Fostul sindicalist Liviu Luca scapă și el de dosar, faptele s-au prescris / El şi ceilalţi inculpaţi trebuie să achite prejudiciul de peste 15 milioane de lei
Fostul lider al sindicatului din Petrom Liviu Luca şi mai mulţi apropiaţi ai acestuia scapă de acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani cu un prejudiciu de aproximativ 15 milioane de lei, în dosarul în care fuseseră trimişi în judecată de DIICOT. Instanţa de judecată a constatat că faptele s-au prescris, însă judecătorii au decis ca inculpaţii să achite 15.591.262 lei societăţii PSV Company SA. Decizia nu este definitivă.
Judecătorii de la Tribunalul Prahova au constatat că în dosarul în care Liviu Luca şi alţi şapte inculpaţi au fost trimişi în judecată de DIICOT pentru delapidarea firmei PSV Company SA faptele s-au prescris, relatează News.ro.
Cei opt fuseseră trimişi în judecată de DIICOT, în iunie 2016, pentru infracţiuni de aderare la un grup infracţional organizat, spălare de bani şi delapidare sau complicitate la acestea, faptele având loc, conform anchetatorilor, în perioada 2005-2009.
Judecătorii care au constatat prescrierea acestor fapte au decis, pe de altă parte, să admită acţiunea civilă formulată de PSV Company SA şi să îi oblige pe inculpaţi la plata a 15.591.262 lei.
Decizia nu este definitivă.
Acuzațiile din dosarul delapidării PSV Company (fosta Petromservice)
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Ploieşti îi acuză în acest dosar pe Liviu Luca, Sorin Mihai, Radu Florea, Gheorghe Stan, Gheorghe Şupeală, Zizi Anagnastopol, Mircea Băicoianu şi Nicolae Sprinţaru de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la delapidare, spălare de bani şi complicitate la spălare de bani.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2005-2009, Liviu Luca a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat Zizi Anagnastopol, director economic al firmei PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA) la data faptei, Sorin Mihai şi Gheorghe Şupeală, foşti directori generali, Gheorghe Stan, director economic al firmei Edilconst SA, şi Radu Florea, director general al societăţii, urmărind să obţină fonduri materiale din patrimoniul PSV Company, care au fost folosite pentru construirea „Ansamblului de locuinţe şi anexe gospodăreşti” situat în localitatea Păuleşti, judeţul Prahova, în beneficiul lui Luca.
„S-a reţinut că inculpatul Luca Liviu a putut desfăşura activitatea infracţională datorită faptului că acesta controla atât Asociaţia Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, precum şi SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), fiind lider de sindicat (FSLI Petrom), Preşedinte al Comitetului Director al Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, respectiv reprezentant al acţionarului majoritar în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor al SC PSV Company SA”, arăta DIICOT într-un comunicat de presă din iunie 2016.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 17 iulie 2005 – 27 februarie 2009, reprezentanţii societăţii Petromservice, prin Zizi Anagnastopol, Sorin Mihai şi Gheorghe Şupeală, au virat nelegal, în interesul lui Liviu Luca, către SC Edilconst SA, suma de 14.649.762,73 de lei, pentru lucrări de construcţii executate la „Ansamblul sediu social şi anexe SC Profesional Corpconsult SA – Păuleşti”, în acest fel fiind produs un prejudiciu companiei.
„De asemenea, s-a reţinut că membrii grupului infracţional, prin actele ulterioare pe care le-au îndeplinit, au încercat să disimuleze faptul că inculpatul Luca Liviu este adevăratul beneficiar al construcţiei”, susţineau procurorii.
Mircea Băicoianu este acuzat că, în perioada anilor 2007-2009, în calitate de director al Diviziei Construcţii din Petromservice, prin complicitate, a contribuit la delapidarea sumei de 7.489.143,88 de lei din bugetul societăţii, în interesul lui Liviu Luca, prin avizarea a 33 de facturi fiscale şi ulterior achitarea contravalorii acestora către societatea care a executat lucrările de construcţii la „Ansamblul sediu social şi anexe SC Profesional Corpconsult SA – Păuleşti”, al cărui adevărat beneficiar a fost Liviu Luca.
În cazul lui Nicolae Sprinţaru, procurorii au reţinut că, în perioada 30 martie2007 – 30 iunie 2008, în calitate de economist în cadrul Petromservice, având ca atribuţii controlul financiar preventiv, a avizat, în mod nelegal şi fără nici un document justificativ, 21 de facturi fiscale în valoare de 4.187.340,78 de lei, emise de către societatea care a executat lucrările de construcţii la „Ansamblul sediu social şi anexe SC Profesional Corpconsult SA – Păuleşti”.
Procurorii au instituit sechestru asigurător în aceast dosar.