că, dacă din cei 24000 de deținuți, un minim de 9000 ar executa pedepsele în libertate la locul de munca și fiecare ar cotiza 1000 de Ron pe luna la bugetul de stat, la care s-ar adăuga taxele și impozitele aferente, ar însemna că, în loc să cheltuie 68000000 de Ron pe lună, statul ar încasa aproximativ 24000000 de Ron pe acelaṣi interval de timp”, susține Elena Udrea, într-un mesaj postat pe Facebook.
Fostul ministru Elena Udrea se află acum în Penitenciarul de femei Târgșorul Nou, unde execută 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, hotărâre pe care a contestat-o prin mai multe căi extraordinare de atac, toate fiindu-i respinse. Sentinţa definitivă de condamnare a fost dată în iunie 2018 şi confirmată în aprilie 2022 prin respingerea unei contestaţii în anulare.
La momentul pronunțării deciziei din 2018, Udrea se afla în Costa Rica. Ea părăsise România la începutul lui 2018 și a cerut azil în Costa Rica. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă. Elena Udrea a revenit în România în 8 iulie 2019, la aproape un an și jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Ea și-a anunțat atunci revenirea în țară pe Facebook, spunând că a renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica, pentru că vrea să își crească fetița acasă.
În aprilie 2022, când instanța supremă a decis că trebuie să meargă la închisoare, Elena Udrea a plecat din România înainte de pronunțarea deciziei instanței, fiind prinsă după câteva ore, în Bulgaria.
De asemenea, în martie 2021, Elena Udrea a fost condamnată de Curtea de Apel București la 8 ani de închisoare în dosarul în care este acuzată de instigare la luare de mită şi spălare a banilor privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu. Și în acest caz, Udrea a folosit până acum numeroase căi de atac și, cerând încetarea procesului penal pe motiv că faptele s-au prescris, ea invocând deciziile CCR.
Elena Udrea reușește însă să scape de cel de al treilea dosar – Hidroelectrica, în care este acuzată că ar fi acceptat o mită de aproape 5 milioane de dolari de la „băiatul deștept” Bogdan Buzăianu pentru a interveni în sensul păstrării condițiilor negociate la o serie de contracte cu Hidroelectrica.
Decizia a fost luată marți de Curtea de Apel București, care invocă hotărârea Curții Constituționale privind prescripția. Decizia Curții de Apel nu este însă definitivă.