VIDEO Klaus Iohannis, la Casa Albă. Președintele SUA: Aţi întrecut toate aşteptările / Despre programul Visa Waiver
Președintele Klaus Iohannis a fost primit de Joe Biden, marți, la Casa Albă. Printre subiectele discutate s-au numărat întărirea securității la Marea Neagră și a flancului estic al NATO, găsirea de noi modalități pentru a ajuta Ucraina, dar și necesitatea întăririi militare a României prin creșterea cheltuielilor.
Iohannis a vorbit cu Biden și despre candidatura sa la șefia NATO spunând că nu poate dezvalui cele discutate, dar că negocierile continuă și că e posibil să nu se ajungă la un consens deplin pănă la summitul NATO. El dă asigurări însă că această concurență nu va dezbina NATO ci o va întări și va pune mai multe probleme pe masă.
De asemenea, în vizita sa de trei zile la Washington, Iohannis va primi premiul „Distinguished International Leadership Award” din partea Consiliului Atlantic, un think-tank american, pentru „cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european”.
I had a very consistent discussion today in Washington, D.C., with @POTUS Joe Biden, at the @WhiteHouse, on the Strategic Partnership between Romania \uD83C\uDDF7\uD83C\uDDF4 and the United States \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDF8, including cooperation on security, economic, and energy issues. pic.twitter.com/4wlMozkKxu
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) May 7, 2024
România trebuie să devină mai puternică militar
22:20 Întrebat dacă se va întâlni și cu lideri republicani pentru a afla poziția lor față de Ucraina, Iohannis spune că protocolul prevede să te întâlnești cu administrația prezidențială și el asta a făcut.
El a apreciat că România trebuie să se întărească militar, să devină mai puternică, iar asta necesită investiții mai mari. „Avem nevoie de o industrie militară mai puternică”, a declarat el susținând necesitatea unui sistem de alimentare cu carburant pentru întreg frontul estic al NATO.
Despre sisteme Patriot pentru Ucraina
„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană, în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuție intensă. România dispune de aceste sisteme. Am fost întrebați și noi. Președinte Biden a menționat la întâlnirea noastră și am zis că sunt deschis să discutăm. Asta înseamnă către trebuie discutat în CSAT să vedem ce putem da și ce putem primi în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără”, a declarat Klaus Iohannis, care a subliniat că România are un singur sistem Patriot funcțional, dar „altele sunt pe cale de operatizare”.
„Prioritatea comună, a UE, SUA, este de a nu permite Rusiei să câștige acest război”, a spus el.
Despre șefia NATO
Iohannis spune că a discutat și acest punct cu Biden și au hotărâ că dialogul trebuie continuat, dar a spus că nu poate face discuțiile publice. „Este bine să fie concurență, să fie doi candidați puternici fiindcă astfel se vor pune mai multe teme pe masă”, a apreciat el
Mai mult, președintele român a avertizat că s-ar putea să nu se ajungă la un consens pănă la summitul NATO, dar că aceasta nu va duce la dezbinare în cadrul Alianței.
„Da, există riscul şi tocmai de aceea cred că este foarte bine să existe două candidaturi, să existe doi candidaţi care, în general, sunt consideraţi acceptabili amândoi, pentru că o organizaţie puternică are nevoie şi de competiţii puternice şi până la urmă unul dintre cei doi candidaţi probabil va fi ales următorul secretar general. Important este să nu amestecăm lucrurile. Au fost unii care au spus că dacă sunt doi candidaţi se rupe unitatea Alianţei. Nici vorbă de aşa ceva! Alianţa este puternică, merge mai departe, dar este bine să fie doi candidaţi pentru că atunci există posibilitatea de a deschide noi teme de dezbateri şi există, evident, şansa să facem lucrurile să meargă mai bine”, a răspuns Iohannis.
22:10Președintele Iohannis spune că a discutat cu Joe Biden despre modalități de a aprofunda colaborarea dintre cele două state, din NATO și de a găsi noi căi de a ajuta Ucraina, inclusiv prin facilitarea de produse agricole dinspre Ucraina spre țările de destinație.
Iohannis a mulțumit SUA pentru întărirea securitătții în spațiul estic al Alianței.
„Am abordat și admiterea României în programul Visa Wiver și suntem convins că aceasta se va întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat”, a declarat președintele român.
21:43 Acum sunt așteptate declarațiile de presă ale președintelui Iohannnis
21:35 Biden a încheiat scurta conferință cu presa spunând că România a fost un stâlp al NATO în Europa.
Președintele american a spsus că a susținut aderarea Românaiei la NATO încă de pe vremea când a fost senator și că toate așteptările sale au fost depășite. „Am susținut aderarea României încă de pe când eram senator, de acum 180 de ani adică”, a glumit Biden.
Klaus Iohannis, primit de Joe Biden în Biroul Oval. FOTO: Alex Brandon / AP / Profimedia
21:32 Klaus Iohannis a declarat că acceptarea României în NATO a constituit piatra de temelie pentru drumul spre democrație al țării noastre.
Președintele a amintit și de Visa Waiver cerând ca românii să poată călători în curând fără vize în SUA.
21:30 Joe Biden a lăudat România pentru ajutorul acordat Ucrainei și pentru participarea la exercițiile NATO, dar ne-a și mulțumit pentru găzduirea de soldați americani pe teritoriul țării noastre.
FOTO CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia
21:26Președintele SUA, Joe Biden, l-a lăudat marți pe președintele României, Klaus Iohannis, pentru leadership-ul său și pentru că a oferit securitate în zona Mării Negre în timpul războiului din Ucraina, în cadrul unei întâlniri la Casa Albă.
Iohannis a declarat că aliații trebuie să găsească modalități de a împiedica Rusia să câștige războiul din Ucraina și a dat asigurări că țara noastră va continua să sprijine Kievul.
21:10 Administrația Prezidențială anunță că nu poate transmite LIVE evenimentul de primire al președintelui României, Klaus Iohannis, de către omologul său american
20:55Primirea președintelui Klaus Iohannis de către Joe Biden este întârziată. Evenimentul urmează să aibă loc la ora 21.00, potrivit Administrației Prezidențiale
20:27Declarațiile de presă ale președintelui Iohannis sunt așteptate la aproximativ 21.30, ora României
Klaus Iohannis se află de marți și până în 9 mai într-o vizită de lucru la Washington, fiind însoțit de miniștrii de Externe și de Interne, Luminița Odobescu și Cătălin Predoiu.
Astăzi, de la 20:30, ora României, Iohannis este primit la Casa Albă de către președintele SUA, Joe Biden.
Conform Administrației Prezidențiale, vor fi discutate „teme prioritare ale agendei internaționale și bilaterale”, precum situația din Ucraina și din bazinul Mării Negre și întărirea securității în spațiul euroatlantic.
„Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și reconfirmarea relațiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state și a cooperării multisectoriale. Vizita Președintelui Klaus Iohannis în SUA va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate și actor activ în gestionarea crizelor internaționale și respectat de către partenerii Alianței Nord-Atlantice”, mai spune Administrația Prezidențială.
Miercuri, 02:00, ora României, Iohannis va avea o întrevedere și cu președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.
Klaus Iohannis va fi premiat de Consiliul Atlantic
Tot miercuri, de la 18:30, ora României, Klaus Iohannis va primi premiul „Distinguished International Leadership Award”pentru 2024 din partea Consiliului Atlantic, un think-tank american, pentru „cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european”.
Premiul îi va fi decernat lui Iohannis în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.
Președintele Klaus Iohannis este primul șef de stat european care primește această distincție, în cei 24 de ani de la înființarea premiului, conform Administrației Prezidențiale.
Consiliul Atlantic este o organizație americană de tip „think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaționale. Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalități.
Printre personalitățile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără președinții Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) și George H.W. Bush (2009), vicepreședintele SUA Joseph R. Biden, Jr. (2011) – actualul președinte al SUA, președinții Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) și Jose Manuel Barroso (2014), prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), cancelarul german Helmut Kohl (2009), prim-ministrul britanic Tony Blair (2008).