Sari direct la conținut

ROMÂNIA FALSIFICATĂ. Cazul profesoarei din Vaslui, viceprimar, care a obținut toate gradele didactice și a predat 14 ani în baza unei diplome false

HotNews.ro
Lenuta Damian, Foto: Facebook Ansamblul folcloric Mlădițe codaestene
Lenuta Damian, Foto: Facebook Ansamblul folcloric Mlădițe codaestene

​O absolventă de liceu a predat timp de 18 ani ca suplinitor necalificat, iar apoi alți 14 ani a predat ca titular la limba română, deși nu avea studii superioare, arată o anchetă a Parchetului Judecătoriei Vaslui. Până și media aritmetică de pe diplomă era greșită!

  • Universitatea din Suceava le-a spus procurorilor că femeia nu a absolvit niciodată acolo.
  • Diploma în baza căreia a obținut titularizarea în învățământ în anul 2009 era falsă, a stabilit un expert criminalist. Datele din document aparțin altor două profesoare.
  • La percheziții, polițiștii au găsit mai multe acte care indicau că profesoara a absolvit și Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, dar și o Facultate de Drept la un institut privat din Botoșani. Anchetatorii spun că și acestea erau false.
  • Profesoara inculpată este viceprimar în comuna unde a predat timp de peste 30 de ani și soția unui director din cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

La jumătatea lunii ianuarie 2024, polițiștii din Vaslui au anunțat reținerea unei profesoare de limba română de la un liceu dintr-un sat din nordul județului. Acuzația, care a stupefiat comunitatea, a fost aceea că a predat ani la rând elevilor și a reușit să obțină toate gradele didactice în baza unei diplome de licență false. Dar nu a fost clar câți ani.

Lenuța Damian, o profesoară foarte apreciată

Profesoara acuzată, Lenuța Damian, lucra în învățământ de peste 30 de ani și era cunoscută ca fiind un cadru didactic dedicat profesiei, iar elevii ei aveau rezultate școlare bune la examene și concursuri, potrivit informațiilor culese de HotNews.ro din mediul profesoral al județului.

Căsătorită cu directorul Agenției Naționale de Îmbunătăți Funciare Vaslui, Sandu Damian, Lenuța Damian era percepută drept un avertizor de integritate. Adesea semnala situații de abuz sau încălcări ale legii ce se petreceau în comunitatea sa.

În 2020, Lenuța Damian a candidat pe listele PNL pentru un post de consilier local în comuna Codăești. Astfel, a ajuns aleasă viceprimar al comunei.

Acuzațiile oficiale transmise de autoritățile judiciare, odată cu reținerea viceprimăriței din Codăești, aveau să fie contrate de vocile sătenilor care o susțineau, afirmând că este victima unui război politic. Cu atât mai mult cu cât cel care a reclamat-o era chiar fostul primar al comunei. Apropiații profesoarei au dus o adevărată campanie în mediul online, susținând că diploma acesteia este autentică.

Plasată sub control judiciar, după ce a fost reținută pentru 24 de ore, Lenuța Damian nu a comentat niciodată public acuzațiile aduse. S-a limitat doar în a mulțumi pe pagina de Facebook celor care au susținut-o moral, odată cu declanșarea anchetei.

Nu s-a mai întors să predea la școală, în schimb, și-a continuat activitatea de viceprimar.

Universitatea din Suceava: „Nu este absolventă”

În 9 mai, Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui a trimis-o în judecată pe Lenuța Damian pentru înșelăciune în formă agravantă și uz de fals. Pentru infracțiunea de fals în înscrisuri oficiale ea nu mai poate fi trasă la răspundere pentru că a intervenit termenul de prescripție.

Datele din dosarul ajuns pe masa judecătorilor, consultate de HotNews.ro, arată că diploma de licență a profesoarei Lenuța Damian este un fals. O spune clar și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava care figura ca fiind emitentul diplomei. Ea nu a fost regăsită printre absolvenți, nu a obținut o diplomă acolo.

„Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava a comunicat că numita Rusu A. Lenuța (căsătorită Damian) nu este absolventă a instituției de învățământ superior și nu figurează în evidențele școlare ale Facultății de Litere și Științe ale Comunicării. Rusu A. Lenuța (căsătorită Damian) nu figurează în evidențele acestei instituții de învățământ superior ca posesoare a diplomei de licență seria A1 nr. 0081745/nr.269, din 21.10. 2008”, se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, consultat de HotNews.ro.

Date copiate după diploma unei profesoare din satul vecin, Dănești

Reprezentanții Universității din Suceava au precizat că datele de identificare ale diplomei Lenuței Damian aparțin altor două persoane.

Astfel, la numărul de registru- 269- se regăsește ca titular numita Bojilă Simona (căsătorită Cristea), cu numărul diplomei 0081744. Aceasta este profesoară de limba română la școala din comuna vasluiană Dănești, localitate vecină cu satul Lenuței Damian.

Elementele din dosar arată că diploma profesoarei Damian a fost falsificată după diploma colegei din Dănești. A fost copiat același număr de registru- 269- , iar numărul diplomei a fost consemnat cel imediat următor: 0081745.

În realitate acest număr de diplomă aparține unei absolvente din județul Suceava, profesoară de limba română la un liceu din zonă, despre care Universitatea din Suceava a precizat că a urmat cursurile facultății și este titulara de drept a diplomei.

A lucrat ca educatoare, apoi ca profesor de limba română, limba franceză și limba rusă

Potrivit datelor comunicate anchetatorilor de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui, Lenuța Damian s-a angajat în învățământ în anul 1991 ca suplinitor necalificat în satul Ghergheleu, comuna Codăești. Inițial, a lucrat ca educatoare, apoi ca profesor de limba română, limba franceză și limba rusă.

A predat la școala din satul Ghergheleu ca suplinitor necalificat până în anul 2000. Pentru că era criză de personal, în perioada respectivă absolvenții de liceu puteau să profeseze ca suplinitori necalificați dacă susțineau un examen organizat de ISJ.

Începând cu anul 2001 și până în 2009, Damian a predat ca suplinitor necalificat la școlile din Pribești și Codăești. În vara anului 2009, Lenuța Damian a susținut și promovat examenul de titularizare în învățământ, devenind titular al catedrei de limba română a Liceului Ștefan cel Mare Codăești.

Ce au găsit anchetatorii la percheziții

Din dosarul de personal, ridicat de polițiști de la liceul din Codăești în urma perchezițiilor efectuate în luna ianuarie, au fost găsite mai multe documente false, arată datele din dosarul instrumentat de parchetul local din Vaslui. Diploma de licență era doar în copii, nu în original.

Pe lângă copiile după diploma de licență emisă de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, polițiștii au descoperit și o adeverință fără număr ce figura ca fiind emisă de Universitatea Lucian Blaga Sibiu- care atesta că Damian Lenuța este absolventa acestei instituții de învățămând cu media 8.50, dar și documente care atestau că a absolvit cursurile Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava.

În dosarul de personal al Lenuței Damian a mai fost descoperită și o adeverință care atesta că este absolventă a Facultății de Drept, promoția 1997, din cadrul Institutului de Învățământ Superior Particular Mihai Eminescu Botoșani.

La percheziția de la domiciliu au fost găsite „diplome de licență, suplimente la diploma de licență cu decupaje în zona aplicării ștampilei unității de învățământ, certificate de grade didactice și definitivat, decupaje ale unor impresiuni de ștampilă scanate ale Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, cât și a notarului public Irimia Traian Claudy din municipiul Vaslui, precum și alte copii după unele documente de studii cu numele altor persoane, printre care și al numitei Bojilă (Hristea) Simona (profesoara după diploma căreia a fost falsificată cea a Lenuței Damian n.r.)”, au precizat procurorii.

O copie după diploma de licență, care figura ca fiind autentificată de notarul Irimia a fost găsită și la dosarul de personal de la Primăria Codăești, acolo unde Lenuța Damian activează ca viceprimar.

A susținut că a absolvit o filială care nu a existat niciodată, spune Universitatea

La audieri, Lenuța Damian i-a declarat procurorului de caz că a studiat la o filială din Iași a Facultății de Litere a Universității Ștefan cel Mare Suceava. A indicat două profesoare: prof. univ. dr. Elvira Soroham (cadru didactic titular al Universității Alexandru Ioan Cuza Iași), decedată anul trecut, și pe Anamaria Cărare.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a precizat că ”nu a avut nicio filială în municipiul Iași”, iar cu o profesoară Anamaria Cărare nu a colaborat.

Același lucru l-au comunicat și oficialii Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, care au mai precizat că profesoara Soroham s-a pensionat încă din anul 2004.

La rândul lor, reprezentanții Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu au declarat că Damian Lenuța a fost înscrisă la cursurile la distanță ale Facultății începând cu anul 2002. Dar că „figurează în evidențele instituției cu situația studiilor neîncheiată pentru anii II, III, IV și V, astfel că nu întrunea condițiile necesare pentru a se putea înscrie la examenul de finalizare a studiilor de licență”.

De asemenea, oficialii universității din Sibiu au transmis că nu au colaborat niciodată cu profesoarele Elvira Sorohan și Anamaria Cărare, indicate de Lenuța Damian la audieri.

Expertiza criminalistică efectuată în timpul anchetei a indicat că toate copiile legalizate după diploma de licență ce figurau emise pe numele profesoarei Lenuței Damian sunt contrafăcute.

Cum a luat definitivatul și gradele didactice

Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău, acolo unde Lenuța Damian a susținut examenul de definitivare în învățământ, a pus la dispoziția procurorilor toate documentele care au stat la baza înscrierii acesteia la examenele de definitivat, grad didactic II și grad didactic I.

Pentru înscrierea la definitivarea în învățământ obținută în anul 2010, Damian a prezentat copii după diploma de licență, suplimentul de diplomă, adeverința care atesta că a absolvit cursul de pregătirea personalului didactic la Universitatea din Suceava, precum și copii după certificatul de naștere și cel de căsătorie. Toate documentele figurau ca fiind legalizate la notarul public Traian Irimia din Vaslui.

Copii similare, care figurau a fi legalizate de același notar, au fost depuse și la susținerea examenelor pentru gradele didactice.

Procurorii au constatat în timpul anchetei că notele consemnate de documentele de studii depuse la înscrierea pentru susținerea gradelor erau diferite, deși diploma era aceeași.

Astfel, potrivit copiei după suplimentul de diplomă depus la înscrierea la definitivat, Lenuța Damian figura cu următoarea situație: anul I: media 9, anul II: media 9, anul III- lea: 8.25, anul IV: 9 și anul V: 7,30. Media aritmetică a anilor de studii era consemnată în document ca fiind 8.33.

Anchetatorii spun că dacă cei care au preluat dosarul de înscriere al Lenuței Damian la definitivat ar fi fost atenți ar fi observat că media aritmetică consemnată pe diplomă era greșită.

Notarii Irimia și Simin apar pe copiile legalizate

În 2014, când s-a înscris la examenul pentru gradul didactic II, Lenuța Damian a depus un nou dosar cu copii acte de studii și de stare civilă, care figurau ca fiind autentificate la același notar Irimia din Vaslui.

Spre deosebire de copiile depuse la definitivat, de această dată diploma profesoarei indica alte note. Documentul a consemnat că a absolvit cursurile Universității „Ștefan cel Mare” Suceava astfel: primul an cu media 7,12, anul II cu 7.60, anul trei cu 8.20, anul IV cu 7.78, iar anul V cu 8.54. Media aritmetică a anilor de studii de această dată era 7.61.

În 2021, la un an după ce fusese aleasă viceprimar, Lenuța Damian a obținut și gradul didactic I. La înscriere, a depus la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău o copie după diploma de licență, de această dată legalizată la un alt notar din Vaslui, Ionuț Simin.

Media aritmetică de pe diplomă nu era corectă

Pe această copie, era consemnată nota 8 la proba Cunoștințe fundamentale și de specialitate Limba și literatura română-Limba și Literatura Franceză, față de exemplarele anterioare care la aceeași probă era 9.00, lucrarea de licență- nota 9.00, cu media examenului de licență consemnată 9, și nu 8,50 așa cum ar fi fost corect din punct de vedere aritmetic.

Nimeni din comisia de preluare a documentelor de înscriere nu a sesizat eroarea.

De asemenea, suplimentul de diplomă în care erau consemnate mediile celor cinci ani de facultate avea consemnate alte note decât cele din copiile depuse de Lenuța Damian la definitivat și gradul II.

De această dată, se menționa în documentul legalizat că a absolvit primul an de facultate cu media 9, anul II cu 7, anul III cu 8,20, anul IV cu 7,80 și anul V cu 8,34. Media aritmetică era consemnată greșit și de această dată: 7,61 și nu 8,06.

Notarii au negat legalizarea diplomelor

Notarul Traian Irimia care figura ca fiind cel care a legalizat cele mai multe dintre copii după diplomele Lenuței Damian a transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui că nu a legalizat niciuna. Notarul a indicat că la numerele respective figurează alte operațiuni notariale, alte date și alte persoane.

Notarul Ionuț Simin a precizat la rândul său anchetatorilor că în 2018, soțul Lenuței Damian s-a prezentat la biroul notarial și a solicitat legalizarea a două copii după certificatul de acordare a gradului didactic II al soției sale. A legalizat doar acest document.

Procurorii spun că Lenuța Damian a folosit numerele de încheiere ale documentului legalizat și a falsificat copii conforme cu originalul pentru diploma de licență și suplimentul de diplomă, care figurau ca fiind legalizate de notarul Simin.

A renunțat să predea

După ce a fost aleasă viceprimar, Damian a continuat să predea limba română la liceul din Codăești câte 4 ore pe săptămână. Ea a fost plătită cu un salariu de bază lunar brut de 2.044 lei, 10% indemnizație pentru suprasolicitare neuropsihică și 5% spor pentru zonă izolată.

La finalul lunii noiembrie 2023, când a aflat că împotriva sa a fost declanșată o anchetă, ea a solicitat suspendarea contractului de muncă la Liceul ”Ștefan cel Mare” Codăești, dedicându-se exclusiv activității de viceprimar.

Odată cu trimiterea în judecată, procurorul a solicitat să rămână sub control judiciar și pe timpul procesului.

În motivarea cererii, reprezentantul Ministerului Public a indicat că Lenuța Damian ”denotă o periculozitate sporită prin afișarea unui comportament imprevizibil și total lipsit de responsabilitate, ignorând orice fel de normă de conduită socială existentă atât în cadrul raporturilor din societate, cât și în raport cu organele autorității publice”. Solicitarea a fost admisă de instanță. Damian nu a contestat-o.

Dosarul în care profesoara din Codăești este judecată pentru înșelăciune în formă continuată și agravantă, respectiv uz de fals se află în camera preliminară a Judecătoriei Vaslui, nefiind încă stabilit termen de judecată.

Pentru că nu a achitat prejudiciul estimat la 570.995 lei, procurorii au instituit sechestru pe proprietățile profesoarei Damian. De asemenea, au cerut instanței desființarea tuturor documentelor falsificate, inclusiv a certificatelor prin a obținut definitivatul în învățământ și gradele didactice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro