Sari direct la conținut

VIDEO Italia: Au fost găsite trupurile a doi dintre cei trei tineri de origine română dispăruţi în apele râului Natisone / Continuă căutările pentru Cristian

HotNews.ro
Tineri romani luati de ape in Italia, Foto: Twitter
Tineri romani luati de ape in Italia, Foto: Twitter

Echipele italiene de salvare au găsit duminică trupurile a doi dintre cei trei tineri care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, la puțin timp după ora 13.30, au fost luați de ape la Orsaria di Premariacco (Udine), potrivit ziarului Repubblica.

Cadavrele Biancăi și Patriziei au fost găsite la 700 de metri și la un kilometru în aval de locul dispariției. Căutările celei de-a treia persoane dispărute, Cristian, continuă.

Cine erau cei trei tineri

  • Patrizia Cormos, în vârstă de 20 de ani, era în al doilea an la Academia de Arte Frumoase Tiepolo din Udine şi locuia împreună cu familia sa în Basaldella di Campoformido.
  • Bianca Doros, în vârstă de 23 de ani, sosise de câteva zile înainte din România pentru a petrece o perioadă de timp cu părinţii ei, care locuiesc la Udine.
  • Alături de fete se afla iubitul Biancăi, Cristian Casian Molnar, 25 de ani, originar din România, care sosise în Italia cu câteva zile înainte, după un sejur în Austria, la fratele său.

Cum s-a ajuns să fie prinși îm mijlocul apelor?

  • Cei trei au ajuns pe jos pe o insulă de pietriş din mijlocul râului. Apoi, apa a crescut şi au rămas blocaţi.
  • O înregistrare video îi arată cum se îmbrăţişează pentru a evita să fie luaţi de iapă.
  • Pompierii au încercat să îi salveze aruncându-le o frânghie de sus, pe care tinerii nu au reuşit să o prindă. Apoi au dispărut în apă.

Desfășurarea evenimentelor

  • Potrivit celor reconstituite până în prezent, maşina cu cei trei tineri a ajuns la ora 13.20 la Ponte Romano din Premariacco.
  • La ora 13.35 a fost dată prima alertă: şoferul unui autobuz şcolar municipal a lansat-o când i-a văzut pe cei doi în râu.
  • La ora 13.50, când sosesc salvatorii, aceştia sunt deja cu apa până la genunchi.
  • Apoi, la ora 14.00, încercarea cu scara eşuează. Apoi, în film se vede cum tinerii încearcă să se agaţe de frânghii şi cum unul dintre ei o ratează la limită, până când potopul îi duce departe.

Căutări ample cu drone și elicoptere

În cursul zilei de sâmbătă, echipele de salvare au găsit telefonul mobil folosit pentru a trimite un SOS la numărul de urgenţă 112. Aparatul – al cărui semnal fusese interceptat în ultimele ore – aparţine Patriziei Cormos, studenta de 20 de ani încă dispărută, şi se afla în geanta tinerei. Acesta a fost găsit sâmbătă, în apropierea malului râului, nu departe de podul Romano, potrivit News.ro.

Operaţiunile de localizare au fost posibile datorită sistemului Life Seeker, care utilizează un dispozitiv montat pe o dronă pentru a fixa şi localiza poziţia celulelor telefonice, chiar dacă telefonul mobil este închis.

Elicoptere şi drone ale Protecţiei Civile din Friuli Venezia Giulia au fost implicate în căutări în speranţa de a-i găsi pe tineri cât mai curând posibil.

Cei trei au ajuns pe jos pe o insulă de pietriş din mijlocul râului. Apoi, apa a crescut şi au rămas blocaţi. O înregistrare video îi arată cum se îmbrăţişează pentru a evita să fie luaţi de iapă. Pompierii au încercat să îi salveze aruncându-le o frânghie de sus, pe care tinerii nu au reuşit să o prindă. Apoi au dispărut în apă.

Pe malul râului a fost găsită o maşină BMW cu numere de înmatriculare româneşti. Pompierii au încercat, de asemenea, să folosească o scară întinsă deasupra râului pentru a-i salva, dar fără succes.

Natisone este adesea supus unor inundaţii bruşte, după cum avertizează panourile care interzic scăldatul în zonă tocmai din cauza pericolului de înec. „Căutările vor continua în această noapte şi atât timp cât va fi necesar în zilele următoare”, a declarat sâmbătă Andrea D’Odorico, care coordonează căutările.

Cei 3 tineri stau imbratisati in mijlocul apelor

Vineri dimineaţă, Patrizia dăduse un test necesar înainte de a susţine examenul de „Modelare 3D” (era în anul al doilea al cursului de licenţă în „Design interior şi arhitectură” la Academia de Arte Frumoase). Ideea era o excursie în aer liber, o destinaţie cunoscută sub numele de ‘Premariacco beach’, plaja de pe râul Natisone, sub podul Ponte Romano din Premariacco.

Sub privirile neputincioase ale multor trecători, cei trei au fost înghiţiţi de curent după ce au fost surprinşi de creşterea bruscă a nivelului apei. În momentul în care pompierii au ajuns în zonă, speranţele de a-i intercepta pe cei trei tineri erau deja minime, potrivit News.ro.

„Doi prieteni veniseră să o viziteze”, a declarat mama Patriziei, „Mă rugase să o lase să merg cu ei, să petrecem ceva timp împreună. Eu îi sugerasem să nu meargă, pentru că lucrase cu o seară înainte şi era obosită’, a mai spus ea.

După ce au fost anunţat de carabinieri despre ce se întâmplă, părinţii au ajuns apoi la tabăra de bază din Via Mercato Vecchio, în Premariacco.

ARHIVĂ COMENTARII
popa0606 • 2024-06-02 13:53:54
Dumnezeu sa le odihneasca.
4 16
Iuliu Maniu 2 • 2024-06-02 14:15:00
RIP
3 15
Cetatean batran • 2024-06-02 14:36:04
Dumnezeu sa-i odihneasca si sa le dea putere parintilor sa treaca peste aceasta nenorocire.
2 20
P. Tarda • 2024-06-02 14:42:06
Un accident oribil, dar atat. Un accident. Nu au fost vinovati de nimic, s-a facut tot ce s-a putut pt salvarea lor. Flash flood se poate intampla oricand si oriunde, mai ales in albia sau in lunca unui rau.
11 13
gelus • 2024-06-02 15:42:51
Am senzatia ca se putea mai mult.
4 12
Mistrelutz • 2024-06-02 16:56:40
interventia de salvare a fost cam slaba..eu zic ca se putea mai mult..pacat.
4 9
Barcutza • 2024-06-02 17:54:31
Mie mi se pare din ce am văzut în video ca insula aia nu era înaltă, deci înainte de viitură apa era doar un pârâu. Cat de repede a putut să crească apa ca cei trei să nu poată să se întoarcă pe unde au ajuns pe insula? Din păcate am observat la generația tânără, prin lipsa contactului cu natura și petrecutul timpului în lumea virtuală a telefoanelor, și-au cam pierdut instinctele de supraviețuire. Din teribilism sau din goana după senzații tari, refuză sa ia la timp deciziile corecte, și câteodată plătesc cu viața pentru asta.
3 14
alex34 • 2024-06-02 22:19:51
Generatia tiktok, care cred ca totul e un reel, ai dat scrool si gata ai trecut de faza urata din viata ta.., stateau cu apa pana la genunchi la 10m de mal si ei se imbratisau si se rugau sa nu le ajunga apa la chiloti
1 7
Camelia_ • 2024-06-07 11:49:59
Albia raului arata ca o mica prapastie, iar intre locul in care stateau ei si marginile albiei era o diferenta de adancime de cativa metri. Practic la marginea raului apa avea adancime peste 2 m. sau mai mult atunci cand lor le venea apa doar pana la genunchi acolo unde stateau. Cu raul umflat nu se vede aceasta diferenta de nivel de la margini, dar daca va uitati pe internet o sa sa vedeti cum arata albia raului inainte sa se umfle si veti vedea diferenta mare de nivel de care vorbesc.
0 0
Radium • 2024-06-02 15:03:14
Ce tragedie! Pare ireal, trei tineri frumoși și cu viitor. E așa aiurea ce au pățit!
6 25
filosoful.roman • 2024-06-02 15:26:44
Dumnezeu sa ii ierte! Eu nu înțeleg totuși ce cautau acolo, mai ales în acele condiții meteorologice extreme.
6 20
Dorelutu • 2024-06-02 16:32:49
Cand tinerii au intrat in albia raului debitul apei era scazut si crescut uluitor de repede. E drept, erau acolo panouri de avertizare asupra pericolului, dar cati dintre noi nu se lasa coplesiti uneori de vraja unui asemenea loc pitoresc? Mi se rupe sufletul cand ma gandesc la momentele de groaza prin care au trecut tinerii si la durerea sfasietoare pe care o lasa in urma...
5 12
Leeon • 2024-06-02 16:52:49
Un program national pentru invatarea tuturor copiilor sa inoate, asta este rezolvarea. Numai pentru ca fetele nu stiau sa inoate au decis sa ramana acolo, daca stiau, puteau pleca de cum a inceput apa sa creasca, poate nici nu era necesar sa inoate. Nu a fost niciun accident, au fost doar parinti incostienti, sa lasi copiii fara o pregatire de supravietuire minima in lume, iar in tarile civilizate inotul se invata obligatoriu la scoala.
8 15
Radium • 2024-06-02 18:07:12
Și eu ma gândeam ca o explicație ar fi ca cel puțin unii din ei nu știau sa înoate. Înseamnă ca băiatul a ramas acolo pentru ele. Probabil ele s-au panicat total. E incredibilcum nu au încercat cand apa era încă destul de joasă.
1 8
Filbert • 2024-06-02 18:22:18
Ai dreptate, inotul e o deprindere esentiala si ar trebui invatat de toti, copii si adulti, ar salva destule vieti. Chiar acum am citit de un tinar de 19 ani care a cazut de pe jet-ski si s-a inecat in Olt. Totusi, in cazul tragediei din Italia, sa inoti intr-o viitura e practic imposibil, oricit de experimentat esti. Debitul acelui riu a crescut de peste 10 ori in citeva minute, asta explica si dificultatea de a interveni in salvarea lor.
1 6
adma • 2024-06-02 20:11:07
De acord cu lectiile de inot, totusi intr-o vâltoare de asta poti sa te îneci si campion la înot, curenții sunt foarte puternici
0 12
alex34 • 2024-06-02 22:24:35
Sanse mici sa te ineci daca ai mai dat din maini in apa, erau 10m pana la mal si daca dadeai ca orbetele din maini si picioare tot ajungeai. Ei pare ca s-au panicat si au ramas pe loc "sa fie salvati". Asa ajung unii la 20 ani incapabili sa ia decizii in viata singuri, nici macar cand viata depinde doar de ei
1 6
Leeon • 2024-06-03 00:45:32
In sfarsit cineva care a inteles ce s-a intamplat.
1 3
bardiCristi • 2024-06-02 22:25:23
Nu merge... mai jos de unde erau ei se facea o stramtoare, erau stanci, pereti verticali de piara, bolovani de-a lungul cursului raului. Garantat fetele au fost izbite imediat cum au intrat sub apa.
0 3
Camelia_ • 2024-06-07 11:59:37
Leeon. Doar una dintre fete nu stia sa inoate, iar la margini albia raului avea adancime cativa metri, asta atunci cand lor le venea apa pana la genunchi acolo unde stateau. Este nevoie de multe programe nationale printre care si cursuri de prim ajutor obligatorii in scoli. Este nevoie de campanii de informare si de constientizare a riscului dupa astfel de tragedii. Dupa aceasta tragedie ar trebui sa vedem campanii de informare cu privire la riscurile raurilor de munte si a viiturilor. La fel sa avem campanii de informare cu privire la incendii, cutremure etc. Sunt copiii crescuti la oras care habar nu au ce inseamna o viitura si ce prapad poate face un rau cu apa mica atunci cand se umfla.
0 0
Venerabilul585 • 2024-06-02 18:05:22
Crezi ca ajuta cu ceva sa stii sa înoți în vâltoarea aia? Erai ca intr-un mixer care te izbește de tot. Un program național sa nu se mai urce pe vagoane sa-si facă sefie, un program național sa nu mai intre în mare când e arborat steag rosu, un program național sa nu urci pe munte când e vreme rea și fără echipament, etc, etc. Tine de educație, civilizație, bun simt și ce mai vrei. R.I.P
1 7
Leeon • 2024-06-03 00:36:40
Initial apa era mica, s-au speriat(nu stiau sa inoate) si au ramas pe loc. Daca fugeau din prima secunda cand apa a inceput sa creasca, scapau fara probleme. Factorul psihologic in cazul fetelor a fost necunoasterea inotului iar in cazul baiatului, cavalerismul, nejudecand/ bine sau rau.
0 5
Leeon • 2024-06-03 00:42:44
Exact, un curs de supravietuire si bun simt la scoala. Supravietuirea pe munte/ in apa, condusul preventiv, nepoluarea cu deseuri/aruncare pe strada, hranire corecta. Toate tin de educatie dar de unde sa vina?! Cate familii in Romania stiu si cator le pasa?
2 3
sentenced • 2024-06-02 19:55:12
Presupun ca ei stateau pe o insulita si apa era mai adanca pe margini, dar totusi, in situatia asta nu ai de ales decat sa incerci sa ajungi catre mal, lasandu-te dus de apa si doar virand treptat catre mal. Nu am fost niciodata in situatia asta si poate e mai usor in mintea mea decat in realitate, dar cel putin eu asa as fi facut.
1 9
Camelia_ • 2024-06-07 12:08:06
sentenced • Viitura unui rau izvorat din munte are o putere de nedescris, o viitura ca aia poate cara si masini, dar altminteri oameni. In afara de asta apa cara tot ce gaseste pe traseu, trunchiuri de copaci, sticle sparte, fiare care taie etc. Apa este tulbure si nu vezi nimic, iar pe sub apa te lovesc toate corpurile mari carate de ape. Sunt oameni care scapa din viitura si mor din cauza loviturilor grave la organele interne etc.In imagini se vede cum Cristian s-a dezechilibrat si asa s-au desprins cei trei. El era cu spatele in sensul de curgere a raului, pare ca a fost lovit de ceva din spate in zona picioarelor sau mai sus si s-a dezechilibrat. Cumplit ce a fost acolo.
0 0
Roman_Cetatean • 2024-06-02 21:37:05
oribil mod de a incheia o viata de abia inceputa. Aici tine si de educatie- cand ploua f mult in zona NU te bagi in albia niciunui rau, in NICIO vale, mai precis. pot fi torenti, rauri umflate.. Chestie care ar trebui predata expres la scoala, printre ale lectii de supravieturie, rezilienta la dezastre, prim-ajutor! De ce nu e asta materie obligatorie, ca Religia? al doilea lucru- pseduo-salvatorii, le-au intins din elicopter o sfoara si atat? daca nu au reusit sa o prinda...gata? o scara? sa fi insistat? sa coboare cineva sa ii preia macar pe 1? era prea mult? pt ca vremea nu era atat de potrivnica pt elicopter sa stationeze acolo, nu? Dar daca si "salvatorii" au ajuns superficiali... RIP!
0 7
linum • 2024-06-03 09:15:38
Pare că nu s-a făcut niciun efort pentru a fi salvați.
2 0
StefanDaniel • 2024-06-05 01:00:44
Mai bine se ducea cineva pe mal putin in amonte de ei, lega o franghie de o sticla cu putin pietris in ea, si o aruncau departe in apa. Curentul de apa ducea sticla cu franghie cu tot pana la ei. Imaginatie slaba pentru unii oameni, lipsa de idei si solutii pentru rezolvarea problemelor. Franghiile alea de pe pod trebuiau lasate un jos in forma de U, exact ca o banda de fileu ca sa acopere o distanta cat mai mare si sa poata fi prinse mai lejer, ridicand mana din apa. Solutii ar fi fost mai multe, sau cel putin cu sanse mai mari de reusita.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro