Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal, a recunoscut că se făceau transvazări la stația GPL din Crevedia, închisă doar în acte – surse
Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal, a recunoscut, miercuri, la audierile de la Parchetul General că stația sa GPL din Crevedia, închisă în acte, funcționa, de fapt, acolo fiind făcute transferuri de combustibil în cisterne. Reamintim că exploziile devastatoare de la Crevedia, produse în 26 august și soldate cu cinci morți și peste 50 de răniți, au scos la iveală un șir întreg de nereguli – stația GPL era închisă doar în acte.
Patronul stației GPL de la Crevedia a fost audiat miercuri la Parchetul General, unde a răspuns pentru prima dată procurorului despre ce se întâmpla la stația GPL înainte de tragedie, conform unor surse judiciare citate de Știrile ProTV. Audierea a durat două ore și a fost prima dată când Ionuț Doldurea a vorbit despre explozii în fața procurorului, după ce prima dată a fost chemat ca suspect, iar a doua oară ca inculpat.
Doldurea a recunoscut că la Crevedia era o parcare de cisterne și că acolo se făceau transvazări, potrivit surselor citate. În ceea ce privește exploziile, a spus că crede că a fost vorba de o defecțiune tehnică sau o manevrare greșită a unuia dintre șoferi, au mai afirmat sursele judiciare pentru Știrile ProTV.
Ionuț Doldurea şi Cosmin Stângă au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile în 6 septembrie, pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Ei au atacat decizia Judecătoriei Sectorului 5, cerând să fie cercetați sub control judiciar sau în arest la domiciliu.
Exploziile devastatoare de la Crevedia, produse în 26 august, au scos la iveală un șir întreg de nereguli – stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte. Stația GPL din Crevedia fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze.
Stația GPL este a firmei Flagas SRL, care în ultimii 5 ani a avut contracte de peste 1,6 milioane lei, prin achiziție directă, cu primăriile unor comune conduse în principal de primari PSD. Printre acestea se numără primăriile din Moara Vlăsiei, Bolintin-Vale și Cervenia (Teleorman).
Flagas SRL a fost înființată în urmă cu 25 de ani, pe 30 decembrie 1997 și are doi acționari, potrivit termene.ro: Doldurea I Ionuț Daniel – 51% și Stângă Cosmin Ionuț 49%. În 2022, cifra de afaceri a fost de 595.907.886 lei, iar profitul de 32.782.166 lei.
Ionuț Daniel Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldorea (PSD) – primar aflat la primul mandat din 2020, om de afaceri şi preşedinte al organizaţiei municipale PSD. Potrivit termene.ro, Ionuț Daniel Doldurea este acționar în 6 companii, o bună parte dintre ele cu cifre de afaceri impresionante și sute de contracte cu administrația locală, prin achiziție directă.
Flagas SRL a câștigat, în ultimii 5 ani, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice centralizate de HotNews.ro, 54 de contracte prin achiziție directă, în valoare de 1,6 milioane lei în perioada 2018 – 2023. Obiectul contractelor: achiziționarea de combustibili.
Primarul din Caracal, Ion Doldurea, a anunțat, la o zi de la tragedie, că a decis să se autosuspende „din calitatea de membru al PSD și, implicit, din orice altă funcție politică deținută”.
Conform procurorului general Alex Florența, după închidere, în toamna lui 2020, firma – care are 25 de puncte de lucru în toată țara – urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din cisterne, deși nu mai avea niciun fel de autorizație.
Dosarul deschis de Parchetul General vizează stabilirea cauzelor deflagrației, dar și rolul pe care îl aveau instituțiile în acest caz, în condițiile în care stația GPL era închisă, în acte, încă din 30 septembrie 2020, dar continua să funcționeze, spunea procurorul general.
Un dosar penal a fost deschis și de Parchetul Militar București și vizează modul de intervenție a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc mai multe explozii urmate de incendii.
De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că are deschise două dosare penale vizând săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia. DNA spunea că s-a sesizat din oficiu și că urmărirea penală în aceste două dosare penale se desfășoară cu privire la faptă.