Statul și statul la coadă. În țara reformelor fiscale pe repede-înainte, cum ești „furat" zi de zi, chiar fără să realizezi
Despre digitalizare și soluții inteligente care să simplifice interacțiunea dintre stat și contribuabili se vorbește în România de foartă multă vreme, dar pașii concreți făcuți în această direcție abia dacă se pot vedea. O reformă a aparatului bugetar, care să simplifice procese precum plata taxelor și a impozitelor, obținerea unor documente doar dintr-un singur click sau rezolvarea unor situații concrete fără să pierzi o zi pe drumuri la ghișee, se face în ritm de melc.
Ca-n orice altă țară dezvoltată, sistemul prin care cetățeanul interacționează cu serviciile publice trebuie să fie cât mai simplu, transparent și onest. La noi, însă, pare că reforma a rămas blocată în stadiul beta. Timpul înseamnă bani, dar atunci când vorbim de timpul petrecut la ghișeele instituțiilor publice pare că ieșim pe minus pe ambele părți.
Pierdem inutil și timp, și bani. Situații în care petrecem ore bune din zi pe drumuri, pentru a obține anumite acte sau pentru a rezolva diverse lucruri care țin de serviciile publice sunt întâlnite zilnic în toată țara.
Dacă în orașele mari te mai descurci cum te descurci, în comunitățile mai puțin dezvoltate, situația e de-a dreptul dezastruoasă. Acolo, instituțiile statului, des criticate pentru surplusul de personal, arată, în mod paradoxal, că sunt depășite de situație și tot nu fac față cozilor.