Sari direct la conținut

VIDEO Italia: Au fost găsite trupurile a doi dintre cei trei tineri de origine română dispăruţi în apele râului Natisone / Continuă căutările pentru Cristian

HotNews.ro
Tineri romani luati de ape in Italia, Foto: Twitter
Tineri romani luati de ape in Italia, Foto: Twitter

Echipele italiene de salvare au găsit duminică trupurile a doi dintre cei trei tineri care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, la puțin timp după ora 13.30, au fost luați de ape la Orsaria di Premariacco (Udine), potrivit ziarului Repubblica.

Cadavrele Biancăi și Patriziei au fost găsite la 700 de metri și la un kilometru în aval de locul dispariției. Căutările celei de-a treia persoane dispărute, Cristian, continuă.

Cine erau cei trei tineri

  • Patrizia Cormos, în vârstă de 20 de ani, era în al doilea an la Academia de Arte Frumoase Tiepolo din Udine şi locuia împreună cu familia sa în Basaldella di Campoformido.
  • Bianca Doros, în vârstă de 23 de ani, sosise de câteva zile înainte din România pentru a petrece o perioadă de timp cu părinţii ei, care locuiesc la Udine.
  • Alături de fete se afla iubitul Biancăi, Cristian Casian Molnar, 25 de ani, originar din România, care sosise în Italia cu câteva zile înainte, după un sejur în Austria, la fratele său.

Cum s-a ajuns să fie prinși îm mijlocul apelor?

  • Cei trei au ajuns pe jos pe o insulă de pietriş din mijlocul râului. Apoi, apa a crescut şi au rămas blocaţi.
  • O înregistrare video îi arată cum se îmbrăţişează pentru a evita să fie luaţi de iapă.
  • Pompierii au încercat să îi salveze aruncându-le o frânghie de sus, pe care tinerii nu au reuşit să o prindă. Apoi au dispărut în apă.

Desfășurarea evenimentelor

  • Potrivit celor reconstituite până în prezent, maşina cu cei trei tineri a ajuns la ora 13.20 la Ponte Romano din Premariacco.
  • La ora 13.35 a fost dată prima alertă: şoferul unui autobuz şcolar municipal a lansat-o când i-a văzut pe cei doi în râu.
  • La ora 13.50, când sosesc salvatorii, aceştia sunt deja cu apa până la genunchi.
  • Apoi, la ora 14.00, încercarea cu scara eşuează. Apoi, în film se vede cum tinerii încearcă să se agaţe de frânghii şi cum unul dintre ei o ratează la limită, până când potopul îi duce departe.

Căutări ample cu drone și elicoptere

În cursul zilei de sâmbătă, echipele de salvare au găsit telefonul mobil folosit pentru a trimite un SOS la numărul de urgenţă 112. Aparatul – al cărui semnal fusese interceptat în ultimele ore – aparţine Patriziei Cormos, studenta de 20 de ani încă dispărută, şi se afla în geanta tinerei. Acesta a fost găsit sâmbătă, în apropierea malului râului, nu departe de podul Romano, potrivit News.ro.

Operaţiunile de localizare au fost posibile datorită sistemului Life Seeker, care utilizează un dispozitiv montat pe o dronă pentru a fixa şi localiza poziţia celulelor telefonice, chiar dacă telefonul mobil este închis.

Elicoptere şi drone ale Protecţiei Civile din Friuli Venezia Giulia au fost implicate în căutări în speranţa de a-i găsi pe tineri cât mai curând posibil.

Cei trei au ajuns pe jos pe o insulă de pietriş din mijlocul râului. Apoi, apa a crescut şi au rămas blocaţi. O înregistrare video îi arată cum se îmbrăţişează pentru a evita să fie luaţi de iapă. Pompierii au încercat să îi salveze aruncându-le o frânghie de sus, pe care tinerii nu au reuşit să o prindă. Apoi au dispărut în apă.

Pe malul râului a fost găsită o maşină BMW cu numere de înmatriculare româneşti. Pompierii au încercat, de asemenea, să folosească o scară întinsă deasupra râului pentru a-i salva, dar fără succes.

Natisone este adesea supus unor inundaţii bruşte, după cum avertizează panourile care interzic scăldatul în zonă tocmai din cauza pericolului de înec. „Căutările vor continua în această noapte şi atât timp cât va fi necesar în zilele următoare”, a declarat sâmbătă Andrea D’Odorico, care coordonează căutările.

Cei 3 tineri stau imbratisati in mijlocul apelor

Vineri dimineaţă, Patrizia dăduse un test necesar înainte de a susţine examenul de „Modelare 3D” (era în anul al doilea al cursului de licenţă în „Design interior şi arhitectură” la Academia de Arte Frumoase). Ideea era o excursie în aer liber, o destinaţie cunoscută sub numele de ‘Premariacco beach’, plaja de pe râul Natisone, sub podul Ponte Romano din Premariacco.

Sub privirile neputincioase ale multor trecători, cei trei au fost înghiţiţi de curent după ce au fost surprinşi de creşterea bruscă a nivelului apei. În momentul în care pompierii au ajuns în zonă, speranţele de a-i intercepta pe cei trei tineri erau deja minime, potrivit News.ro.

„Doi prieteni veniseră să o viziteze”, a declarat mama Patriziei, „Mă rugase să o lase să merg cu ei, să petrecem ceva timp împreună. Eu îi sugerasem să nu meargă, pentru că lucrase cu o seară înainte şi era obosită’, a mai spus ea.

După ce au fost anunţat de carabinieri despre ce se întâmplă, părinţii au ajuns apoi la tabăra de bază din Via Mercato Vecchio, în Premariacco.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro