Top motive pentru care sărbătorile sunt atât de stresante și sfaturi de la experți, ca să ai un Crăciun mai fericit
Ne aflăm în ajun de Sărbători: vacanța se apropie cu pași repezi, nu ne mai bâzâie nimeni cu e-mailuri sau telefoane (în caz fericit). Bradul și casa sunt împodobite. Luminițele și târgurile de Crăciun ne-au readus un strop de normalitate și ne-au distras atenția de la toate problemele care ne preocupau. Iar următoarele zile vor fi petrecute acasă, alături de cei dragi, unde ne vom bucura de cadouri, bunătăți și voie bună, deconectați de zumzetul apăsător al vieții cotidiene.
Cel puțin așa ar suna descrierea unui peisaj ideal de Crăciun. Dar realitatea este că puțini sunt cei care experimentează perioada Sărbătorilor exact așa, fără să întâmpine vreo fărâmă – sau un bolovan – de stres în frenezia cu care vin la pachet ultimele zile din an.
De la stresul responsabilităților domestice până la presiunea de a avea întreaga familie sub același acoperiș, sau așteptarea de a fi fericit și a te bucura din plin de aceste zile (doar este „cea mai minunată perioadă din an”, cum spune Andy Williams în faimosul său cântec), nu o să vă surprindă să aflați că Sărbătorile de iarnă sunt, de fapt, una dintre cele mai stresante perioade din an. Vestea bună, după cum vom vedea, e că există soluții: totul ține de felul în care ne gestionăm așteptările și propriile limite.
Cel mai scump Crăciun nu tihnește nimănui
Stresul generat de Sărbători nu a apărut de ieri, de azi. În realitate, e un fenomen documentat de ani de zile. E încă unul dintre efectele adverse ale ritmului intens și al așteptărilor înalte ale societății moderne. E și o consecință a presiunii vieților „perfecte” afișate pe social media. Când tot feed-ul e plin de poze cu brazi rupți parcă din revistă, case decorate ca în filmele de Hallmark, mese de Crăciun aidoma celor de pe bloguri culinare și familii care și-au făcut ședințe foto în studiouri cu decoruri de basm, presiunea de a te ridica la înălțimea filtrului rețelelor sociale e tot mai greu de ocolit. Cumva, Crăciunul nostru parcă nu mai e de ajuns.
Unde mai pui că și Crăciunul în sine a devenit un eveniment cu un marketing tot mai stresant pentru noi, cei care ar trebui să ne bucurăm de el, nu să-l ambalăm conform normelor.