Sari direct la conținut

De ce vin creșteri de taxe: Bugetul pe 2024 se va confrunta cu 4 noi tipuri de cheltuieli uriașe ce însumează circa 80 miliarde lei

HotNews.ro
Taxare - modificari fiscale, Foto: Paulus Rusyanto | Dreamstime.com
Taxare - modificari fiscale, Foto: Paulus Rusyanto | Dreamstime.com

Bugetul pe 2024 va fi complicat de făcut pe actualele venituri și cheltuieli bugetare, mai ales că au apărut unele cheltuieli noi care dau peste cap calculele. Acesta este și motivul pentru care Coaliția se pregătește de eliminarea tichetelor de vancanță, continuarea înghețării angajărilor, eliminarea unor bonusuri, în paralel cu creșteri de taxe.

Unele măsuri vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2023, iar altele de la 1 ianuarie 2024.

Într-un interviu acordat HotNews.ro, Tănase Stamule, membru PNL și profesor ASE (care este implicat în negocierile privind pachetul de măsuri fiscal-bugetare) a vorbit despre aceste lucruri.

El susține că PSD ar dori creșteri de taxe, iar PNL ar vrea ca mai întâi să se facă curățenie la stat. Adică să fie un compromis între aceste două propuneri PSD și PNL.

Vezi: Creșteri de taxe de la 1 septembrie și 1 ianuarie / Voucherele bugetarilor și unele bonusuri ar putea dispărea / Interviu VIDEO cu Tănase Stamule

Ce categorii de cheltuieli noi vor atârna de bugetul pe 2024

Stamule susține că sunt 4 categorii de cheltuieli uriașe noi care vor cântări în bugetul pe 2024.

1. Reducerea deficitului la 3% din PIB, ca să ieșim din procedura de deficit excesiv. Asta înseamnă 25 miliarde lei.

2. Indexarea pensiilor cu 20%, care înseamnă câteva zeci de miliarde de lei

3. Creșterea salariilor din învățământ cu jumătate din grila pe 7 ani. Asta înseamnă încă 20 miliarde lei.

4. Noua grilă de salarizare care înseamnă și acolo creșteri de cheltuieli.

„Deci noi discutăm anul viitor de cheltuieli suplimentare la bugetul de stat de vreo 80 miliarde lei. Sigur că o parte o să vină din creșterea economică, o alta din inflație, dar cealaltă parte nu poate să vină decât din creșterea de taxe. Nu poți să inventezi niște bani care nu sunt”, afirmă Stamule.

Dacă nu scădem deficitul, spune el, o să explodeze costul dobânzilor.

„Cu cât suntem sub 3% deficit, cu atât o să plătim dobânzi mai mici. Dacă nu plătim pensionarii, iarăși nu este corect pentru că inflația le-a afectat masiv puterea de cumpărare. Am dat vouchere că s-a putut din fonduri europene dar trebuie, așa e legea și trebuie respectată”, a precizat el.

De asemenea, a mai arătat că dacă nu creștem salariile din învățământ, ne pierdem competitivitatea ca țară: în 5-10 ani dispar mulți oameni competenți din învățământ.

Pe masa discuțiilor din Coaliție sunt foarte multe măsuri fiscale (nu s-a luat încă o decizie):

  • Scăderea pragului la microîntreprinderi la 250.000 euro (deși mai este o propunere cu scăderea abruptă la 65.000 euro)
  • Creșterea TVA la 22%
  • Eliminarea cotei de TVA de 5%, cu excepția anumitor alimente. Adică să rămână doar cote de 9%, eventual 19% sau 22% (dacă se decide majorarea)
  • Taxarea suplimentară a băuturilor cu zahăr
  • Eliminarea excepțiilor de la construcții, agricultură și industria alimentară (ultima discuție era doar despre reducerea acestora prin faptul că vor trebui să plătească CASS)
  • Majorarea accizei la carburanți
  • Creșterea taxării la jocurile de noroc
  • Creșterea TVA la restaurante la 19%

Mai sunt și alte măsuri pe listă, acestea fiind o mică parte dintre ele.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro