Sari direct la conținut

Boris Tarasiuk, fost ministru de externe al Ucrainei: Comentariul lui Basescu dauneaza relatiilor bilaterale, in timp ce romanii nu stiu tot adevarul despre problemele romano-ucrainene

HotNews.ro

Fostul ministrul de externe ucrainean, Boris Tarasiuk, sef al diplomatiei de la Kiev cand a fost semnat Tratatul bilateral cu Ucraina, nu intelege motivul comentariilor presedintelui Traian Basescu din urma cu cateva zile, dar sustine ca, in privinta Canalului Bistroe si a problemelor minoritatii romanesti din Ucraina, autoritatile de la Bucuresti le ascund cetatenilor adevarul complet.

Informatia pe scurt:

* Comentariile presedintelui Basescu dauneaza relatiilor bilaterale, dar presedintele roman putea solicita corectii in Tratat in calitatea sa de membru al Cabinetului care l-a aprobat.

* Insula Serpilor apartine Ucrainei si este dreptul ei de a face orice crede necesar pe teritoriul ei.

* Romanii nu stiu adevarul despre problema privind Canalul Bastroe: Romania vrea monopolul pe calea fluviala, totul este o chestiune de profit economic.

* Minoritatea romaneasca din Ucraina are mai multe drepturi decat cea ucraineana din Romania.

* Daca Ucraina si Georgia nu vor primi Membership Action Plan, insamna ca Rusia are o influenta asupra NATO, iar Alianta este erodata.

* Germania va trebui sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile suvbersive ale rusiei in Ucraina, in lipsa MAP.

Reporter: Romania a spus in repetate randuri ca sustine acordarea MAP Ucrainei, dar presedintele Traian Basescu s-a arata extrem de nemultumit de tratatul bilateral pe care il avem.

Boris Tarasiuk: Cunosc comentariile presedintelui, iar pentru mine este dureros si cred ca e pacat, pentru ca, in calitatea de ministru de externe, am facut multe pentru a dezvolta si intari relatiile bilaterale, pentru a indeparta obstacolele din fata cooperarii noastre. Cum a fost implicat in negocierea Tratatului, imi pare si mai rau. Am fost martorul unor relatii stranse intre presedintii nostri, dupa victoria revolutiei portocalii din Romania si dupa ce presedintele Basescu si-a inceput mandatul.

Astfel de declaratii dauneaza relatiilor bilaterale si in acelasi timp nu pot decat sa fiu de acord cu Emil Constantinescu care a spus ca, in calitatea de membru al cabinetului, actualul presedinte putea influenta corectii in tratat si nu s-a facut nimic. Am vorbit atat cu Emil Constantinescu, cat si cu Adrian Severin, bunul meu prieten, si ei nu inteleg motivul din spatele acestui comentariu.

Rep: Dumneavoastra il intelegeti?

Boris Tarasiuk: Nu. Nici eu.

Rep: De ce acum, de ce in acest context?

Boris Tarasiuk: Nu stiu. Poate dvs. ma puteti ajuta sa inteleg. Nu intra in logica relatiilor noastre din ultimii ani, a relatiei persoanle dintre presedintele Basescu si presedintele Iuscenko.

Rep: Ar putea Romania sa conditioneze sustinerea Ucrainei in organizatiile euroatlantice de rezolvarea unora dintre problemele dintre noi si Ucraina?

Boris Tarasiuk: Este un targ pe care nu il poate solicita niciun dintre tarile noastre. Este un targ care nu intra in discutie.

Tarasiuk: Insula Serpilor ne apartine si nimeni nu ne poate impiedica sa facem ce vrem cu ea

Rep: In ciuda unor relatii de amsamblu bune intre cele doua tari, exista niste probleme de nerezolvat intre noi.

Boris Tarasiuk: Suntem buni vecini si putem vorbi nu numai despre lucrurile pozitive, ci si despre probleme.

Rep: Insula Serpilor este una dintre probleme. In ultimele luni Ucraina si-a arata intentia de a o transforma in destinatie pentru turisti, demonstrand astfel ca e locuita si locuibila. Inca asteptam decizia Curtii Internationale de justitie privind delimitarea platorului Marii Negre.

Boris Tarasiuk: Da, dar nu asteptam decizia CIJ asupra apartenentei Insulei Serpilor la Ucraina. Facem ceea ce trebuie facut si consideram necesar. Deci facem ceea ce trebuie facut si consideram necesar. Asteptam ca decizia CIJ sa ne spuna cum sa fie delimitate apele din jurul acestei insule, nimic mai mult.

Rep: Dar delimitarea platoului continental depinde de statutul insulei: Romania sustine ca e o stanca, Ucraina ca e o insula.

Boris Tarasiuk: Nu. Aceasta chestiune nu va fi discutata in CIJ.

Rep: Acesta este argumentul Romaniei.

Boris Tarasiuk: Opinia publica din Romania are dreptul de a avea o opinie proprie, dar legea internationala tine de alte realitati si asteptam si noi decizia Curtii la fel ca Romania. CIJ nu va judeca daca ea apartine Ucrainei. Asta este o axioma. daca noi credem ca trebuie sa facem ceva pe Insula Serpilor, o vom face. Si nimeni nu ne va putea impiedica, fiindca nu exista baza juridica.

Canalul Bistroe: Nu inteleg iritarea Romaniei ca pierde o parte din profit

Rep: Canalui Bistroe este o alta chestiune asupra careia nu ne punem de acord.

Boris Tarasiuk: Aceasta chestiune nu este dezvaluita total opiniei publice din Romania.

Rep: Ce nu stiu romanii?

Boris Tarasiuk: Nu stiu profitul. Puteti vorbi mult despre probleme de mediu, dar, de fapt, vorbim despre interese economice ale Romaniei si ale Ucrainei. Romania continua sa aiba monopolul asupra rutelor fluviale dinspre Dunare spre Marea Neagra. Ucraina are aceleasi drepturi cu Romania, din moment ce partea aceea de Delta ii apartine Ucrainei.

Nu inteleg, din punct de vedere economic, iritarea Romaniei ca pierde o parte din profit. Asta e viata, nu folosim teritoriu romanesc sa oibtinem profit. Care este problema? Problema o reprezinta ceva despre care nu se vorbeste in romania: profiturile.

Rep: Cat de mari sunt aceste profituri? Despre ce sume vorbiti?

Boris Tarasiuk: Nu pot spune acum cifre exacte. Romania are cvasi-monopol la accesul spre Marea Neagra din Dunare. Deci vorbim despre 10-15% din traficul companiilor ucrainene.

Rep: Ministrul roman al mediului a adus subiectul in atentia Comisiei europene, iar comisarul Stavros Dimas a spus ca va cere niste raspunsuri de la Ucraina.

Boris Tarasiuk: Asta trebuie sa facem, sunt in favoarea unei astfel de initiative. Este nevoie de niste experti independenti. Trebuie demonstrat daca Ucraina greseste si trebuie sa fie siguri 100%, altfel nu este vorba decat despre interese economice.

Rep: Argumentele privind protectia mediului nu vi se par suficiente?

Boris Tarasiuk: Nu sunt un ecologist. Nu pot per se sa cunosc toate detaliile, dar este o problema de incredere. vorbim despre diferente in privinta profiturilor economice.

Problemele minoritatii romanesti din Ucraina sunt false probleme

Rep: O alta problema despre care mi-a vorbit ambasadorul roman la Kiev este faptul ca autoritatile ucrainene acuza Ambasada ca acorda cetatenie pentru zeci de mii de persoane, in timp ce ele sunt abia cateva sute in cativa ani, de cand si-a inceput mandatul. Este o noua problema intre tarile noastre sau o chestiune discutata in Kiev?

Boris Tarasiuk: Pentru mine este o noutate. Nu am intalnit o astfel de problema, dar trebuie sa discutam neintelegerile privind drepturile minoritatilor. Am propus sa invitam experti impartiali de la Consiliul europei si OSCE care sa evalueze situatia. Romania considera ca drepturile romanilor din Ucraina nu sunt implementate pe deplin, iar noi nu suntem de acord cu aceasta acuza. Asa ca am cerut unei parti neutre sa faca lumina. Si sunt 100% sigur ca romanii din Ucraina sunt mai satisfacuti de drepturile lor deca ucrainenii din Romania.

Rep: Autoritatile romane spun exact opusul.

Boris Tarasiuk: Atunci sa-i lase pe expertii impartiali sa-si faca treaba.

Rep: Aveti rezultatele monitorizarii?

Boris Tarasiuk: Au fost vizitate doua-trei regiuni din ambele tari, acum este faza Odessa si Tulcea. Sa ii lasam sa numere cate scoli, cati elevi invata in limba romana in ucraina si cati ucraineni din Romania invata in limba ucraineana. Numai intr-o scoala, si acolo partial, in Romania. Deci cine are dreptate? Este o chestiune politizata. cred ca aceasta politizare a oricarei chesiuni din relatia noastra trebuie indepartata. romania are o pozitie absolut neobiectiva.

Rep: Si in ciuda acestor probleme, ambii presedinti au o relatie buna si sustin ca cele doua tari se afla in bune relatii de asemenea. Insa sunt probleme pe care le avem de ani de zile.

Boris Tarasiuk: Nu cunosc probleme serioase intre tari care sa fie reszolvate in luni de zile. Este nevoie de ani. Dar cred ca partea romana ar trebui sa nu creeze probleme plecand de la minoritatea romana din Ucraina. Nu exista o astfel de problema. Daca vom compara situatia celor doua minoritati, Romania va pierde.

Germania a devenit membru NATO chiar daca cetatenii ei nu erau in favoarea aderarii

Reporter: Cum vi se pare ca stau lucrurile pentru Ucraina in acest moment, in dupa-amiaza primei zile de Summit, inaintea dineului de la Palatul Cotroceni unde sefii de stat vor discuta acordarea Membership Action Plan (MAP) Ucrainei?

Boris Tarasiuk: Asta depinde de Aliati, si printre ei de Romania.

Rep: Romania si-a anuntat in repetate randuri deja sustinerea pentru acordarea Membership Action Plan Ucrainei si Georgiei.

Boris Tarasiuk: Da, Romania a sustinut in mod constant Ucraina si este o majoritate in Alianta care sustine acordarea MAP Ucrainei. In acelasi timp exista un stat membru care a adoptat o pozitie negativa si, avand in vedere ca toate deciziile se iau in Alianta prin consens, asta e un obstacol. Si multe depind de Bucuresti, daca se va putea depasi acest obstacol.

Rep: Vorbiti in mod cert despre Germania.

Boris Tarasiuk: Da, vorbesc despre Germania si rezultatul depinde atat de ministrii de externe, cat si de sefii de stat si de guvern, daca vor gasi argumente sa convinga Germania sau nu.

Rep: Care ar fi aceste argumente pentru a modifica pozitia transanta a Germaniei?

Boris Tarasiuk: Nu sunt aici sa dau lectii celor din Alianta, dar din moment ce stiu multe despre Alianta, dar imi permit sa fac niste considerente, intrucat am fost primul sef al misiunii Ucrainei la NATO, chiar dinainte ca Romania sa aiba o astfel de misiune. In primul rand ar trebui sa sublinieze ca acordarea MAP nu inseamna integrarea in NATO. Vorbim despre un parcurs spre calitatea de membru. Participarea la MAP nu inseamna ca acel stat s-a calificat sa fie membru al NATO. Aceasta abordare e gresita.

In al doilea rand, nu vorbim despre aderarea Ucrainei la anul, sau in urmatorii doi ani dupa acordarea MAP. Vorbim despre o perioada mai indelungata, poate cativa ani. Albania si Macedonia au avut MAP noua ani si tot nu este sigur ca ultima va primi invitatia de aderare la Bucuresti, dintr-un motiv cunoscut, si anume problema numelui.

Germania argumenteaza ca nu exista sustinerea societatii ucrainenen pentru integrare. Le reamintesc ca intr-o multime de tari care sunt acum membre, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, statele baltice, sustinerea era la mijlocul anilor ’90 la acelasi nivel la care estre acum in tara noastra. Dar odata ce au primit MAP, societatile au vazut care le este obiectivul, elitele politice s-au simtit reponsabile si sustinere a crescut cu procente bune. Asta se va intampla si cu Ucraina, dar daca obiectivul nu este stabilit de ambele parti, despre ce vorbim?

Germania, care este atat de activa in a ridica semne de intrebare privind acordarea MAP la Bucuresti din cauza sustinerii scazute, avea in ’54 o populatie majoritara impotriva integrarii in NATO. Dar elita politica a facut pasidecisivbi, la fel ca si Alianta, iar Germania a devenit membra a NATO. Politicienii germani ar trebui sa-si reaminteasca asta si sa nu-i priveze pe ucraineni de aceasta sansa.

„Factorul Rusia” a dus la modificarea pozitiei unor state

Rep: Ce se va intampla, ce va inseamna pentru Ucraina sa nu primeasca MAP?

Boris Tarasiuk: Daca raspunsul va fi negativ, nu va fi o drama. Despre ce vorbim, de fapt? Despre o formalitate, Ucraina indeplineste mai mult de 90% din MAP deja, asa ca va fi o formalitate. dar ea trebuie indeplinita. Daca nu, va fi o lovitura pe care o primeste o societatea euroatlantic motivata din Ucraina, o lovitura pentru coalitia democratica, condusa de presedinte, pentru guvern si pentru leadership-ul Ucrainei.

Bineinteles ca vom continua sa cooperam, dar va fi o pozitie nejustificata, luand in considerare ca am fost ministru de externe si in 2006 nu discutam in termenii daca sa acordam MAP Ucrainei, ci cand sa o facem, in septembrie sau in noiembrie. De ce pozitia anumitor state s-a schimbat atat de dramatic?

Rep: De ce credeti ca s-a schimbat?

Boris Tarasiuk: Poate din cauza „factorului Rusia”. Va mai aduc un argument: aceasta va fi o infrangere si pentru Alianta, care va trebui sa admita ca o tara terta poate influenta luarea unei foarte importante, vitale decizii geopolitice. Si luand in considerare ca aceasta tara este departe de a fi democratica si ca valoarea care sta la baza NATO este democratia, cum poate o tara sa-si impuna deciziile asupra unor democratii?

Rep: Nu s-a vorbit niciodata, dar credeti ca poate fi o separare a celor doua tari, Georgia sau Ucraina, ca rusii sa accepte ca una sa primeasca MAP si cealalta nu?

Boris Tarasiuk: Nu ar trebui sa existe niciun compromis, Rusia nu trebuie sa poata influenta Summitul. Cred ca Alianta trebuie sa ia o pozitie consolidata. Din momentul in care Rusia va influenta Alianta in luarea deciziilor, direct sau printr-un stat membru, va incepe o erodare a Aliantei. In ceea ce priveste Ucraina, ar putea exista o decizie pozitiva a Aliantei, dar aceasta decizie sa fie tranferata ministrilor de externe care vor trebui sa discute asupra termenilor si termenelor.

Rep: La ce ar trebui sa ne asteptam de la venirea lui Putin la Summit?

Boris Tarasiuk: Cred ca sunt o serie de lucruri ce trebuie discutate intre Rusia si Alianta, cu atat mai mult cu cat exista si un mecanism de cooperare, Consiliul NATO-Rusia. exista o agenda foarte serioasa.

Rep: Ne asteptam la un Putin gentil sau la unul conflictual?

Boris Tarasiuk: Nu stiu. Vorbind despre Ucraina, am vazut la putin o pozitie mai dura in ultimele luni. Aceasta pozitie mai dura a existat si la sfarsitul anilor ’90, cand cand Alianta vorbea despre integrarea tarilor baltice. Deci am auzit retorica rusiei, ca Alianta nu trebuie sa treaca linia rosia, de demarcatie a fostei Uniunii Sovietice. Alianta a incalcat-o cu statele Baltice si ce s-a intamplat? Nimic.

Germania va trebui sa isi asume responsabilitatea pentru activitatile subversive ale Rusiei in Ucraina

Rep: S-a vorbit despre transmiterea unui mesaj puternic Rusiei, daca cele doua tari nu vor primi MAP. In ce credeti ca ar consta?

Boris Tarasiuk: Nu ar functiona. Cred ca aderarea Ucrainei la NATO va opri toate speculatiile si interferentele Rusiei. Fiindca nu vor mai avea sens, intrucat ucraina va deveni intr-o zi membra a NATo, iar Rusia isi va pierde motivul pentru subversiuni. Cu cat Ucraina va deveni mai repede membru al NATO, cu atat mai repede Rusia isi va inceta activitatile subversive si va creste securitatea interna a Ucrainei, a intregii regiuni si a Aliantei.

Rep: Georgia spune: primim acum, sau poate peste 10 ani, nu stim care va fi pozitia urmatorului presedinte american, care va fi contextul international, sunt atatea incertitudini. Cand credeti ca va fi momentul Ucrainei? Germania spune oricum ca intrebarea este cand, nu daca?

Boris Tarasiuk: Refuz sa vorbesc, sa speculez ca nu va exista o decizie in Bucuresti. Cum am spus, asta nu insamna sfarsitul lumii, von continua sa cooperam. Sa ii lasam pe germani sa isi asume responsabilitatea pentru o astfel de decizie.

ARHIVĂ COMENTARII
mirko • 2008-04-03 04:07:04
argumentarile Borisului. Categoric, Basescu dauneaza Romaniei (si, zilele astea, si NATO) de cate ori deschide gura. Sunt curios daca, trecand dincolo de sentimente nationaliste, cele spuse in legatura cu Insula Serpilor sunt reale sau numai un punct de vedere ucrainean. Dar, in mare, interviul imi pare un succes. Bravo Hotnews!
3 2
Alien • 2008-04-03 06:24:09
De cand si pana cand pretentiile Ucrainei sunt logice? Nordul Bucovinei, Herta, sudul Basarabiei, astea tot ale Ucrainei sunt, in mod logic??? Eu inteleg ca "indicatiile pretioase"pe linie de partid sunt sa-l atacati pe Basescu pe toate fronturile dar sa spui ca Ucraina are dreptate este de-a dreptul prostesc!! Realitatea este ca tratatul cu Ucraina a fost semnat "pe genunchi si in genunchi" de un presedinte slab, poate cea mai "trista figura" care a aparut in politica romaneasca la sfaturile "dezinteresate" ale unui ministru "bun prieten" cu ministrul de externe ucrainian. Nu sunt impotriva prieteniilor de nic un fel dar in cazul asta prietenia a avut efecte anti-romanesti.
2 4
Alien, esti cu pluta • 2008-04-03 08:22:41
Poate ti-a zis cineva la scoala de partid de la PD-L ca tratatele internationale nu se negociaza de un presedinte, cu atat mai mult de unul "slab, trista figura" etc. cum spui tu ca a fost Constantinescu. Si nici de un ministru de externe fie el prietenos sau nu. Asa ca, ce s-a semnat in '97 a fost un document incropit de experti si de-ai lor si de-ai nostri. Iar Basescul tau mult-iubit n-a zis nici pas cand s-a votat adoptarea tratatului. Nici cand putea sa-l denunte (asta chiar era o dovada de barbatie). Stii de ce cred ca n-a facut-o? Pai, in '97 era prea beat (ca ministru al Transporturilor trebuia sa bea cat debitul Dunarii) iar in 2007 n-a mai avut cine sa-l traga de maneca. Asa ca mai usor cu macaitul, mergeti si le mai lustruiti papucii lui Boc si lui Stolo, poate prindeti un post de lipitor de afise in campanie.
3 1
gabriel anastasescu • 2008-04-03 09:30:42
aici noi scriem in limba lui Ovidiu. TU arunca-ti veninul cu litere chirilice in PRAVDA sau oriunde de la Caucaz pina in Siberia<br>Noroc ca istoria va da tot mai mut de gol napirci slave, care va ghidati dupa zicala "Ce-i al meu e numai al meu, iar ce-i al vostru e tot al meu"
2 2
Lucian* • 2008-04-03 13:25:37
chiar daca ce spun ceilalti te supara, asta este realitatea din ziua de azi. Toate teritoriile romanesti pierdute inainte si dupa al doilea razboi mondial vor ramane pierdute. Ma refer mai ales la cele care sunt parte din alte tari. Ne place sau nu ne place asta este situatia! Ce ai vrea sa faci acum? Sa declari razboi Ucrainei? Sa fim seriosi! Nici asta nu cred ca mai tine pt ca ar pica un embargou imediat pe capul nostru. Basescu este constient ca indiferent ce ar zice despre tertoriile respective nu se va schimba nimic. Totusi ar fi interesant de stiut ce anume a dictat Kiev-ul romanilor cand s-a facut tratatul! Pe moment, ce este semnat este bun/rau semnat. S-a incheiat capitolul din istorie! Daca am mai dori sa facem ceva, ar fi strict colaborari culturale sau de invatatmant. Nu pea stiu cum ar merge pentru ca ucrainenii sunt destul de imprastiati in Romania si se autoasimileaza rapid in populatie. In Ucraina ar fi si mai greu pt ca Stalin si Hrusciov au muncit din greu si aproape ca nu mai putem vorbi de romani in unele zone. Cele 2 regull de aur pe care politicienii nostrii (mai ales cei interbelici) le-au ignorat sunt: 1) Niciodata nu dai ce ai in mana! 2) Si vis pacem, para bellum! Nu-ti bati joc de armata tarii in nici un fel si pt nici un comision. Din pacate au existat si pe atunci. Din pacate sau din fericire timpul armelor a trecut! Trebuie sa ne concentram si la ce mai avem, la R. Moldova, la minoritatile romane din Bulgaria si Serbia, trebuie sa supraveghem in continuare ce este in Ucraina, romanii care nu pot invata romaneste si drept urmare nu vorbesc romaneste in HarCov, autostrazi cu scop de dezvoltare industriala/comerciala si nu pentru bronzat, etc. Nimeni nu spune ca istoria trebuie sa fie intotdeauna frumoasa! Dar trebuie sa inveti din ea!
0 2
anonim • 2008-04-03 16:33:34
1. Ucraina nu are niciun document oficial care sa ateste ca Insula Serpilor ii apartine. Mai mult nici fosta Uniune Sovietica nu avea; mai mult, in tratatul de pace de la Paris 1947 care consfinteste granitele actuale din Europa, insula serpilor apare ca apartinand Romaniei, Rusii facand greseala sa o ceara semioficial Romaniei abia in 1948 si nefacand-o printr-un tratat international semnat la nivel de sefi de stat si mai mult neoficial. Deci ar fi ceva motive juridice ca Romania sa emita pretentii asupra ei, si sunt de acord cu tine, nu prin razboi, dar am putea adauga aceasta revendicare la procesul deja existent la Haga asupra delimitarii platoului continental, mai ales ca Ucraina s-a angajat oficial sa respecte decizia Curtii de la Haga. 2. Daca nu putem lua sau cere inapoi cu forta celelalte teritorii romanesti din Ucraina, macar am putea face in asa fel incat romanii de acolo sa se simta romani si nu moldoveni si sa aiba aceleasi drepturi precum maghiarii din Harghita si sa ceara autonomie in cativa ani, tot precum o fac secuii din Ro. Si de la autonomie la independenta nu mai e decat precedentul Kosovo. Asa ca vezi ca daca gandim mai profund, se gasesc solutii.
0 1
Andrei-de-la-Orhei • 2008-04-03 22:18:34
total de acord mai ales cu p 2.este foarte important ca romania sa investeasca in dezvoltarea culturala si nationala a romanilor din afara tarii dar si -n tara. aven nevoie de-o romanie puternica social-economica ca sa nu le mai fie frica sa recunoasca si sa vorbeasca romaneste minoritatile de pretutindeni!
0 0
Alien • 2008-04-03 12:47:53
Imi pare rau sa-ti spun dar tu esti dus cu pluta amice!! In caz ca nu stii sa citesti, n-am zis nimic de Basescu, nici de bine nici de rau. Bon voyage spre Ucraina!
0 0
payu • 2008-04-03 08:34:39
dor pare , dar nu e . o insula cedata pe proces verbal e o chestie logica ? cedarea unui teritoriu romanesc pe proces verbal e o chestie logica? mie nu mi se pare logica
0 0
Lucian* • 2008-04-03 13:26:17
nu este logica, dar s-a facut! End!
0 0
jakson • 2008-04-03 12:07:13
....pe ucraineni ca si pe unguri nimeni nu ia invitat de pamanturile romane asa ca poti sa-ti iai valiza si hulubii si sa te cari inapoi pe la Ural de pe unde ai venit! Aici pe nimeni nu intereseaza parerea ta!
1 1
Rikki • 2008-04-03 07:39:08
inteleg ca sunteti in domeniul hot news, dar mai verificati textul, ca sunt greseli la scriere, si nu da bine unui jurnalist asa ceva.
2 1
George Roncea • 2008-04-03 08:11:08
Procesul de deznationalizare a romanilor din Bucovina a inceput dupa 1775 si s-a continuat in ritm rapid pana in 1918, anul Unirii cu Romania. Partial, acest proces a fost stopat in perioada interbelica. Aceasta tendinta s-a reluat dupa 1940, respectiv dupa 1944. Modificarea structurii etnice si deznationalizarea romanilor din Bucovina sunt procese istorice mai vechi, inceputul lor datand din perioada cand Bucovina a fost alipita administratiei provinciei Galitia (1786-1848). La anexarea partii din Moldova, denumita apoi Bucovina (1775), elementul romanesc reprezenta circa 75% din totalul populatiei din zona. La recensamantul austriac din 1910 proportia romanilor in intreaga Bucovina istorica a fost de 44,5%, dar in judetele care astazi fac parte din regiunea Cernauti proportia era si mai scazuta: 25,7% in judetul Cernauti si 33,9% in judetul Storojinet. Ucrainenii aveau o pondere de 44,5% in judetul Cernauti si 45,5% in judetul Storojinet. In perioada stapanirii austriece, cea mai afectata a fost zona urbana, fiind dusa si o politica de colonizare cu germani. Apoi, a avut loc o emigrare masiva a elementelor alogene, venite in special din Galitia - in special ucraineni si evrei. In perioada postbelica, schimbarea structurii etnice se datoreaza unei politici sistematice de exterminare a romanilor concomitent inlocuiti cu alogeni adusi de pe tot cuprinsul imperiului rosu. In special rusi care au intrat in armata, economie, aparatul administrativ, si care s-au stabilit, in majoritatea cazurilor, in orase. Din totalul rusilor din regiunea Cernauti, de exemplu, un procent de 73% erau stabiliti in orasul Cernauti.
0 3
George Roncea • 2008-04-03 08:15:37
O obsesie a ucrainenilor este "indreptarea" istoriei. Manualele oficiale contin tot felul de aberatii incredibile, nesanctionate de nimeni. Din manuale, romanii invata ca ucraineniise afla pe meleagurile Bucovinei de un milion de ani! Intr-o editie din anul 1996, a Istoriei Ucrainei (pana in secolul al XVIII-lea), pentru scolile medii cu limba de predare romana, scrisa de G.I. Serghienko, si V.A. Smolii, se spune ca primele dovezi care atesta existenta populatiei ucrainene pe aceste meleaguri dateaza de acum 1 milion de ani i. Chr. si au fost dovedite de descoperirile de la Korolevo! Din respectivul manual au fost omise cu buna stiinta toate referirile la istoria romanilor sau la romani. Este glorificat, in schimb, eroul generic ucrainean, care de-a lungul veacurilor a trebuit sa lupte "impotriva cotropitorilor si asupritorilor straini", adica, vezi bine - romani. Se mai afirma, in acelasi manual, ca "slavii s-au stabilit din timpuri stravechi in Europa de Est si pe teritoriul actualei Ucraine". Ajungand in secolul al XVIII-lea, se mentioneaza "cunoscutul Colegiu din Kiev infiintat in anul 1701", fara a se face nicaieri vreo referire la intemeietorul acestei institutii de invatamant Arhiepiscopul valah Petru Movila sau contributia reformei intelectuale intreprinse de acesta. Copiilor li se spune in schimb ca la acest Colegiu "erau folosite pe larg "Abecedarul" lui Simeon Polotki, si "Gramatica" lui Meliti Smotritki". La capitolele care se refera la cultura ucraineana se vorbeste, in dulcele stil al luptei de clasa, ca "dumele si cantecele pe teme istorice glorificau lupta eroica a poporului ucrainean impotriva asupritorilor si cotropitorilor straini" (op.cit. pag. 129).
0 3
vader • 2008-04-03 08:22:26
... a fost cel mai bun presedinte pe care putea sa-l aiba Ucraina, de este atat de apreciat la Kiev. La Bucuresti , Invinsu' e privit doar cu dezgust.
2 1
George Roncea • 2008-04-03 08:27:12
In data de 12 noiembrie 1998 s-a incheiat prima intalnire a Comisiei pentru aplicarea Tratatului romano-ucrainean. Realizarea unui protocol si al unui regulament de functionare a Comisiei a conferit aparenta de intrare in atributii a Comisiei care are obligatia, conform articolului 13 din Tratat, de a urmari respectarea documentului semnat de Emil Constantinescu si Leonid Kucima in 1997. Discutiile din Comisie au fost tensionate si s-au derulat cu incetinitorul. Ucrainenii nu recunosc actiunile de incalcare sistematica a Tratatului, pretinzand ca nu s-au luat masuri restrictive la adresa romanilor. De fapt, dupa Tratat, ucrainenii au intetit procesul de deznationalizare, conform datelor relevante prezentate in urma cu o luna, de delegatia reprezentantilor romanilor bucovineni sosita la Bucuresti, la invitatia Comisiei de politica externa a Parlamentului. Volodir Troscinskii, seful delegatiei ucrainene sosite la Bucuresti, a infierat presa romaneasca, care si-a permis sa prezinte realitatea deznationalizarii sistematice aplicate de ucraineni. Ucrainenii s-au dat in stamba si cu alte propozitii interesante cu privire la trecutul si efigiile noastre nationale ale Romaniei. Astfel, Stefan cel Mare este un simbol neconvenabil pentru Volodir Troscinskii, care a precizat raspicat ca nu va aviza initiativa amplasarii unei statui a lui Stefan in Codrii Cosminului. Cat priveste invatamantul pentru etnicii romani - nu se afla pe agenda Kievului, care are alte prioritati, a mai adaugat Troscinskii. Negocierile dintre participantii la intalnirea de la Bucuresti s-au purtat sub semnul ostilitatii surde, maniera de manifestare a ucrainenilor blocand practic orice avans al discutiilor. Ucrainenii au aratat in clar ca n-au nici un interes sa se aplice vreodata textul Tratatului.
0 2
mitica • 2008-04-03 15:20:23
Domnilor mama sa nascut in Cernauti in 1934. In 1941 bunica a plecat cu cei doi copii , 7 si 3 ani in Romania , bunicu era pe front . Toata agoniseala lor a ramas in Cernauti . Credeti ca sau facut plati reparatorii ? Pana astazi nu . Eu am 53 de ani si cred ca nu voi incasa nimic (mama si bunicii nu mai sunt ).
0 1
George Roncea • 2008-04-03 08:44:41
Romanii - tinta persecutiilor ucrainenilor Ziarul ZIUA a focalizat atentia opiniei publice asupra situatiei dramatice a romanilor aflati, pe teritoriul Ucrainei, stat care a preluat o parte din mostenirea fostei URSS. ZIUA a dovedit cu probe si date culese la fata locului ca Ucraina a preluat si mentalitatile URSS, practicand o politica tipic sovietica de prigonire a romanilor, in pofida Tratatului semnat cu Romania. Autoritatile Romaniei, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Informatii Externe au tacut malc. Consulul roman de la Odessa pretindea ca habar nu avea de ce se petrece sub nasul sau, ba mai mult, a devenit partenerul propagandei ucrainene, negand dezvaluirile publicate in ZIUA, cu privire la agresiunea desfasurata de Kiev impotriva limbii romane si a scolilor romanesti. Redactia noastra a solicitat oficial Presedintiei si MAE o reactie publica fata de incalcarea prevederilor Tratatului de catre ucraineni si a cerut interventia forurilor internationale. Nici pana astazi nu a sosit vreun raspuns oficial din partea autoritatilor romane, care se pare ca nu vor sa-si asume nici o responsabilitate publica fata de situatia dramatica a romanilor din Ucraina.
0 1
George Roncea • 2008-04-03 08:45:39
Andrei Plesu vectorul propagandei ucrainene In schimb, Andrei Plesu, ca raspuns la materialele publicate de presa romaneasca, afirma ca tema persecutiei romanilor din Ucraina este "supralicitata" si ca de fapt "una din cauzele problemelor pe care le au romanii din Ucraina este existenta mai multor factiuni care isi disputa suprematia". Andrei Plesu s-a referit concret, in acest context, la o fantomatica "Asociatie a moldovenilor din Ucraina", condusa de un anume Anatol Fetescu, care ar fi cerut din proprie initiativa inlocuirea limbii romane cu cea moldoveneasca in scolile din regiunea Odessa. Plesu mai adauga: "autoritatile de la Kiev au dat garantii Romaniei ca scolile la care invata minoritatea romana din Ucraina nu vor fi inchise. Nici o scoala nu a fost inchisa pana acum". Andrei Plesu este ori mult prea naiv ori dezinformat grosolan.
1 1
George Roncea • 2008-04-03 08:51:34
Diversiunea “moldovenismului” "Asociatia" lui Anatol Fetescu nu este "o factiune romaneasca" ci este o organizatie aflata sub controlul autoritatilor. Ceea ce, in traducere, inseamna organizatie de front a serviciilor secrete creata pentru indeplinirea asa numitelor masuri active de influenta si dezinformare. KGB-ul, mai precis Directoratul I, era renumit pentru reusita unor astfel de operatii. Ucraina a preluat si metodele KGB-ului de la URSS. Ziarul ZIUA nu s-a lasat pacalit de propaganda ucraineana si a documentat cu probe obtinute la fata locului actiunile agresive desfasurate de ucraineni impotriva romanilor din Ucraina. MAE insa s-a facut de ras, devenind unealta propagandei mincinoase a Ucrainei. Practic, declaratia lui Andrei Plesu minimalizeaza si falsifica realitatea pe care o traiesc zi de zi romanii de sub stapanirea Ucrainei. Ministrul roman al Afacerilor Externe a scos pe gura niste porumbei care-l transforma, fara sa vrea, poate, in ministrul roman al Afacerilor ucrainene. Lipsa de mijoace ori de interes a sefului MAE in materie informativa este problema sa iar nu a noastra si declaratiile sale aeriene demonstreaza cat de ridicol poate fi un ministru de Externe lipsit de informatii. Suntem in masura sa completam datele publicate in paginile ziarului ZIUA cu noi date, pe care le oferim, in forma sintetica, spre aprofundare, sefului diplomatiei romane. Daca vom primi solicitari in acest sens, vom pune la dispozitia lui Andrei Plesu intreaga documentatie pe care o detinem, pentru a-l ajuta sa nu mai cada in penibil si cu alte ocazii. Foarte pe scurt vom prezenta, in continuare, cateva date semnificative cu privire la situatia reala a romanilor din Ucraina. (de utilitate si pentru Boris Tarasiuk, poate)
0 1
George Roncea • 2008-04-03 09:07:32
In orasul Cernauti exista patru scoli de nivel gimnazial cu predare partiala in limba romana. Invatamantul mediu este reprezentat la Liceul nr. 29 din Cernauti, inaugurat la 1 septembrie 1993, Liceul "Gheorghe Asachi" din Carapaciu (judetul Hliboca) si Liceul din Patrautii de sus (raionul Storojinet) toate cu predare partiala in limba romana. In 19 localitati unde populatia romaneasca este majoritara nu exista scoli nationale, iar infiintarea de clase cu predare in limba romana in cadrul celor ucrainene intampina rezistenta din partea autoritatilor. In Herta, zona cu populatie majoritar romaneasca, scoala a fost scoasa in afara orasului, iar in Hliboca - oras resedinta de raion, nu exista scoli pentru romani. Si pentru alte localitati cu populatie majoritar romaneasca situatia este identica. In cele 38 de localitati romanesti din Basarabia de Sud, cu o populatie de peste 150.000 etnici romani, functioneaza 18 scoli "complete" (clasele I-IX) si 3 scoli "incomplete" in care limba romana se studiaza ca limba straina. In Transcarpatia, cu peste 30.000 de romani grupati in 19 localitati, functioneaza numai12 scoli de nivel primar sau gimnazial si un liceu. Invatamantul se practica doar partial in limba romana, in scoli cu structura mixta. In regiunea Cernauti, cea mai mare parte a bibliotecilor si institutiilor de cultura se afla in imposibilitatea de a sustine financiar organizarea si desfasurarea activitatilor pentru care au fost create, peste 20 de unitati de acest gen fiind inchise. In 10 localitati rurale cu pondere a etnicilor romani nu mai functioneaza nici o institutie culturala, iar peste 75% din cladirile in care mai functioneaza institutii de cultura romanesti au nevoie de reparatii capitale. De asemenea, 5 din cele 1 scoli cu profil de arta care au existat in regiunea Cernauti au fost inchise, restul functionand cu program redus.
0 1
George Roncea • 2008-04-03 09:11:19
Au mai fost inchise in ultimul timp 12 clase romanesti din mai multe sate din raionul Hliboca. Autoritatile ucrainene incurajeaza initierea in cadrul institutiilor culturale a unor activitati comerciale, spatiile acestor unitati fiind inchiriate si transformate in cafe-baruri si magazine, care treptat estompeaza pana la excludere caracterul social-cultural al institutiei. Prin astfel de solutii, autoritatile ucrainene pun in practica, in mod acoperit, programul de obstructionare si limitare, pana la lichidare, a posibilitatilor etnicilor romani de a-si promova propria cultura si spiritualitate prin activitati colective desfasurate intr-un cadru corespunzator. Limba "moldoveneasca" In perioada premergatoare deschiderii anului scolar 1998/1999, speculand prevederile Ordonantei nr. 33 din 3 februarie a.c. emisa de guvernul de la Kiev, referitoare la invatamantul in limba minoritatilor, precum si in urma unor demersuri insistente intreprinse pe langa factorii de decizie din Ucraina (Presedintie, Guvern, Parlament), de catre "Asociatia moldovenilor din Ucraina", condusa de Anatol Fetescu, (organizatie aflata sub controlul autoritatilor ucrainene), Ministerul Invatamantului de la Kiev si Departamentul regional pentru invatamant Odessa au cerut prin dispozitii verbale ca, incepand cu 1 septembrie a.c., procesul instructiv-educativ in 18 scoli cu predare in limba romana sa se desfasoare in "limba moldoveneasca".
0 1
George Roncea • 2008-04-03 09:13:18
Din cauza reactiilor de nemultumire si protest generate de masura preconizata in randul etnicilor romani din regiunea Odessa, precum si de ecourile nefavorabile provocate de mass-media din Romania, dar si pe plan international (postul de radio BBC, Consiliul Europei), autoritatile de la Kiev neaga acuzatiile formulate, nerecunoscand ca ar fi dispus modificari in structura invatamantului pentru romani. Desi nu este stipulat clar prin regulamentele scolare in vigoare, exista un punct de vedere oficial al autoritatilor, transmis pe cale ierarhica, in virtutea caruia, in scolile cu predare in limba romana nu este prevazuta studierea istoriei nationale a etnicilor romani. Profesorii romani considera ca aceasta prevedere este discriminatorie si ignora realitatile: "A studia istoria neamului tau este tot atat de firesc ca a studia in limba materna. Absolventii nostri, chiar si cei plecati la studii in Romania, nu-si cunosc istoria si aceasta nu ne face cinste".
0 1
flooorin • 2008-04-03 09:17:41
Gura de canal despre care se vorebea in interviu normal apartine Romaniei ,Ucraina nu merita sa fie in NATO sau UE !
1 2
bogdan • 2008-04-03 09:19:00
Imi pare rau ca trebuie sa fiu radical, dar am avut cativa colegi de facultate care erau din Ucraina si am aflat despre felul in care sunt tratati acolo romanii. Cand aud despre "drepturile" romanilor de acolo mi-e greata. Dupa atatia ani de totalitarism (din comuna primitiva incoace astia n-au cunoscut decat totalitarismul) ce pretentii poti avea de la ei? Vina e a autoritatilor romane ca nu smulg mai multe drepturi pentru minoritatile romane de acolo...
0 0
John • 2008-04-03 09:31:29
... a criticat clar actiunile Constantinescu-Severin care nu trebuiau sa confirme in tratat chestiuni neclarificate...PUNCT ...a expus o pozitie extrem de generoasa fata de cererea Ucrainei si a confirmat ca acesta cerere este in interesul national al Romaniei... ..restul interpretarilor sant rautacioase si in afara contextului...
0 0
George Roncea • 2008-04-03 09:47:14
Kievul urmareste trecerea la predarea in limba ucraineana in toate scolile nationale Un proiect de lege ucrainean pune in primejdie fiinta etnica a romanilor din Bucovina Kievul intentioneaza promovarea unor masuri prin care se urmareste lichidarea si asimilarea neamurilor aflate, fara voia lor, pe cuprinsul statului ucrainean. Excluderea limbii romane din programa de invatamant in scolile romanesti din regiunea Odessa si decizia de a se impune "limba moldoveneasca" si grafia chirilica sunt elemente ale programului de asimilare fortata care este pe cale de a se legifera inclusiv printr-un proiect de lege. Proiectul se intituleaza "Conceptiile cu privire la invatamantul minoritatilor" si are in vedere trecerea tuturor obiectelor de studiu la predarea in limba ucraineana in toate scolile nationale, inclusiv in cele romanesti. Proiectul nu a trecut pana acum in Parlamentul ucrainean dar surse de la fata locului afirma ca sunt sanse mari ca legea sa intre in discutie in curand. Ucraina practica o politica constanta de asimilare a romanilor Deputatul raional Ion Cretu din raionul Hliboca, regiunea Cernauti, membru al Aliantei Crestin-Democrate a romanilor din Ucraina, si consilierul deputatului Ion Popescu, unul dintre cei doi romani din Parlamentul Ucrainei, ne-a vizitat la redactie si a confirmat dezvaluirile pe care ziarul ZIUA le-a publicat, in premiera, acum o saptamana. ZIUA a tras un semnal de alarma atragand atentia asupra incalcarii de catre ucraineni a prevederilor Tratatului cu Romania prin decizia de desfiintare a limbii romane in scolile romanesti din regiunea Odessa, de la 1 septembrie. Ieri, consulul Romaniei la Odessa, Excelenta sa Lazar Emanuel, negase realitatea prezentata de profesorii din scolile romanesti din regiunea Odessa, care au inaintat Guvernului, Presedintiei si Parlamentului un Memoriu unde erau dezvaluite abuzurile Administratiei ucrainene.
0 1
George Roncea • 2008-04-03 09:49:57
Deputatul raional Ion Cretu din raionul Hliboca, regiunea Cernauti, membru al Aliantei Crestin-Democrate a romanilor din Ucraina, Ion Cretu afirma ca, dupa semnarea Tratatului cu Romania, Ucraina si-a inasprit politica de deznationalizare dusa impotriva romanilor in special. Alianta Crestin-Democrata a romanilor din Ucraina a deschis o campanie de strangere de semnaturi de protest fata de ceea ce se considera a fi "o tentativa anticonstitutionala si antinationala de desfiintare a scolii romanesti din Ucraina". Actiunea Guvernului ucrainean pune in primejdie limba si fiinta romaneasca si va conduce in scurt timp la asimilarea fortata si desfiintarea practic a etniei romanesti a adaugat Ion Cretu. "Romanii de aici au o nevoie disperata de sprijin. Din pacate factorii politici din Romania isi amintesc rar de romanii din Bucovina. Ambasadorul Romaniei la Kiev, Excelenta Sa, Ion Mistreanu, a vizitat doar de doua ori regiunea Cernauti, si atunci pe traseul oficial ales de ucraineni. A mai fost o data Gabriel Gafita, pe vremea cand era secretar de stat, iar actualul consul de la Odessa este complet pe dinafara situatiei. Fostul consul de la Odessa, Mircea Bonciu, era mai activ si mai implicat in problemele romanilor din Ucraina dar se pare ca acesta a fost retras la Bucuresti deorece era rau vazut de ucraineni si se considera ca-i incuraja prea mult pe romani.
0 1
releu • 2008-04-03 10:17:17
argumenteaza duopa logica urmatoare: Stai in Kiev, si ii intrebi, ce e mai aproape ,luna sau Lvovul. Ei vor raspunde: Luna, ca se vede. Si Insula Serpilor, si Sudul Basarabiei le apartine... Astea nu le mai luam inapoi, dar Apele sin jurul Insulei Serpilor ne apartin, si nu va face Ucraina nimic , daca nu se intelege cu Romania. Si acest abligatie a Ucrainei este impusa de trupele romane di Afganistan si Irak, pacatca momentan Taratzeanu cu ai lui submineaza Romanai prin politica interna ...
0 0
George Roncea • 2008-04-03 10:45:21
Ucraina a declarat razboi limbii romane De la 1 septembrie 1998, in scolile cu predare in limba romana din regiunea Odessa, in actuala Ucraina, autoritatile au impus "trecerea la procesul instructiv educativ in limba moldoveneasca". Decizia se inscrie in politica de reprimare a romanilor aflati, prin voia lui Stalin, pe cuprinsul statului ucrainean de astazi. In tratatul bilateral romano-ucrainean este prevazuta protejarea, de catre fiecare din tarile semnatare a minoritatii celuilat stat, aflate pe teritoriul ei. Cu toate acestea, dupa semnarea documentului, politica discriminatorie a ucrainenilor fata de romani a capatat note din ce in ce mai agresive. Sursele locale afirma ca are loc o adevarata ofensiva impotriva limbii romane, a credintei si patrimoniului cultural romanesc. In traditia politicii duse de bolsevici si cu metode experimentate in vremea Imperiului Austro-Ungar ucrainenii isi propun eradicarea "elementului romanesc", prin asimilare fortata, prin distrugerea memoriei etnice si mai ales prin atacul impotriva limbii, fundamentul principal de sustinere a spiritului national.Tratatul politic romano-ucrainean prevede explicit protejarea reciproca a minoritatilor. Excluderea Limbii Romane din instruire si educatie in scolile din localitatile cu populatie romanesca din sudul Basarabiei (acum parte a Regiunii Odesa a Ucrainei) este o incalcare flagranta atat a Tratatului cu Romania, a Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului, a Conventiei-cadru a Consiliului Europei privind protectia minoritatilor europene, a Declaratiei Adunarii generale a ONU asupra drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale si etnice, a Documentului Reuniunii de la Copenhaga a Conferintei asupra dimensiunii umane a OSCE, precum si a Cartei Europene a Limbilor Minoritare.
0 1
George Roncea • 2008-04-03 10:48:54
Ucrainenii calca in picioare toate tratatele internationale semnate In documentul Tratatului cu Romania, desconsiderat complet de partea ucraineana, articolul 13 se refera cu precadere la problema limbii. Paragraful 5 al articolului 13 afirma urmatoarele: "Partile Contractante vor crea, pentru persoanele apartinand minoritatii romane din Ucraina si cele apartinand minoritatii ucrainene din Romania aceleasi conditii pentru studierea limbii materne. Partile Contractante reafirma ca persoanele sus mentionate au dreptul sa fie instruite in limba lor materna, intr-un numar necesar de scoli si institutii de stat pentru invatamant si specializare, situate tinand seama de raspandirea geografica a minoritatii respective. (...)" Articolul19, paragraful 5, prevede: "Partile Contractante vor incuraja studierea limbii romane in Ucraina si a limbii ucrainene in Romania. (...) " In zona sudului Basarabiei, aflata acum in componenta Ucrainei se aflau, inainte de 1940, 60 de scoli romanesti. In 1991, cand Ucraina isi dobandeste statalitatea, mai erau doar 18 scoli cu predare in limba romana si trei scoli cu predare in limba rusa, la care limba romana era studiata ca obiect. In tot intervalul dominatiei sovietice, limba de instruire in aceste scoli era denumita oficial "limba moldoveneasca" si era utilizata grafia ruseasca. In 1989, odata cu valul de libertate care sufla la periferia Imperiului sovietic, pe cale sa se prabuseasca, in Basarabia, ca si in Bucovina se trece la utilizarea grafiei latine si a folosirii Limbii Romane ca limba de invatamant. Din 1992 limba romana este recunoscuta si in planurile de invatamant, eliberate de Ministerul de la Kiev, iar scolile sunt denumite "scoli de limba romana
0 1
George Roncea • 2008-04-03 10:50:38
Pana la semnarea tratatului, de bine de rau scolile au mai fost lasate sa functioneze. Ulterior, Inspectoratul regional de invatamant Odesa a convocat intr-o Sedinta extraordinara directorii scolilor de limba romana si le-a ordonat trecerea la procesul instructiv educativ in "limba moldoveneasca" cea ce va avea ca urmare restabilirea grafiei chilirice. Dmitrii Bogdanov sef-adjunct al Inspectoratului regional de invatamant Odesa pentru scolile minoritatilor a declarat ca decizia este a Odesei, cu consimtamantul Ministerului Invatamantului de la Kiev. Reactia profesorilor de limba romana din regiune s-a concretizat printr-un Memoriu inaintat presedintiei Romaniei, Senatului, Camerei Deputatilor, Prim-ministrului Radu Vasile, Ministrului Educatiei Nationale, Presedintelui Consiliului National pentru romanii de pretutindeni si institutului Roman pentru Drepturile Omului. Memoriul a fost depus si la Ministerul de Externe de catre delegatul profesorilor basarabeni, Petru Grozavu, presedintele Societatii Culturale a Romanilor din sudul Basarabiei-"Dunarea si Marea", urmand a se intalni cu Andrei Plesu atunci cand agenda ministrului va fi mai putin incarcata.
0 1
George Roncea • 2008-04-03 10:52:59
Petru Grozavu ne-a vizitat la redactie, purtand cu noi o discutie ampla cu privire la situatia actuala din Ucraina. Dupa parerea domniei sale situatia s-a inrautatit in Ucraina dupa semnarea Tratatului cu Romania. Serviciile de securitate forteaza profesorii de romana sa-si dea consimtamantul pentru trecerea la "limba moldoveneasca", autoritatile convoaca asa zise adunari ale oamenilor muncii de la sate care sa se pronunte impotriva grafiei latine, iar presa ofiala intretine o presiune constanta pe aceasta tema. Ucraina incearca in acelasi timp sa ceeze o delimitare artificiala a populatiei romanesti pe principii regionale, mai adauga Petru Grozavu. Opinia presedintelui Societatii Culturale a Romanilor din sudul Basarabiei este ca Romania ar trebui sa instituie un moratoriu asupra activitatilor legate de Euroregiunea Dunarea de Jos, pana cand Ucraina va restabili regimul initial de functionare a scolilor. Profesorii de limba romana doresc organizarea unui congres international al lingvistilor care sa lamureasca definitiv chestiunea asa zise "limbi moldovenesti". Timp de cateva zile reprezentantul profesorilor basarabeni va ramane pe meleagurile dambovitene in speranta obtinerii unui raspuns si al unui suport din partea autoritatile romanesti. (Raspunsul nu a venit niciodata. Ministerul de externe nu a avut timp pentru aceasta problema n.n.)
0 1
kirita • 2008-04-03 11:38:58
aoleu,trezire,da mergeti la cernauti sau la odesa si veti vedea ca nimeni n-are nici o dorinta sa se lipeasca din nou cu romania.sutn romani si se simt bine in ucraina,au toate drepturile recunoscute si nu mancati atata istoria, e fapta din lipsa de treaba!
2 1
Ucrain • 2008-04-03 14:50:07
Ministru ala e un nesimtit, minte pe fata. Fac ce au de facut ... lasatii sa putrezeasca la marginea lumii, nici UE nui vrea nici Rusia nui vrea ...
0 0
Liviu • 2008-04-03 14:35:33
Romania a murit in dec. 1989. In Romania nu mai traiesc romani. A devenit o tara a smecherilor si a pungasilor. Majoritatea romanilor adevarati au murit in '89 iar cei ramasi nu mai sunt decat o amintire a ceea ce au fost odata; gura lor a fost inchisa de smecherasi care la Revolutie n-au murit de frica ascunsi pe sub mese, care astazi te intreaba obraznici ce-ai cautat acolo (?!) iar despre Revolutie spun ca a fost o lovitura de stat. Ei sunt astazi la mare trecere; si evident pentru ei interesul national nu exista ci doar cel personal. Basarabia pentru ei nu este pamant romanesc ci doar o ruda saraca a Rusiei iar despre Bucovina de Nord sau Herta nu se vorbeste niciodata. Pana in '89 nu se renuntase idealistic vorbind la Tezaurul National ramas la rusi, acum nu mai revendica nimeni nimic. Cum spuneam, adevaratii patrioti au murit iar cei mici nu cunosc istoria Romaniei si nu au acces la problemele grele care au framantat generatiile trecute. Despre presedintele Romaniei toata lumea stie ca ridica paharul cu orice prilej si cinsteste cu toti mesenii pe care ii si strange in brate prin orice carciuma. Barbatii adevarati sunt doar niste umbre plimbatoare si obosite care nu vor revendica niciodata nimic si nici macar nu deschid gura "de frica nevestelor". Se vorbeste mai nou despre distrugerea Romaniei ca tara locuita in care toti au drepturi numai romanii nu mai au si-ajung sa moara de dorul limbii romanesti care le este interzisa in numeroase regiuni si chiar in inima tarii in Harghita si Covasna unde nu se vorbeste de multi ani limba romana si unde esti pasibil de pedepse crunte ca moartea pentru curajul de a vorbii in limba straveche a acestor pamanturi. Dezgustator : mi-e sila ca traiesc aceste vremuri lase in care interesele nationale au fost demult uitate luandu-le loc cele marunte ca o masina puternica si un whiskey mai scump (ca sa nu miroasa gura). S-auzim de bine !!! Dar... nu prea mai cred.
0 1
N.Titulescu • 2008-04-03 19:55:34
Ce spune Boris Tarasiuk este exact in stilul fostei politici imperiale a URSS. In mod cert el a fost format in acel sistem si continua sa gandeasca in aceasi logica. Referitor doar la Insula Serpilor, ceea ce afirma el este complet fals si profita de ignoranta romanilor. CIJ va trebui sa considere situatia insulei in contextul deciziei pe care o va da. De ce? Pentru ca in delimitarea platoului continental al insulei, CIJ se va raporta in mod obligatoriu la prevederile Conventiei ONU asupra Dreptului Marii. Acestea spun ca in cazul insulelor "fara viata economica proprie", acestea nu beneficiaza de platou continental in limitele acceptate de Conventie(200 mile marine-ca regula). Aici este toata problema , pe care Ucraina o stie si de acea face eforturi disperate de a crea o viata "virtuala" pe aceasta insula (maternitate, frizerie etc!!!). In privinta pozitiei Romaniei fata de integrarea Ucrainei in NATO, Romania ar trebui sa adopte, mutatis-mutandis- pozitia Greciei in cazul Macedoniei, adica acea de VETO, pana cand problemele litigioase (delimitarea platoului continental, situatia minoritatii romane, canalul Bastroe) nu vor fi solutionate prin negocieri bilaterale intre Romania si Ucraina. Dar pentru asta ne trebuie o politica externa mai ferma si mai articulata.
0 0
George Roncea • 2008-04-03 20:16:56
Zilele trecute a incins spatiul public declaratia lui Traian Basescu care a acuzat practic de tradare a intereselor nationale "echipa regimului Constantinescu" - respectiv ministrul de Externe Adrian Severin, care a participat la cedari rusinoase in favoarea Ucrainei, in 1997. Acesta din urma a sarit ca ars, pretinzand ca "Tratatul a constituit un act aducator de liniste si stabilitate regionala". Ceea ce a omis Severin sa precizeze, este raspunderea sa directa si personala in cedarea Insulei Serpilor, teritoriu romanesc, catre Ucraina, printr-o insertie in textul Tratatului negociat deja, care l-a uimit pana si pe seful delegatiei ucrainene, Buteiko. Ucraina si-a negociat statutul in raport cu tara noastra, in 1997, beneficiind insa din partea MAE al Romaniei de un ajutor nesperat. Un episod mai putin cunoscut s-a petrecut inainte de semnarea "Tratatului cu privire la relatiile de buna vecinatate si cooperare dintre Romania si Ucraina", in data de 2 iunie 1997. In luna mai 1997, la sfarsitul negocierii Tratatului a avut loc operatiunea de colationare a textelor din cele doua limbi ale partenerilor - o operatiune tehnica -, iar cutuma este de nerevenire asupra textului negociat deja. La aceasta operatiune participau membrii celor doua delegatii care se aflau chiar in sediul MAE de la Bucuresti. Diplomatul Aurel Preda, specialist pe spatiul estic, atunci director adjunct al Directiei Tratate, a comunicat detalii ale episodului "finalizarii" Acordului conex. Alaturi de Tratat, tema Insulei Serpilor apare in Acordul conex - care desi face parte componenta din Tratat, nu a fost trecut prin Parlament deoarece exista temerea ca ar fi fost contestat. Punctul 3 al Acordului era dedicat expres Insulei Serpilor, tema fiind demilitarizarea stancii plina de radare si antene, care bateau pana la granita nordica a Germaniei, acopereau Italia, nordul Africii, si o parte din Caucaz.
0 0
George Roncea • 2008-04-03 20:19:22
Tratatarea temei "demilitarizarii" insulei era superflua la acel moment, cand instalatiile militare se aflau inca in posesia Rusiei. Acordul conex constituia praf in ochi, avand ca scop ascuns, de fapt, recunoasterea granitelor Ucrainei, deci reconfirmarea liniei Kalinin. Mihail Kalinin, presedintele Sovietului Suprem, a fost cel care a decupat Buceagul, Basarabia istorica, operatiune reluata astazi la nivel simbolic pe o harta a Romaniei pusa in circulatie de o organizatie obscura, intitulata "noii golani". Severin: "Insula Serpilor, virgula, belongs to Ucraine"! Severin a intrat in camera de la MAE unde se executa colationarea textului Acordului si a spus ca are o propunere, la care Buteiko, seful delegatiei ucrainene, a avut un gest nervos, trantindu-si ochelarii pe masa. Propunerea adresata de ministrul de Externe roman a fost: in randul patru de jos se pune virgula, dupa Insula Serpilor, si se adauga "care apartine Ucrainei". Lui Buteiko nu i-a venit sa creada si s-a adresat in rusa - paftarite pajalusta - repetati, va rog!, iar Severin a reiterat fraza, dupa care Buteiko a reluat discutia, in engleza, murmurand - Isle of Serpents, comma, "belongs to Ucraine"! Batranii taranisti au vrut sa voteze contra textului Tratatului, de aceea prevederea legata de Insula Serpilor a fost introdusa in Acordul conex. Dumitru Ceausu, i-a "prelucrat" pe taranisti sustinand ca "Romania, pentru a intra in NATO, trebuie sa priveasca in viitor si sa renunte la trecut". S-a dovedit insa ca a fost o cacealma pretextul cedarilor catre Ucraina in schimbul intrarii Romaniei in NATO la Madrid. Poporul roman insa nu a fost intrebat - prin referendum - daca este de acord sa cedeze Insula Serpilor, o parte a teritoriului national romanesc, ucrainenilor. Ceea ce incadreaza manipularile celor din MAE si ale ministrului Adrian Severin la rubrica tradare nationala.
0 0
George Roncea • 2008-04-03 20:22:35
Uniunea Sovietica a conferit insulei, abuziv, o arie de mare teritoriala de 12 mile, micsorand marea teritoriala a Romaniei, in dreptul Sulinei. Distanta dintre Sulina si Insula Serpilor este de 40 de km. Prevederile Conventiei Natiunilor Unite asupra dreptului marii, incheiata la Montego Bay (Jamaica), la 10 decembrie 1982, la art. 121 aliniat 3 arata ca Insula Serpilor intra la categoria stancilor deoarece nu are conditii naturale de viata. Stancile nu au dreptul decat la o jumatate de mila de platou maritim continental in jurul lor. Eforturile sisifice si pompieristice, pe alocuri ridicole ale Ucrainei, de transformare a stancii in insula au o motivatie economica extrem de importanta. O insula are dreptul la un platou continental de 200 de mile, adica perimetrul de exploatare ar intra practic pe teritoriul Romaniei, ceea ce este o absurditate evidenta. Platoul continental din jurul ei ascunde rezerve de hidrocarburi pentru 300 de ani de exploatare de acum incolo si deja firme importante au cerut Ucrainei dreptul de explorare prin foraj a zonei. Are si alte efecte colaterale discutia despre Insula Serpilor si despre delimitarea granitei cu Ucraina deoarece Moldova comunista a lui Voronin trage de maneca Romania, insistand pentru semnarea unui "Tratat" cu Moldova, care urmareste reconfirmarea frontierei vechi romano-sovietice - respectiv o frontiera impusa de Rusia pe baza ultimatumului din 28 iunie 1940. Ocupata militar de armata rusa in august 1944, insula a fost anexata fraudulos de Uniunea Sovietica la 4 februarie 1948, printr-un protocol facut pe genunchi, si predata URSS la 23 mai printr-un simplu proces-verbal la care a asistat Eduard Mezincescu. Procesul-verbal nu a fost ratificat niciodata de Parlamentele Romaniei si URSS; dupa destramarea URSS, stanca a trecut, ilegitim, in stapanirea Republicii Ucraina, insa - legal - a intrat in teritoriul Ucrainei exclusiv datorita virgulei puse de Severin.
0 0
George Roncea • 2008-04-03 20:25:45
in 1997 presedintele Basescu era ministrul transporturilor in guvernul care a negociat tratatul. Daca a avut ceva de comentat de ce nu a facut-o atunci ? asta spune "moldoveanul" Emil Constantinescu, asta spun "kazahii" lui Patriciu, "moldovenii" lui Vantu si "umanistii" lui Voiculescu pe toate canalele media controlate de Alianta PNL - AP (vor fuziona in aprilie) in combinatie cu restul amestecaului UDMR-PRM-PSD-PC-etc a-i plasa vinovatia lui pe Basescu pentru tratatul semnat in 1997 de Milu este ceva cu adevarat pervers si demn de cel mai tare PR negru. aici pe internet, nu se afla insa doar specii de papagalii indopati de troica care controleaza antene mediafaxzuri si un teanc de alte publicatii si posturi tv si radio. haideti sa examinam putin bucata asta de eveniment recent si sa vedem cum sta treaba pe bune - folosind mijloacele deschise de studiu si logica elementara pentru inceput iata trimiterile si linkurile privind Tratatul http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=26108 http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=29226 http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?ida=11433 http://www.icj-cij.org/docket/index.php?p1=3&p2=1&code=ru&case=132&k=95 m.of. p. I nr. 157/16.07.1997. a nu se uita ca Tratatul a fost insotit de un Acord conex, care nu a fost trecut prin Parlament. In acest Acord se vorbeste de Insula Serpilor Ministrul transporturilor - Basescu in acea vremea - nu are nici o atributie de politica externa. Presedintele decide politica externa a tarii peste capul oricarui ministru - inclusiv peste capul primului ministru. O alta institutie cu atributii in politica externa este Parlamentul - care are datoria de a ratifica tratatele, dupa dezbatere, daca sunt in interesul tarii. Principalii vinovati in cazul unei politici externe deficitare sunt presedintele (cel care propune) si parlamentul (institutia care ratifica), in nici un caz un ministru de la transporturi...
0 0
George Roncea • 2008-04-03 20:31:12
Principalii vinovati in cazul unei politici externe deficitare sunt presedintele (cel care propune) si parlamentul (institutia care ratifica), in nici un caz un ministru de la transporturi (sau de la sanatate, agricultura etc). Ministrul de externe este doar un "instrument" de comunicare in sensul ca NU ministrul de externe stabileste directiile politicii externe. Ministrul de Externe ar fi putut sa isi dea demisia in semn de protest, in caz ca ar fi fost nemultumit sau in dezacord cu presedintele. Oricare alt ministru - de la sanatate, transporturi, agricultura etc nu ar fi avut motive sa-si inainteze demisia cata vreme slujba sa nu avea cu nimic de-a face cu treaba Externelor si presedintiei. Insa chiar si cu demisia ministrului de externe pe masa, planurile de ratificare a tratatului ar fi continuat fara nici o problema daca aceasta ar fi fost decizia presedintelui. Un tratat se negociaza pe o durata de timp lunga asa cum a fost si cazul tratatului Romania - Ukraina, care a inceput sub administratia Iliescu si a fost semnat sub administratia lui Constantinescu, iar ce a fusese deja negociat de Iliescu nu se mai putea renegocia de Emil. Un Tratat poate contine si prevederi secrete care nu ajung la cunostinta intregului guvern si nici la cunostinta parlamentarilor, cu exceptia presedintilor celor doua camere. Daca se vrea cu tot dinandinsul, parlamentarii, cum s-a facut deseori, pot fi pusi in situatia sa voteze ratificarea unor documente internationale fara sa cunoasca prevederile acestora.
0 0
George Roncea • 2008-04-03 20:33:13
Tratatul a fost mai degraba o conditionare a aderarii RO la UE si nu la NATO, de fapt. S-a spus ca "trebuiau semnate tratatele cu Rusia si Ucraina ca o conditie sine-quanon, intrucat UE nu este de acord cu modificarea granitelor in Europa". Acum nu se mai poate face nimic in ceea ce priveste Bucovina si Tinutul Herta, asta pare clar. Ucraina nu va fi de acord sa le cedeze, iar Romania ce-o sa faca? Sa plece la razboi? Cat despre Insula Serpilor, ocupata, nu cedata, de rusi printr-o operatiune amfibie in timpul WWII, si apoi preluata pe baza de proces verbal, fara nici un fel de acord sau tratata, este acum pe rol un proces, care va mai dura vreo doi ani, la CIH, scopul procesului, cu care au fost de acord cele doua tari, este DOAR delimitarea platoului continental (bogat in gaze si se pare petrol) prin instanta. Insula Serpilor este o problema foarte serioasa dar Basescu se refera nu doar la Insula Serpilor (luata cu japca de ucraineni) ci si la nordul Bucovinei si sudul Basarabiei. Astea sunt teritoriile romanesti pe care le-am pierdut in urma pactului Ribbentrop-Molotov si care au fost alipite de Stalin Ucrainei. Romania prin tratatul de buna vecinatate a renuntat indirect la orice pretentie teritoriala, la Cernauti ... la zona de nord, dar este vorba si de partea de sud, a fostei Basarabii, Buceagul, adica Basarabia istorica unde s-a nascut maresalul Averescu. De aici, din sud, pleaca problema cu platoul continental, cu petrolul de acolo, din Insula Serpilor si din zona maritima limitrofa. Problema Romaniei cu Ukraina este nu numai Insula Serpilor cat mai ales hotararea Ukrainei, unilateral si in dispretul conventiilor internationale de a-si mari frontiera maritima expandandu-si teritoriul peste limita granitelor actuale romanesti.
0 0
George Roncea • 2008-04-03 20:38:17
Delimitarea platoului Marii Negre in favoarea ucrainenilor ar lipsi Romania de o resursa energetica majora si ar duce la situatii juridice imposibile, deoarece Ucraina ar putea fora chiar pe teritoriul Romaniei daca se va stabili la Haga ca Insula Serpilor este o insula iar nu o stanca. Diferenta este de vreo 200 de mile marine. Insula Serpilor este la 40 de kilometri de Sulina. Teoretic (intr-o logica a absurdului) daca Kievul castiga la Haga ucrainenii ar avea drept la prospectiuni chiar si in mijlocul Sulinei, in piata de peshte, deoarece pe o raza de 200 de mile in jurul Insulei totul le-ar apartine. Chiar daca suntem in UE, unde cica granitele nu mai conteaza - pamantul istoria si neamul conteaza. A nu se uita ca astazi traiesc in Cernauti multi romani mai romani decat romanii din mijlocul Bucurestiului. Si indiferent din ce aliante ai face parte, teritoriul si populatia intotdeauna conteaza (sunt bunuri fundamentale pe care le oferi acelei aliante; daca nu ai ce oferi, nu mai contezi). Cat despre cele doua tinuturi Bucovina si Herta, precum si Insula Serpilor, cedate prin semnaturile lui Adrian Severin si Emil Constantinescu aceste bucati de pamant romanesc NU mai pot face obiectul unui proces la Haga, deoarece contravine Cartei Europene si a Dreptului International, care stipuleaza ca nu se pot modifica granitele europene trasate dupa 1948... Exista insa un dar... In viziunea extinderii NATO catre est, daca Romania si-ar juca cartea bine in raport cu Ucraina, care este dorita in NATO, s-ar putea pune problema reunirii Basarabiei cu Tara Mama ceea ce ar insemna desigur si considerarea problemei Bucovinei si a celor trei tinuturi din sud, cu tot cu iesirea la mare. mai exista si posibilitatea ca Ucraina sa se scindeze, in viitor, ceea ce ar putea schimba datele problemei actuale.
0 0
George Roncea • 2008-04-03 20:42:27
A renunta la teritoriu national pentru orice fel de aliante vremelnice este o aberatie pe care nici un sef de stat nu o poate sustine fara a-si anula sensul si natura functiei. Fisa postului interzice unui sef de stat sa accepte modificari teritoriale. Ca orice soldat presedintele este aflat sub drapel, legat de juramant, si daca datoria si timpurile impun sacrificiul - presedintele este obligat sa se sacrifice. Sub nici o forma un presedinte nu poate accepta ciuntirea teritoriului national. Sansa oferita de nevoia stringenta a Vestului de a aduce Ucraina in curtea NATO ar putea fi exploatata de Romania. Acele teritorii apartin Romaniei pentru ca Bucovina apartinea Moldovei si nu de 20 de ani sau de 200 ci de la inceputuri. Pentru ca de aproape doua milenii valahii de aceeasi limba si obiceiuri si sange - fie ei numiti moldoveni, ardeleni sau munteni au murit si au renascut pe pamanturile acestea pline de sangele a nesfarsite generatii de romani si unde sufletele mortilor isi vor face veacul in veci de veci. Renumitul savant A.D. Xenopol atragea atentia, cu multi ani in urma, ca: "O alianta cu rusii in orice imprejurare, o incredere in cuvantul sau semnatura lor, va fi totdeauna o nebunie scump platita". Povata celebrului istoric sta in picioare si in privinta ucrainenilor, cei care, istoric, au dat nastere rusilor. Severin avea numele de familie Kuznetov, iar dupa mama...ei bine - numai ea isi stia numele ei "adevarat".
0 0
George Roncea • 2008-04-03 20:57:39
La 4 februarie 1948, delegatiile romane si sovietice semneaza: 1. "Tratatul de prietenie, colaborare si asistenta mutualã dintre Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste si Republica Populara Romana" 2. "Protocol referitor la precizarea parcursului liniei frontierei de stat intre Republica Populara Romana si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste". Acest protocol, pregatit de ministrii de externe al Romaniei, Ana Pauker, si al URSS, V.M. Molotov, preciza, printre altele, ca "Insula Serpilor, situata in Marea Neagra, la rasarit de gurile Dunãrii, intra in cadrul Uniunii R.S.S". Acest Protocol a fost semnat oficial de cãtre V.M. Molotov (ministrul de externe al URSS) si Petru Groza (prim-ministru al Romaniei). Semnarea acestui document fusese hotarata inca de la Bucuresti, de catre Biroul Politic al CC al PCR format din Hannah Rabinsohn (Ana Pauker), Gheorghe Gheorghiu-Dej, Luka Laszlo (Luca Vasile ) si Burach Tescovici (Teohari Georgescu). La 23 mai 1948 este semnat, pe teritoriul Insulei Serpilor, procesul verbal de predare-primire a insulei, de catre Nikolai Pavlovici Sutov, primsecretar de ambasada, reprezentand MAE al URSS, si Eduard Mezinger (Mezincescu), reprezentantul MAE al Republicii Populare Romane. 1948 - 1991, Insula Serpilor a fost baza militara sovietica, si cel mai puternic centru de ascultare al fostei URSS din intreaga Europa de Est. Din 1991, Insula Serpilor a devenit baza militara ucrainiana. (Insula Serpilor, Dr. Dominut Padurean, Ed. Muntenia, Constanta, 2004, p. 178-369) vezi si www.insulaserpilor.info
0 0
Andrei-de-la-Orhei • 2008-04-03 23:04:20
romania are nevoie de mai multi barbati ca tine ,informati si dornici sa faca tot ce pot pentru tara si romani.
0 0
George Roncea • 2008-04-06 19:46:40
fostul sef al Armatei Ruse, Pavel Graciov a lansat intr-o vizita oficiala la Bucuresti niste baloane de incercare, in 1994, povesteste fostul sef al MApN, Ion Mircea Pascu. Generalul rus a afirmat, in cadrul discutiilor bilaterale, ca Ucraina este de fapt formata din trei zone distincte, de nord , de sud si de vest, iar zona de vest este formata din alipiri si nu este organic si istoric kieveana. Zona de vest cuprindea Bucovina in cea mai mare parte si a ajuns pe mana Ucrainei ca "mostenire" de la URSS-ul lui Stalin. Graciov a afirmat ca nu ar fi o ideea rea acceptarea independentei acestei zone si sustinerea autonomiei acesteia, uitandu-se la omologii sai romani. Domnule general, noi suntem prea mici pentru un asemenea joc, i-a raspuns Ioan Mircea Pascu, lui Pavel Graciov. Astfel s-a irosit, probabil, inca o sansa pentru Romania. Istoria a fost relatata la emisiunea Zig Zag din seara de duminica 6 aprilie, gazduita la Antena 3 de Ion Cristoiu, cu participarea lui Ioan Mircea Pascu.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro