Sari direct la conținut

Ziua a 8-a de proteste ale transportatorilor și fermierilor: Camioanele blochează în continuare o bandă din Afumați, în Vama Siret sunt cozi lungi de camioane / Un al treilea punct de la graniţa cu Ucraina urmează să fie blocat / Primarul Timişoarei a autorizat un protest al fermierilor în centrul oraşului – VIDEO

HotNews.ro
Protest Vama Siret, Foto: Inquam Photos / Casian Mitu
Protest Vama Siret, Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Transportatorii și fermierii care protestează pentru a opta zi la rând blochează în continuare o bandă de drum național în Afumați, în timp ce în Vama Siret coada de camioane pe sensul de ieșire din Ucraina se întindea miercuri dimineață pe aproximativ 20 de kilometri.

Principalele evenimente din cea de a opta zi de proteste ale fermierilor și transportatorilor, LIVETEXT:

00:38Ce scrie presa din Ucraina despre protestele de la graniţa cu România. Jurnaliştii amintesc că Zelenski îl lăuda în decembrie pe Iohannis

22:35 Serviciul de frontieră din Ucraina anunţă că transportatorii şi fermierii români vor bloca joi un al treilea punct de la graniţa cu Ucraina, la Halmeu-Diakovo

Transportatorii rutieri şi fermierii locali români vor începe joi dimineaţă un protest în faţa punctului de control Halmeu-Diakovo, protestatarii intenţionând să blocheze traficul de camioane, ceea ce ar putea restricţiona sau bloca temporar circulaţia transportului de marfă, a anunţat Serviciul Vamal de Stat din Ucraina, care spune că a primit informaţii în acest sens de la partea română.

Sursa citată aminteşte că protestatarii români blochează deja două puncte de control cu Ucraina – Siret-Porubne şi Vicovu de Sus-Krasnoilsk.

„După ce vom primi confirmarea oficială a blocării punctului de control Halmeu-Diakovo, vom informa suplimentar despre funcţionarea punctului de control şi despre momentul probabil al grevei”, a precizat Serviciul Vamal de Stat din Ucraina.

19:42Guvernul a anunțat că va adopta joi primele măsuri convenite cu transportatorii și fermierii. Lista cu actele normative care vor fi analizate joi de Guvern – aici.

Pentru ședința de Guvern programată mâine, sunt pregătite mai multe proiecte de acte normative care transpun soluții convenite între transportatori și Ministerul Transporturilor și care au în vedere, în principal, următoarele aspecte:

  • Modificări cu privire la modalități de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei. Sunt recunoscute rezultatele măsurărilor prin cântărire obţinute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparținând autorităților competente din Statelor Membre ale Uniunii Europene cu care România are deschise puncte de trecere a frontierei, în baza Acordurilor bilaterale încheiate între părți, atât pentru emiterea autorizațiilor speciale de transport, cât și pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale;
  • Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislația europeană și din alte state membre ale UE, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor;
  • Se acordă intervale de depășire a masei maxime total admise și pe axe până la care nu se aplică sancțiuni contravenționale și nu se impune autorizarea circulației acestor vehicule;
  • Se clarifică unele aspecte privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum și corelarea unor dispoziții privind încheierea și executarea contractului de transport pentru transporturile naționale;
  • Se clarifică și unele dispoziții care reglementează examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.

În plus, la întrevederea de astăzi s-a discutat și despre decontarea transportului elevilor, dialogul pe această temă urmând să fie continuat pentru găsirea unei soluții.

Un alt subiect rămas în analiză se referă la restituirea parțială către operatorii de transport a accizei la carburant.

Consultările între transportatori și Guvern vor continua cu întâlniri de lucru la nivelul Ministerelor Transporturilor și Finanțelor.

La întâlnire, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, din partea Guvernului au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Transpoturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

La dialog au participat: Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România, Consiliul Național al IMM-urilor din România, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Federaţia Operatorilor Români de Transport, Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale.

17:30Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunţat că a avizat un protest al fermierilor în centrul oraşului, el spunând că rămâne doar ca manifestanții să obţină avizul Poliţiei Române pentru a putea pătrunde cu utilajele în oraş.

„Timişoara are o responsabilitate profundă pentru cultura de protest şi pentru libera exprimare în România. De aceea am decis să avizăm un protest al fermierilor în centrul oraşului. Acesta va avea loc în parcarea de la Modex. A rămas ca organizatorii să obţină avizul Poliţiei Rutiere pentru a ajunge în zona centrală”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

El şi-a exprimat speranţa ca discuţiile dintre fermierii protestatari şi Poliţie să aibă un rezultat pozitiv, iar fermierii să primească avizele pentru a putea protesta.

Deoarece parcarea Modex, unde a fost avizat protestul fermierilor, se afla lângă Piaţa Victoriei din Timişoara, Dominic Fritz menţionează că acesta este locul unde a început democraţia din România şi rămâne locul unde oamenii îşi pot cere drepturile.

16:47Peste 1.100 de camioane aşteaptă să intre în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Porubne – Siret, au declarat pentru Agerpres reprezentanţii autorităţilor vamale ucrainene.

Potrivit surselor citate, pe teritoriul ucrainean coloana de maşini de mare tonaj care urmează să facă formalităţile de ieşire din Ucraina şi intrare în România se întinde pe câţiva zeci de kilometri. Niciun camion nu a tranzitat vama Siret începând de luni după-amiază, ca urmare a protestului agricultorilor şi transportatorilor români.

14:08Reprezentanţii Jandarmeriei se apără în fața acuzaţiilor protestatarilor de la Constanța că jandarmii le-au întins „o capcană” și i-a dirijat pe contrasens, instituția susținând că a fost „o decizie exclusiv a acestora, fără a fi rezultatul unei indicaţii din partea forţelor de ordine”.

13:28Nici un camion nu a tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, între Ucraina şi România, începând de luni după-amiază, ca urmare a protestului agricultorilor şi transportatorilor, potrivit datelor transmise, miercuri, de purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava (STPF), Alina Petraru.

Potrivit sursei citate, traficul pentru automarfare este întrerupt complet pe sensul de intrare în România.

„Începând din data de 15 ianuarie 2024, ora 16.15, traficul prin PTF Siret pentru automarfare, pe sensul de intrare în ţară, este întrerupt, din cauza protestelor fermierilor şi transportatorilor”, a afirmat oficialul STPF.

În schimb, în această perioadă, tranzitul prin PTF Siret al autoturismelor, microbuzelor şi autocarelor s-a desfăşurat atât pe intrarea, cât şi pe ieşirea din România.

12:35 Transportatorii se întâlnesc, miercuri, la ora 16:00, cu premierul Marcel Ciolacu pentru a discuta, printre altele, despre rambursarea „supraaccizei” la carburanţi, dar şi despre problema RCA-ului, a declarat pentru Agerpres preşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Constantin Isac.

„Vom discuta, în principiu, ce am agreat ieri (marţi, n.r.) cu Ministerul Transporturilor”, a spus Constantin Isac. El a precizat că sunt câteva măsuri care se vor aplica imediat, legate de cozile de la frontiere sau de timpii mari de aşteptare. Totodată, preşedintele UNTRR a menţionat că va pune pe masa premierului „rambursarea supraaccizei la carburanţi”.

„Acolo cerem rambursare, dar asta trebuie să o discutăm la Ministerul de Finanţe, cu sprijinul Ministerului Transporturilor şi al prim-ministrului. Trebuie să mai cerem, tot la Ministerul de Finanţe, acceptarea unei indemnizaţii de hrană de 40 euro pe zi pentru şoferi, fără impozitare. Vom pune pe masa prim-ministrului şi problema RCA-ului. Trebuie să o cunoască, poate ne ajută în direcţia asta”, a adăugat el.

12:11 Transportatorii au cerut în discuţiile de la Autoritatea de Supraveghere Financiară să se aplice la RCA tariful de referinţă calculat de KPMG şi să se acorde bonus, dacă este cazul, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.

Preşedintele COTAR a menţionat că a solicitat o întrevedere şi cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe tema e-Transport: „Noi avem treabă cu e-Transport, nu avem nicio treabă cu e-Factura. La e-Transport s-a creat o brambureală mare. Iniţial, discuţiile au fost că e-Transport se va aplica pentru mărfurile cu risc ridicat, dar deja se aplică la orice. Şi mai vrem ca diurna, nu dăm sume, dar cât se acordă în sectorul bugetar pentru cazare şi masă să se acorde posibilitatea ca şi mediul privat să ofere aceleaşi sume, fără să fie impozitate”, a declarat Vasile Ştefănescu.

De asemenea, el a mai spus că a fost solicitată o întâlnire şi cu premierul pe problemele transportatorilor şi speră ca aceasta să aibă loc miercuri.

11:19Autorităţile din Suceava au decis să permită camioanelor care sunt blocate în Punctul de Trecere a Frontierei Siret să se deplaseze spre frontieră, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ).

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, Roxana Iuliana Botezatu, camioanele de se vor deplasa în coloane de câte zece de la Siret până în Punctul de Trecere a Frontierei.

„Începând cu ora 09:30, în vederea fluidizării traficului, s-a dispus începerea activităţii de procesare a tirurilor din oraşul Siret către Ucraina. În acest sens, în coloană de câte zece, tirurile se deplasează către Punctul de Trecere a Frontierei Siret”, a afirmat oficialul IJJ, conform Agerpres.

Aproximativ 100 de persoane continuă protestul în apropierea Vămii Siret, cu peste 50 de tractoare, şase TIR-uri şi 15 autoturisme.

Peste 150 de şoferi din Ucraina au protestat marţi, în centrul oraşului Siret, fiind nemulţumiţi de faptul că din cauza manifestaţiei transportatorilor şi agriculturilor le este blocat accesul în vamă.

10:00Coloana de camioane de pe DN 2, la ieşirea din România spre Ucraina, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, măsura, miercuri dimineaţă, aproximativ 20 de kilometri, a declarat, pentru Agerpres, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, Ovidiu Mugurel Laicu.

Maşinile sunt blocate de protestul agricultorilor, care începând de luni au ocupat trei din cele patru benzi de circulaţie de pe tronsonul dintre oraşul Siret şi Punctul de Trecere a Frontierei. „Coloana de maşini ajuns până la Grăniceşti”, a precizat Laicu.

09:54 Zeci de șoferi care mergeau să protesteze în Portul Constanța au rămas fără permise de conducere / Ei spun că un echipaj de jandarmi le-a întins o cursă

Potrivit InfoTrafic, traficul rutier este restricționat în 2 județe:

  • Județul Ilfov: DN 2 – Afumați, unde banda 1 a sensului de mers către capitală este ocupată de autovehiculele parcate, circulația desfășurându-se pe banda nr. 2;
  • Județul Suceava: DN 2 – Vama Siret, unde sensul de ieșire din țară este ocupat de autovehiculele protestatarilor, circulația desfășurându-se pe un singur fir, alternativ pentru ambele direcții.

Solicitarea transportatorilor și fermierilor de a organiza un protest în Piața Victoriei a fost respinsă pentru că „nu este rezonabilă”, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Nicușor Dan a făcut acest anunț pe Facebook, el explicând că transportatorii și fermierii ceruseră ocuparea integrală – de vineri până luni – a Pieței Victoriei și a străzilor adiacente, pentru 15.000 de mașini si utilaje.

Fermierii și transportatorii au continuat marți protestele în mai multe zone din România, în ciuda promisiunilor făcute de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul agriculturii Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu (PSD), a răbufnit, marți, și i-a numit „instigatori și protestatari” pe fermierii care protestează încă la Afumați: „Transmiteți-le direct de la Ministerul Agriculturii celor care sunt la Afumați că ministrul nu îi mai consideră fermieri, ci îi consideră protestatari”.

El a făcut aceste declarații într-o conferință de presă, întrebat dacă, după ce a ajuns la o înțelegere cu asociațiile de fermieri, mai este dispus să ofere ceva în plus celor care încă mai au revendicări. Aceasta, în condițiile în care unii fermieri – aflați în cea de a șaptea zi de proteste – au venit marţi cu noi cerinţe – creşterea subvenţiei de la 100 de euro pe hectar la 250 euro pe hectar pentru culturile afectate de secetă şi eliminarea totală a accizei la motorină.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro