Sari direct la conținut

VIDEO România reacționează și ea în scandalul diplomatic provocat de ambasadorul Chinei în Franța

HotNews.ro
Bogdan Aurescu, Foto: Tomas Tkacik/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Bogdan Aurescu, Foto: Tomas Tkacik/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul Afacerilor Externe, Bodan Aurescu, a reacționat și el în scandalul diplomatic declanșat de declarațiile ambasadorului Chinei în Franța, Lu Shaye, care a pus la îndoială că fostele republici sovietice ar avea un statut reglementat şi că Crimeea face parte din Ucraina.

„Voi exprima astăzi – ceea ce fac și acum – condamnarea fermă a declarațiilor ambasadorului chinez la Paris, care pun sub semnul întrebării suveranitatea statelor care și-au câștigat sau și-au recâștigat independența după disoluția Uniunii Sovietice. Asemenea declarații sunt inacceptabile și contravin Cartei ONU”, a spus Bogdan Aurescu.

El a făcut aceste declarații luni, înaintea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg, care a reunit miniştrii de externe ai statelor din Uniunea Europeană.

Declarațiile ambasadorului chinez la Paris care au înfuriat UE

Într-un interviu difuzat vineri de televiziunea franceză, ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor țări sovietice precum Ucraina.

El a fost întrebat dacă considera că peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, face parte din Ucraina în conformitate cu Dreptul internaţional.

  • „Chiar şi aceste ţări din fosta Uniune Sovietică nu au un statut efectiv, aşa cum spunem noi, în conformitate cu dreptul internaţional, deoarece nu există niciun acord internaţional care să concretizeze statutul lor de ţară suverană”, a spus Lu.
  • Referitor la Crimeea, el a declarat: „Depinde de modul în care percepeţi această problemă. Există o istorie. Crimeea a fost a Rusiei la început. Hruşciov a fost cel care a dat Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.

Bloomberg a precizat că ambasada Chinei în Franța a șters transcrierea interviului cu ambasadorul de pe contul său WeChat. Interviul nu a fost publicat pe site-ul oficial al ambasadei, scrie BBC.

Țările europene au cerut răspunsuri de la Beijing, oficiali din Lituania, Letonia, Ucraina, Franța și diplomația UE reacționând la declarațiile ambasadorului Chinei în Franța, Lu Shaye.

Prima reacție oficială a Chinei

China respectă suveranitatea statelor ex-sovietice, a susținut, luni, Ministerul chinez de Externe, care a reacționat astfel în scandalul diplomatic provocat de ambasadorul Chinei la Paris.

  • „China respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor și susține scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite.
  • După prăbușirea Uniunii Sovietice, China a fost una dintre primele țări care a stabilit relații diplomatice cu țările în cauză.
  • De la stabilirea relațiilor diplomatice, China a aderat întotdeauna la principiul respectului reciproc și al egalității pentru a dezvolta relații bilaterale de prietenie și cooperare”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning.

Ea a spus că aceasta este poziția oficială a Guvernului Chinei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro