Sari direct la conținut

Rezultatele alegerilor 2024 au ajuns în faza de leșin la propriu. Sute de președinți de secții de votare din Sectoarele 2, 3 și 6 stau în căldură ca să predea sacii cu voturi

HotNews.ro
Președinți de secții de votare care așteaptă să predea voturile, Sectorul 3, Foto: cititor HotNews
Președinți de secții de votare care așteaptă să predea voturile, Sectorul 3, Foto: cititor HotNews

Procedura legală prevede ca „eliberarea” de responsabilitate a membrilor comisiei să se încheie după mai multe „chei de calcul” ale proceselor verbale. În mai multe secții decât s-a estimat, acestea nu se „închid”, au explicat pentru HotNews.ro surse din birourile electorale de sector.

Președinții mai multor secții de votare din Sectoarele 2,3 și 6 stau de dimineață în căldură pentru a preda sacii cu voturi și tabletele de la alegeri, potrivit informațiilor și imaginilor transmise către HotNews.ro de mai mulți membri ai secțiilor de votare.

Probleme sunt în secțiile de votare unde nu s-au putut închide procesele verbale din cauza unor nereguli, iar președinții secțiilor de votare s-au dus cu sacii de voturi la Biroul Electoral de Sector pentru a închide acolo procesele verbale. Cum sunt multe secții de votare în această situație, s-au format cozi uriașe, iar timpul de așteptare a crescut enorm.

Biroul Electoral Municipal: „Am cerut să li se ofere apă, să stea la umbră”

Purtătoarea de cuvânt Anamaria Revnic-Călugărița de la Biroul Electoral Municipal București a confirmat că e la curent cu situația, dar „de organizare se ocupă Prefectura și Primăriile, astfel că ei sunt în măsură să rezolve”.

„Nu putem interveni. Trebuiau să se organizeze ei la nivel local, să facă o programare, să le ofere oamenilor condiții. În orice caz, președintele autorității electorale a luat legătura cu cei mai mulți dintre primari și a insistat să li se ofere condiții optime, să li se dea apă, să li se ofere un spațiu unde să stea la umbră. Însă mai mult de atât nu putem interveni”, a explicat Anamaria Revnic-Călugărița.

Primarul Sectorului 2: „Peste 100 de secții sunt cu probleme”

Printre sectoarele cu probleme se numără Sectorul 2. Contactat de HotNews.ro, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat că problema este cu secțiile de votare unde președinții nu au reușit să închidă procesele verbale din cauza unor nereguli și au venit cu sacii de voturi la Biroul Electoral de Sector, ca să rezolve situația.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: „Stau în sală, în Piața de la Cremenița, în interiorul Biroului Electoral de Sector, sunt mulți, e adevărat. Este o problemă mare pentru că peste 100 de secții sunt cu probleme, în sensul că nu au reușit să încheie procesele verbale la secția de votare și ele trebuie făcute la Biroul Electoral de Sector, ceea ce a creat o problemă neanticipată. Nu am putut să anticipăm că peste jumătate din secții vor avea probleme la încheierea proceselor verbale. Facem tot ce putem ca să facem situația mai ușoară, le dăm apă, ce au nevoie. La Cremenița este montat aer condiționat, dar nu a fost calibrat”.

Sectorul 3: „Oamenii sunt în picioare de ieri de la 5 dimineața”

Am sunat și la Sectorul 3 unde la sediul Biroului Electoral de Sector de lângă Școala Gimnazială „Leonardo da Vinci”, zeci de președinți de secții de votare stau de dimineață afară și așteaptă să predea sacii de voturi, potrivit imaginilor transmise de un cititor.

„Este o bătaie de joc. Oamenii sunt în picioare de ieri, de la 5 dimineața și nu mai rezistă. Riscul este ca unii să cedeze și să lase acolo buletinele de vot, ceea ce deschide calea de fraudă”, ne-a transmis un cititor.

Am cerut mai multe informații la Primăria Sectorului 3. Reprezentanții instituției spun că sunt președinții secțiilor de votare care nu au putut închide procesele verbale și au venit cu buletinele de vot la Biroul Electoral de Sector.

„Noi le-am oferit apă, mâncare la discreție, pentru cine a dorit să stea afară, am pus scăunele, avem și înăuntru săli cu aer condiționat. Mai mult de atât nu putem face”, ne-au spus reprezentanții instituției.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro