Sari direct la conținut

Ce se ascunde în spatele luptei antipoluare pe care se ceartă 200 de țări și cum îți va schimba asta viața

Panorama.ro
Termocentrală pe cărbuni din Indonezia, cel mai mare exportator de cărbune din lume, Foto: Ronald SIAGIAN / AFP / Profimedia
Termocentrală pe cărbuni din Indonezia, cel mai mare exportator de cărbune din lume, Foto: Ronald SIAGIAN / AFP / Profimedia

Cuvintele cheie de la COP28 (Conference of the Parties), adunarea globală la care statele lumii dezbat un viitor mai puțin poluat, au fost combustibilii fosili și cum facem să-i folosim mai puțin.

Zeci de națiuni au presat, timp de două săptămâni, pentru ca acordul final al summitului să menționeze concret că e nevoie de „eliminarea” acestor combustibili, însă au fost suficiente câteva țări puternice, ca termenul din tratatul final să fie îmblânzit. Lupta pe cuvintele alese să împace pe toată lumea a făcut și ca frustrarea să crească printre cei afectați.

La COP28, bătălia terminologiilor s-a dat în cele mai mici detalii. Unele țări s-au opus cu totul menționării combustibililor fosili în acordul final al summitului. Peste 100 de țări din cele aproape 200 au fost în favoarea unei eliminări treptate a combustibililor fosili, însă unii dintre marii producători din industrie, printre care Arabia Saudită, China și India, s-au opus.

CITIȚI CONTINUAREA PE PANORAMA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro