Sari direct la conținut

Cutremur cu magnitudinea 4.9 în judeţul Arad

HotNews.ro
Seismograf, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Seismograf, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Un cutremur mediu cu magnitudinea de 4.9 pe Richter a avut loc luni seară (ora 20:46:42) în județul Arad, la adâncimea de 13 km, potrivit Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP.

NOTĂ: Inițial, INCDFP anunțase o magnitudine de 4.6

Cutremurul s-a produs la 24 kilometri SE de Arad, 45 kilometri NE de Timisoara, 77 kilometri SE de Bekescsaba, 89 kilometri N de Resita.

„În urmă cu puţin timp, în Banat, Arad s-a produs un cutremur cu intensitatea de 4,6 pe Richter. Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative din judeţele unde seismul a fost resimţit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere”, a transmis Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), citat de News.ro.

IGSU a precizat că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă).

Cel mai semnificativ cutremur din zona Olteniei s-a produs în 14 februarie şi a avut o intensitate de 5,7 pe Richter, fiind urmat de sute de replici.

Cu o zi înainte, în aceeaşi zonă, s-a produs un seism de 5,2 grade, la o adâncime de 16,5 kilometri.

Sistemul de tip „dublet seismic” înregistrat în februarie reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există date despre această regiune, potrivit INFP.

„Pământul nu poate fi pus într-o formulă”

În urma cutremurelor din Gorj, reprezentanții INFP au avut mai multe ieșiri publice în care au subliniat că nu se pot face predicții ale cutremurelor.

  • „Pământul nu poate fi pus într-o formulă. Nu putem să facem preziceri.
  • Nu există nicio metodă de a face predicţii pentru cutremur, la nivel mondial, nu există o formulă.
  • Aceste sisteme de forțe care apar în scoarța terestră au un caracter complex și haotic, nu evoluează într-un mod ușor de prezis. Este imposibil de spus ce se va întâmpla exact în viitor.
  • Un olandez a început o „predicție” cu „sooner or later” (mai devreme sau mai târziu). Aceasta nu este o predicție. Astfel de „predicții” nu au cum să fie acceptate de comunitatea științifică.
  • Asta e, suntem la cheremul naturii.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro