De ce nu încetează protestele fermierilor? Cine sunt cei care au agreat un acord cu 13 măsuri și cine se află încă în stradă
10 lideri de organizații profesionale de fermieri au semnat luni seara un acord cu ministrul Agriculturii cu 13 măsuri menite să pună capăt protestelor, dar nu se știe câți membri au încetat protestul, fiind vorba de decizii individuale. Pe de altă parte, la proteste sunt și fermieri independenți, neafiliați unor asociații sau alții care au avut un trecut politic care spun că vor continua până când vom vedea primul act normativ cu soluții aplicabile.
Fermierii continuă marți protestele în mai multe zone din România, în ciuda promisiunilor făcute de premierul Marcel Ciolacu și ministrul agriculturii Florin Barbu, la capătul unui acord semnat cu 10 organizații profesionale de fermieri.
Reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), Marius Micu a anunţat luni seară că „probabil că va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de proteste”, deoarece a fost găsit un acord privind solicitările fermierilor. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus, în aceeași conferință de presă, că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”, iar procesul-verbal pe care l-a încheiat cu reprezentanţii fermierilor va fi asumat şi respectat de el.
De ce mai sunt fermieri în stradă? Marius Micu, AAC: Este posibil ca unii să aștepte aprobarea primelor acte de către Guvern
Marius Micu, reprezentantul Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) și vicepreședinte Pro Agro, a precizat marți pentru HotNews.ro că organizațiile care au semnat luni seara acordul cu Ministerul Agriculturii, nu au organizat aceste proteste, ci doar au răspuns invitației la dialog din partea autorităților.
Vicepreședintele Pro Agra susține că nu a contorizat câți membri fermieri sunt în stradă și câți s-au retras, fiind vorba de decizii individuale.
- „Protestul este al fermierilor care au ieșit în stradă, nu al Asociațiilor profesionale, care au ales calea dialogului. Ce am făcut noi a fost să răspundem unei invitații la dialog adresate în 8 ianuarie de Ministerul Agriculturii. Așteptăm să vedem dacă cele 13 puncte cu termene clare asumate în scris de Ministerul Agriculturii sunt respectate. Acordăm timpul necesar pentru punerea în practică și vom reevalua situația dacă termenele vor fi depășite.
- La acest moment am decis să nu inițiem acțiuni de protest. Organizațiile membre AAC nu au organizat aceste proteste și dacă sunt membri care protestează acest lucru este datorat unor decizii individuale, de aceea este greu de spus câți au mai rămas în stradă să protesteze. Posibil ca unii să aștepte primele acte aprobate în ședința de Guvern”, a declarat marți pentru HotNews.ro Marius Micu, reprezentantul Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC).
Potrivit acestuia, Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), structură formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, este cea mai reprezentativă organizație profesională cu cel puțin 56,6% din sectorul agricol și 17% din sectorul alimentar.
Acordul cu cele 13 măsuri a mai fost semnat luni seara și de reprezentanți ai FAPPR, AFR, Clubul Fermierilor Români, Sindicatul Fermierilor Patrioți și OIPA legume-Fructe.
Cele 13 propuneri agreate cu cele 10 organizații de fermieri
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a publicat luni seara pe pagina sa de Facebook acordul cu cele 13 propuneri de măsuri și termene pentru rezolvareaa acestora.
- 1. Acordarea în regim de urgență a plăților APIA, pentru schemele care nu țin și de alte termene. Termen: 29 februarie 2024
- 2. Derogare GAEC 7 si GAEC 8. Clarificarea condițiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 și diminuarea procentului de sancțiuni la nivel minim, în baza forţei majore. Termen: 31 Ianuarie 2024
- 3. Compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina prin adoptarea de culoare separate și monitorizare importuri prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanța. Termen: anul 2024
- 4. Acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiții în ferme. cu marja dobânzii de maxim 2% +ROBOR. Termen: 29 februarie 2024
- 5. Utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către fermierii pentru plata în regim de urgență a sprijinului de 100 euro/ha pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2022. În cazul în care, după rectificarea bugetara se vor identifica sume disponibile la MF se va lua în calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023. Termen: 31 Mai 2024
- 6. Actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorină achiziționată şi utilizată în agricultură. Termen: 30 Iunie 2024.
- 7. Modificarea în regim de urgenţă a Ordonanței 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Echivalarea permisului categoria B cu TR şi a celei B1 cu TRI precum și înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj, cu exonerarea aplicării dispoziților în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României. Termen: proxima şedinţă de guvern. - 8. Asumarea revizuirii și adoptării legislației necesare, în actualul exercițiu parlamentar privind durata minimă a contractului de arendă, precum și concesionarea pășunilor. Termen: 30 Iunie 2014 – Parlamentul României.
- 9. Apa gratuită pentru infrastructura principală de irigații în anul 2024
- 10. Subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri
- 11. Modificări legislative 2004:
– Modificarea Legii 34/2013 și Legii 170/2023 și a Legii 138/2004 asimilarea amenajărilor locale de irigaţii cu subvenţionarea ca și a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigații doar cu acordul OUAI -urilor;
– Implementarea și operaţionalizarea Sistemului Național de Gestionare a Riscurilor din Agricultură. - 12. Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenţei Termen: proxima şedinţă de guvern
- 13. Realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea.
„Trei dintre soluțiile pe care le-am prezentat sunt: schema de ajutor de stat „Creditul Fermierului”; creditul agricol pentru capital de lucru și investiții în ferme; amânarea la plată pentru creditele neperformante.”, a declarat ministrul Florin Barbu.
Cine sunt alți reprezentanți ai fermierilor care continuă protestele și trecutul politic al acestora
Pe de altă parte, la proteste participă și fermieri independenți, neafiliați unor asociații sau alții care au avut un trecut politic care contestă acordul semnat de cele 10 organizații de fermieri și spun că vor continua până când vom vedea primul act normativ cu soluții aplicabile.
Unul dintre reprezentanții fermierilor protestatari, Dănuţ Andruş, a declarat marți că agricultorii și transportatorii rămân uniți și nu pleacă din stradă până nu se vor rezolva în totalitate revendicările protestatarilor.
- „Cerem public Ministerului de Interne, inclusiv ministrului de Interne, să oprească acestă obstrucționare a acestui drept constituțional al poporului român de protesta pașnic, și să oprească acele infiltări, că au la îndemână toate instituțiile publice abilitate să oprească aceste manifestări de provocare. Noi nu răspundem provocărilor, suntem pașnici, ne cerem scuze celor cărora le provocăm acest disconfort național pentru că este o problemă națională iar cererile noastre nu se referă doar la cerințele noastre. Sunt cerințe care privesc inclusiv populația de rând.
- Cred că toți suntem afectați de acest preț la RCA la mașinile pe care le conducem fiecare, suntem afectați de măsurile fiscale care au fost puse pe capul românilor, suntem afectați de mediul scăzut de trai în România și trebuie ca acest guvern să lucreze, nu să demisioneze.
- Aceste asociații profesionale s-au dezis de noi, iar acum cheamă fermierii din stradă că s-au rezolvat. Din punctul nostru de vedere, aceste revendicări ale fermierilor, cât și parțial cele ale transportatorilor au fost revendicate în ziua de sâmbătă. Nu au făcut altceva decât să ia copy/paste acele revendicări, să și le asume, lucru care este imoral și incorect”, a spus Dănuț Andruș.
Dănuţ Andruş a subliniat că nu este importantă apartenența sau trecutul său în timp ce a acuzat manipulări sau dezinformări făcute de „diverși formatori de opinie, de genul Dana Budeanu, Popescu, Georgescu, Vișinescu sau alții care formează opinii, dar sunt paraleli cu acest domeniu”.
Dănuț Andruș se numără printre reprezentanții transportatorilor și fermierilor care s-au întâlnit la negocieri vineri, 12 ianuarie, cu premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, la dialogul cu premierul, din partea transportatorilor și fermierilor au participat: Șerbănescu Constantin, Cercel Ionuț-Lucian, Calotă Georgian, Medan Mircea-Marcel, Stemate Ionel-Cristian, Andruș Dănuț, Oltean Denisa Daniela, Dolete Mihai, Dogărescu Constantin, Dumitrache Benone, Petrea Dumitru Alexandru, Dinu Vasile Viorel.
Dănuț Andruș este fost consilier local PSD în Păltiniș, județul Botoșani, și fost președinte al organizației locale. În anul 2020 el a candidat tot din partea PSD, fără succes, pentru Primăria Păltiniș, scrie Mainnews.ro.
Potrivit Newsweek.ro, Dănuț Andruș este în pline demersuri pentru recunoașterea personalității juridice în instanțele de judecată a Partidului Alianței Fermierilor și Antreprenorilor Români.
Georgian Calotă a fost primar al comunei Balta Albă (Buzău) din partea PNL, în perioada 2012-2016. El a fost exclus din PNL, după ce august 2020 a protestat în fața sediului organizației județe a partidului față de decizia conducerii de a susține un alt candidat pentru Primăria Balta Albă.
Un alt reprezentant al protestatarilor este Ionuț-Lucian Cercel, președinte al Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Buzău, mai scrie MainNews.ro În anul 2020 el a candidat la alegerile parlamentare din partea PNL, însă nu a intrat în Parlament.
- Contactat marți de HotNews.ro, Ionuț Cercel a declarat că a fost membru acum 3 ani în PNL, partid din care a ieșit. Potrivit acestuia, acum nu ar mai fi membru în nicio altă formațiune politică.
Fermierii și transportatorii protestatari: Vom continua până când vom vedea primul act normativ pentru rezolvarea problemelor
Ionuș Cercel a transmis marți către HotNews.ro și un comunicat din partea fermierilor și transportatorilor protestatari în care se spune că protestele vor înceta după adoptarea de către Guvern a primului act care va rezolva cât mai multe probleme.
- „Salutăm eforturile Guvernului de a iniția dialogul social tripartit între angajatori, organizații patronale și autoritățile administrației publice locale și centrale. În acest sens, manifestăm dorința de a participa activ la aceste discuții, subliniind că fermierii și transportatorii prezenți în stradă în această a șaptea zi de protest spontan doresc să fie parte integrantă a procesului de rezolvare a problemelor semnalate Guvernului și autorităților.
- Este important de subliniat că, în calitate de fermieri și transportatori, nu ne aflăm aici pentru a negocia, ci pentru a obține soluții și rezolvări la problemele cu care ne confruntăm. Refuzăm ideea că aceste acțiuni ar putea fi interpretate drept negocieri, ci sunt un demers ferm în vederea găsirii unor soluții concrete și imediate.
- Vom continua protestele în mod pașnic și civilizat, dezicându-ne de orice act de vandalism și încălcare a legii. Vom continua până când vom vedea primul act normativ pentru găsirea unor soluții aplicabile pentru rezolvarea a cât mai multor probleme semnalate, soluții pe care nu dorim să le vedem cu impact negativ din punct de vedere economic și social.”, se arată în comunicatul citat.