Sari direct la conținut

Austria a obținut ce a vrut și nu se mai opune noilor sancțiuni UE contra Rusiei: Ucraina a scos Raiffeisen de pe lista neagră

HotNews.ro
Raiffeisen ar fi presată de BCE și de americani să se retragă din Rusia, Foto: DreamsTime / Vladimir Zhupanenko
Raiffeisen ar fi presată de BCE și de americani să se retragă din Rusia, Foto: DreamsTime / Vladimir Zhupanenko

Austria și-a dat dat și ea acordul pentru cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, după ce Ucraina a scos Raiffeisen Bank International de pe lista sa neagră, potrivit site-ului guvernului ucrainean și unui diplomat UE, transmite Reuters.

Decizia vine după ce Austria a făcut presiuni pentru a scoate banca de pe lista ucraineană cu „sponsorii internaționali ai războiului”, pe care sunt companiile care fac afaceri în Rusia și care sprijină efortul de război, de exemplu, prin plata impozitelor.

„Rezerva Austriei cu privire la sancțiuni a fost ridicată”, a declarat un diplomat al UE.

Lista neagră nu are valoare juridică, dar este importantă din punct de vedere simbolic, deoarece accentua presiunea publică asupra Raiffeisen de a părăsi Rusia, lucru pe care banca austriacă a declarat că este dispusă să îl facă, dar care încă nu s-a întâmplat.

„Statutul (de „sponsor internațional al războiului”) este suspendat pe perioada consultărilor bilaterale la care participă reprezentanți ai Comisiei Europene”, a precizat sâmbătă site-ul guvernului ucrainean cu privire la statutul Raiffeisen.

Austria a cerut ca Raiffeisen să fie scoasă de pe lista neagră în schimbul aprobării ultimului pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei.

Raiffeisen susține că vrea să plece din Rusia

Raiffeisen a tot spus că încearcă să găsească o cale de a ieși de pe piața rusă, dar acest lucru nu s-a întâmplat, deși în februarie se vor împlini doi ani de când Rusia a început invazia în Ucraina.

Mai mult, numărul de angajați și salariile acestora au crescut, iar profitul băncii din operațiunile din Rusia a crescut și el.

Raiffeisen afirmă că, de la izbucnirea războiului din Ucraina, „a lucrat intens în interesul tuturor părților interesate pentru a evalua toate opțiunile pentru viitorul Raiffeisenbank din Rusia – până la și inclusiv o ieșire de la Raiffeisenbank din Rusia.

RBI și părțile interesate săi se află într-o situație fără precedent și recunosc urgența de a acționa creată de război” Banca mai spune că se va uita spre „potențiale tranzacții” care ar avea ca rezultat vânzarea sau divizarea Raiffeisenbank Rusia.

Cu toate acestea, Raiffeisenbank Rusia va continua să-și sprijine clienții, inclusiv pe cei afectați de reducerea activității în Rusia, și să îndeplinească condițiile pentru menținerea licenței bancare.

Presiuni din Europa și din SUA

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a intensificat presiunile asupra băncilor din zona euro pentru ca acestea să îşi reducă expunerea pe Rusia, a declarat la sfârșitul lunii octombrie preşedintele Consiliului de supraveghere de la BCE, Andrea Enria într-un interviu pentru Financial Times.

Multe din cele 45 de bănci occidentale cu filiale în Rusia au încercat să plece din această ţară însă doar câteva au şi reuşit să facă acest lucru, deseori la costuri semnificative. Cele două bănci cu cea mai mare expunere pe Rusia, şi care sunt ambele supervizate de BCE, sunt grupul austriac Raiffeisen Bank International şi cel italian UniCredit.

„Desigur că punem presiune asupra băncilor să îşi gestioneze în mod activ riscurile cu expunerile lor pe Rusia. Orice oportunitate pentru bănci de ieşi din aceste afaceri ar fi ceva atractiv din punct de vedere al supervizorilor”, a spus Enria.

Banca se află în vizorul autorităților americane datorită expunerii sale rusești: Departamentul de Trezorerie al SUA a solicitat băncii mii de documente pentru a verifica respectarea sancțiunilor împotriva Moscovei, potrivit unui material Reuters din august.

La mijlocul lunii iunie, ministrul de Finanțe al Austriei, Magnus Brunner, a discutat cu cel mai înalt oficial al Trezoreriei SUA, Brian Nelson, subliniind că Austria va coopera pe deplin.

O altă sursă Reuters a spus că ministrul de finante astriac ar fi îndemnat SUA să nu facă presiuni asupra Raiffeisen Bank.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro