Sari direct la conținut

Cometa Halley se întoarce către noi / Chiar și OpenAI recunoaște că ChatGPT s-a lenevit / Mare atenție cui îi dai ADN-ul tău

HotNews.ro
Nerd Alert, Foto: Hotnews
Nerd Alert, Foto: Hotnews

Cometa Halley se întoarce către noi Serialul „Fundația” a fost reînnoit pentru încă un sezon Sezonul 2 al „Halo” apare în februarie Mare atenție cui îi dai ADN-ul tău „Cyberpunk 2077” a avut parte de ultimul său update major „No Man’s Sky” se întoarce pe Pământ Chiar și OpenAI recunoaște că ChatGPT s-a lenevit

Cometa Halley se întoarce către noi

Au trecut aproape 40 de ani de când cea mai faimoasă cometă observată de astronomi de-a lungul secolelor a trecut prin apropierea Pământului, însă ea se s-a întors în direcția noastră chiar ieri. După cum a anunțat Universe Today, cometa Halley a ajuns la afeliu, cel mai îndepărtat punct al orbitei sale eliptice în jurul Soarelui, sâmbătă, 9 decembrie.

Ultima oară când cometa numită după astronomul britanic Edmond Halley a fost vizibilă de pe Pământ pe cerul nopții a fost în 1986, când la noi încă era la putere Ceaușescu, în Statele Unite și Marea Britanie conduceau Ronald Reagan și Margaret Thatcher sau, dacă preferați o referință din astronomie, descoperirea primelor planete din afara sistemului solar încă era la câțiva ani distanță.

Ultima fotografie a cometei a fost făcută de către European Southern Observatory în 2003, an în care, printre altele, era finalizat Proiectul Genomului Uman, Arnold Schwarzenegger devenea guvernator al Californiei, Saddam Hussein era capturat în Irak de forțele americane, Cristiano Ronaldo își făcea debutul la Manchester United și Lance Armstrong câștiga al cincilea său Tour de France. Da, ce vremuri!

Dacă toate astea ar putea fi încadrate la capitolul „fun facts”, omenirea ar putea arăta foarte, foarte diferit în 2061, anul în care cometa Halley va ajunge iar în apropierea planetei noastre. Dacă ar fi să ne luăm după vocile care ne avertizează că A.I. reprezintă o amenințare existențială pentru omenire, cine știe, s-ar putea ca la momentul respectiv cometa să fie observată de astronomi roboți.

Serialul „Fundația” a fost reînnoit pentru încă un sezon

Trecând de la science la science fiction, Apple TV+ a anunțat săptămâna aceasta căa comandat încă un sezon, al treilea, pentru Fundația, serialul său bazat pe seria de cărți omonime a lui Isaac Asimov. „Sunt încântat că Apple ne-a oferit oportunitatea de a continua să povestim saga galactică de pionierat a lui Asimov”, a declarat David S. Goyer, showrunner-ul și producătorul executiv al serialului.

A zis ce se zice în anunțuri de genul, așa că mă rezum la a-l cita cu atât. El a sugerat însă într-un interviu acordat celor de la Polygon că viitorul sezon va spune în mare parte un nou capitol din saga lui Asimov în condițiile în care privește serialul atât ca o serie tradițională, cât și ca o antologie cu povești de sine stătătoare care conlucrează înspre final către același fir narativ mai larg.

Ceea ce nu am aflat e o posibilă dată, sau măcar un calendar, de lansare. Însă e puțin probabil ca sezonul 3 să apară anul viitor, ținând cont că al doilea s-a încheiat recent, pe 15 septembrie. Nu pot să nu amintesc totuși că, deși se bazează pe cărțile lui Asimov, producătorii serialului și-au luat o serie de libertăți creative atât de mari încât el a fost repudiat complet de mulți dintre fanii romanelor.

Sezonul 2 al „Halo” apare în februarie

Tot la capitolul seriale cu povestea în spațiu, Paramount+ a anunțat zilele trecute că sezonul 2 al Halo, seria sa bazată pe franciza de jocuri video cu același nume, va avea premiera în data de 8 februarie a anului viitor. Descrierea oficială publicată cu ocazia anunțului vorbește de întoarcerea lui Master Chief John-117 (jucat de Pablo Schreiber) pentru a-și conduce iar echipa de spartani de elită.

Alianța de extratereștri „Covenant” va fi bineînțeles dușmanul. „În urma unui eveniment șocant de pe o planetă pustie, John nu poate scăpa de impresia că războiul său este pe cale să se schimbe și riscă totul pentru a dovedi ceea ce nimeni altcineva nu vrea să creadă – că Covenant pregătește un atac împotriva celei mai mari redute a omenirii”, ne mai spune descrierea sezonului 2, citată de The Verge.

Fanii jocurilor video vor ști cu siguranță despre ce e vorba iar pentru ceilalți nu aș vrea să dau „spoilere”, în caz că nu și le doresc. Cert este că, întrucât în România nu avem Paramount+, vom putea vedea sezonul 2 al Halo pe platforma de streaming SkyShowtime, care difuzează la noi serialele și filmele Paramount. Ceea ce rămâne de văzut e dacă tot începând cu data de 8 februarie a anului viitor.

P.S.: Poți citi AICI un interviu făcut de HotNews cu doi dintre actorii importanți ai serialului

Mare atenție cui îi dai ADN-ul tău

Revenind cu ghetele pe Pământ, dar într-un domeniu în care sțiințifico-fantasticul a devenit deja realitate, un nou caz de hacking ne-a amintit săptămâna aceasta cât de atenți trebuie să fim cui încredițăm informații sensibile despre noi. În centrul poveștii apărute acum e 23andMe, unul dintre numeroasele site-uri care oferă online testări genetice pentru stabilirea genealogiei.

Compania din spatele site-ului a dezvăluit într-un document depus vineri la autoritățile de reglementare din SUA că hackeri au reușit să sustragă din bazele sale de date informațiile a aproximativ 14.000 dintre clienții săi. Ca să îți faci o idee despre cât de populare au devenit aceste site-uri la nivel mondial, 23andMe notează că numărul reprezintă doar 0,1% din numărul său total de clienți.

Însă cei de la futurism.com notează că, întrucât acest site permite clienților să împărtășească informații legate de ADN cu alți utilizatori pentru a da de urma unor rude înstrăinate, numărul real al celor afectați este mult mai mare, ajungând până la aproximativ 6,9 milioane de persoane – adică în jur de jumătate din numărul total de clienți ai 23andMe.

Evident, nu au fost compromise doar datele legate de ADN, ci și unele precum zilele de naștere, relații, locurile în care trăiesc clienții și altele. Compania a dezvăluit breșa de date după ce inițial a negat informațiile apărute în luna octombrie potrivit cărora informații ale clienților săi au fost scoase de hackeri spre vânzare pe diferite forumuri și site-uri online.

Acum, nu trebuie să ne imaginăm că o să ne ia cineva datele ADN de pe un site și ne va clona, iar hackerii probabil se uită la ele ca boul la poarta nouă fiindcă ai nevoie de oameni cu expertiză să le și înțeleagă. Problema mai mare este că site-urile de genul păstrează și aceste date alături de celelalte informații personale, ceea ce nu cred că e nevoie să explic de ce nu e tocmai în regulă.

Probabil exagerez în sinea mea, dar știrile de genul mereu mă duc cu gândul la filmul Gattaca (FOTO: Tek Image / Sciencephoto / Profimedia

„Cyberpunk 2077” a avut parte de ultimul său update major

Studioul polonez CD Projekt Red a lansat marțea aceasta ultimul update important, versiunea 2.1, pentru Cyberpunk 2077, jocul său RPG lansat cu cu atât de mare scandal în decembrie 2020. Asta înseamnă, evident, și că Phantom Liberty a fost ultimul expansion pentru jocul care a reușit în cele din urmă să își atragă numeroși fani, după rezolvarea tuturor erorilor de la lansare.

Polygon notează că mutarea vine în contextul în care Projekt Red și-a îndreptat atenția spre „Proiectul Orion”, numele intern pentru titlul sequel al Cyberpunk, dar și următorul joc The Witcher, al patrulea la număr. Șefii studioului arătaseră deja în raportul către investitori din luna noiembrie că aproape jumătate din angajații săi lucrează la The Witcher 4, poreclit „Proiectul Polaris”.

Deși deocamdată n-avem nicio veste oficială despre când ar putea să fie lansate cele două jocuri, dezvoltarea „Orion” e ceva mai complicată decât a următorului titlu The Witcher întrucât CD Projekt Red construiește un nou sediu în Statele Unite care să lucreze la proiectul jocului care să urmeze Cyberpunk 2077. E sigur însă că niciunul dintre cele două titluri nu va fi lansat anul viitor.

„No Man’s Sky” se întoarce pe Pământ într-un nou joc video

Apropo de jocuri video marcate de controverse, Hello Games, studioul britanic din spatele infamului No Man’s Sky, a anunțat următorul său titlu major: Light No Fire. Potrivit descrierii oficiale, va fi un „joc despre aventură, construire, supraviețuire și explorare împreună”, care „aduce profunzimea unui RPG libertății unui sandbox de supraviețuire pe o planetă fantasy de dimensiunea Pământului”.

Dacă măcar prima parte a descrierii îți sună ciudat de familiară, stai să vezi și trailerul lansat pentru noul joc la The Game Awards, nu de alta dar din ce putem vedea până acum Light No Fire va semăna izbitor de tare cu No Man’s Sky. Dacă ar fi să fiu cârcotaș aș spune că doar au înlocuit costumul spațial cu o sabie și tolba cu săgeți, iar în loc de jet pack vom putea zbura cu un dragon:

Lăsând răutățile la o parte, cadrul fantasy e mereu unul interesant, dar tot mi-e greu să trec peste o altă coincidență nefericită: faptul că și noul joc încearcă să ne convingă cât de minunată va fi experiența multiplayer. Pentru cei care au uitat, asta a fost una dintre marile promisiuni ale No Man’s Sky, dar la lansarea sa în 2016 experiența multiplayer a fost sublimă, dar ca și inexistentă.

Astea fiind spuse, chiar e greu să o dai în bară de două ori la fel de tare cum au făcut-o cei de la Hello Games în urmă cu 7 ani, așa că să ne păstrăm o doză de optimism, chiar s-ar putea ca ei să fi învățat din experiența de atunci. Deocamdată nu au anunțat o dată sau măcar un calendar de lansare la Game Awards 2023, deci probabil vom mai avea de așteptat ceva timp.

Ah, și apropo de The Game Awards, chiar dacă am scris vineri despre marii câștigători de anul acesta, mi-ar fi imposibil să rezum toate anunțurile privind jocurile video noi și celelalte vești dezvăluite în premieră la cel mai mare eveniment anual de gaming din lume. Prin urmare, celor care sunt cu adevărat interesați de subiect le recomand călduros lista exhaustivă pusă cap la cap de cei de la IGN.

Baldur’s Gate 3 a câștigat cel mai râvnit premiu, cel de Jocul Anului 2023 (FOTO: iDNES.cz / Profimedia Images)

Chiar și OpenAI recunoaște că ChatGPT s-a lenevit

După tot scandalul cu plecarea și revenirea cu cântec a lui Sam Altman la OpenAI, compania americană e acum în centrul unei controverse la fel de neașteptate tocmai din cauza produsului său fanion, chatbot-ul ChatGPT. Mai exact, este vorba de cea mai recentă versiune a ChatGPT, construită pe modelul GPT-4 al celor de la OpenAI și acuzată acum că a devenit „leneșă”.

Poate că sună ca o glumă dar chiar nu e cazul, tot mai mulți utilizatori plângându-se în ultimele zile că ultima versiune a ChatGPT refuză să urmeze instrucțiunile date sau nu pare interesată să răspundă întrebărilor puse. Situația a fost sesizată de utilizatori în numeroase discuții deschise pe Reddit, dar și pe forumurile dezvoltatorilor de la OpenAI, după cum relatează The Independent.

De exemplu, unii programatori au relatat că atunci când au cerut ChatGPT să genereze cod-sursă pentru ei, aplicația le-a dat un răspuns scurt și că le-a zis să completeze ei restul. O parte a utilizatorilor s-au plâns și de faptul că răspunsurile primite au fost persiflatoare, ChatGPT spunându-le de exemplu că sunt perfect capabili să realizeze ei sarcinile în cauză pe cont propriu.

Evident, prima concluzie la care au ajuns mulți a fost că OpenAI a umblat la algoritmi pentru a scurta răspunsurile date de ChatGPT, aplicațiile A.I. fiind notorii pentru consumul lor uriaș de resurse iar răspunsurile elaborate presupunând timpi și putere de procesare mai mare. Dar compania a precizat că nu s-a întâmplat asta, venind pe platforma „X” cu un răspuns destul de evaziv:

„Am auzit tot feedback-ul vostru despre GPT4 devenind mai leneș! Nu am actualizat modelul de pe 11 noiembrie iar asta (n.r. noul comportament al chatbot-ului) nu este cu siguranță intenționat. Comportamentul modelelor poate fi imprevizibil iar noi analizăm remedierea situației”.

La capitolul trailere noi cel mai entuziasmant de săptămâna aceasta a fost de departe cel pentru sezonul doi al House of the Dragon, mai ales că am aflat că următorul sezon al serialului spin-off inspirat de Game of Thrones va avea premiera vara viitoare, chiar dacă HBO nu a dezvăluit deocamdată data exactă.

Sigur, trailerul a fost prezentat de către televiziunea americană duminică seara, deci luni la ora României, așa că mă gândesc că mulți l-au văzut deja. Însă nu aveam cum să nu îl includ în rubrică, în cazul în care l-ai ratat:

Tot începutul de săptămână ne-a adus un trailer care a trecut relativ neobservat, dar care cred că îi va încânta pe gameri. Mă refer la primul trailer lansat de Amazon Prime pentru Fallout, viitorul său serial bazat pe jocul video postapocaliptic cu același nume. Serialul care îi are la cârmă pe Jonathan Nolan și Lisa Joy, doi dintre producătorii executivi ai Westworld, va avea premiera pe 12 aprilie:

Pentru fanii genului sci-fi studioul independent LD Entertainment a lansat un trailer pentru I.S.S., un film care își imaginează ce s-ar întâmpla la bordul Stației Spațiale Internaționale dacă pe Pământ ar izbucni un război nuclear devastator între ruși și americani. Deocamdată data premierei filmului în cinematografele de la noi nu e confirmată, deși ea va fi probabil apropiată de cea din SUA (19 ianuarie):

Iar fanii filmelor cu supereroi, sau în cazul de față supermonștri, au avut și ei motive de bucurie în condițiile în care Warner Bros. a prezentat primul trailer al Godzilla X Kong: The New Empire, filmul sequel pentru lungmetrajul Godzilla vs. Kong lansat în urmă cu doi ani. Noul film va avea premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie, un pic mai târziu decât era planificat inițial:

În caz că ești curios să citești și rubrica Nerd Alert de weekendul trecut, o poți găsi aici:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro