Sari direct la conținut

Judecătorul Cristi Danileț, undă verde de la CSM să se pensioneze la 48 de ani / 16 cereri de pensionare ale magistraților, aprobate într-o singură ședință

HotNews.ro
Judecătorul Cristi Danileț, Foto: Inquam Photos - Virgil Simionescu
Judecătorul Cristi Danileț, Foto: Inquam Photos - Virgil Simionescu

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis că judecătorul Cristi Danileţ (48 de ani) se poate pensiona, așa cum a cerut. Miercuri, judecătorii din CSM au aprobat solicitările de pensionare pentru 16 magistrați, trei dintre ei de la instanța supremă.

Secţia pentru judecători a CSM a hotărât în ședința de miercuri să înainteze preşedintelui Klaus Iohannis propunerea privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, a judecătorului Cristi Danileţde la Tribunalul Cluj.

În aceeași ședință, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat cererile de pensionare pentru alți 15 judecători de la diverse instanțe din țară.

Trei dintre magistrații ale căror cereri de pensionare au fost aprobate sunt de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceștia sunt Lucian-Cătălin Mihai-Zamfir, Csaba Bela Nasz şi Emilia Claudia Vişoiu.

Lucian-Cătălin Mihai Zamfir şi Csaba Bela Nasz fuseseră repartizaţi la începutul anului în unul dintre completurile de cinci judecători în materie civilă de la instanța supremă.

Sătul de navetă și pentru „condiții mai bune”

Vineri, judecătorul Cristi Danileț, care are 48 de ani, a anunțat că a decis să se pensioneze.

„Am depus cererea de pensionare la Consiliul Superior al Magistraturii și sper să fie aprobată, pentru ca apoi președintele României să semneze decretul de eliberare din funcție”, a declarat, vineri, pentru Bihoreanul, judecătorul Cristi Danileț, care a precizat că în luna ianuarie a anului trecut a adunat 25 de ani de vechime în magistratură.

Întrebat cu privire la motivele care l-au determinat să solicite pensionarea, Danileț a arătat că „în principal” este vorba despre faptul că s-a săturat să facă naveta la Cluj de la Oradea, unde s-a stabilit din 2020, dar și că în prezent există condiții „mai bune” pentru magistrații care se retrag din activitate.„Vine un moment când spui că ai făcut destul şi nu poţi să faci mai mult. Acum, am ajuns la un astfel de moment, al carierei mele. După 25 de ani, mă opresc cu activitatea în magistratură”, a scris pe Facebook Danileț.

El a spus că nu va spune „STOP!” celorlalte preocupări ale sale și că va fi prezent în continuare în spaţiul public pentru „a lăuda ceea ce se face bine şi a critica ceea ce se face prost în domeniul legal şi judiciar”.

„Mă voi concentra mai mult pe educaţia juridică a oamenilor, pe care am de gând să o extind de la cea pentru copii, de care mă ocup de ani buni, la cea pentru adulţi. Voi continua să pregătesc studenţi, pentru a deveni oameni ai legii mai buni ca mine. Voi dedica mai mult timp familiei, aşa cum merită”, a scris el.

Trei procese câștigate cu CSM

Cristi Danileţ a câștigat în luna aprilie, 2023, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al treilea proces cu CSM privind excluderea sa din magistratură, și a revenit în funcţia de judecător la Tribunalul Cluj.

În urma acelei decizii, Danileţ urma să primească salariile restante din decembrie 2021, data când a fost suspendat din funcţie, până în prezent.

Anterior, Danileţ a câştigat alte două procese cu CSM, având acelaşi obiect – excluderea din magistratură.

Astfel, în luna februarie 2023, Instanţa supremă a anulat o decizie a CSM din mai 2022 prin care Danileţ a fost exclus din magistratură pe motiv că a desfăşurat activităţi politice prin două ONG-uri.

Concret, Danileţ a fost sancţionat pentru că ar fi făcut parte din două organizaţii neguvernamentale, care au difuzat comunicate critice la adresa Guvernului.

Cristi Danileţ a mai fost exclus din magistratură de CSM în decembrie 2021 pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Este vorba de două postări pe reţeaua de socializare TikTok, despre care Danileţ susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată.

Şi în acest caz, Danileţ a contestat decizia CSM în instanţă, având câştig de cauză.

Membrii CSM care l-au exclus pe Danileţ din magistratură şi-au terminat între timp mandatul, iar şeful Inspecţiei Judiciare, instituţia care a întocmit rapoartele de sancţionare, de asemenea a ieşit din sistem.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro