România inegală: Cinci lucruri la care stăm foarte bine în Europa. Și câteva la care suntem codașii ei
„Supraviețuim, dar asta nu se cheamă că trăim”, spune Ioana Apreotesei, angajată pe salariul minim într-o localitate din nordul-estul țării. „În ziua de salariu rămân instant fără jumătate din bani. Se duc pe abonamentul de telefon, pe chirie și pe utilități. Mai iau mâncare pentru o săptămână, iar cu 10 zile înainte de leafă rămân fără bani”, zice ea. Ioana spune un adevăr nerostit- chiar dacă Iohannis, Ciucă sau Isărescu i-ar spune că trăiește în cea mai bună Românie din ultima sută de ani, Ioana i-ar privi cu neîncredere.
România stă bine în UE la multe capitole, fără discuție. Avem rate bune de creștere economică (chiar dacă în scădere și însoțite de o inflație printre cele mai mari din UE) . Avem o viteză a Internetului care ne plasează în topul mondial.
România stă bine sau foarte bine în UE la multe capitole
1. Volumul producţiei de autoturisme: România e pe locul şapte în UE, în topul producătorilor de autoturisme de pasageri. Producţia din 2020, cele mai recente date agregate, a fost de aproape 438.000 de automobile în România, mai multe decât în Ungaria (433.000) sau Polonia (221.000). Germania, cel mai mare producător european, produce anual 3,4 milioane de maşini.
2. România s-a situat anul trecut, comparativ cu unele State Membre ale Uniunii Europene, pe primul loc la suprafaţa cultivată cu porumb boabe şi pe locul doi la producţia realizată, după Franţa.
3. Viteza internetului: României e pe locul 1 în UE. Cu o viteză de descărcare de pe internet broadband de circa 200 mbps, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte acest indicator. Media europeană se află la circa 100 de mpbs, la mai puţin de jumătate faţă de viteza de descărcare din România.
4. Conform datelor furnizate de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), analizate de către Wines of Romania, producția de vin în România a atins 4,4 milioane de hectolitri în 2023, înregistrând o creștere de 15% față de anul precedent și cu 4% peste media ultimilor 5 ani. Această performanță consolidează poziția României ca al șaselea cel mai mare producător de vin din Europa.
5. În 2022, România a fost pe locul cinci în Uniunea Europeană la suprafaţa cultivată cu grâu, după Franţa, Germania, Polonia şi Spania şi pe locul patru la producţia realizată, după Franţa, Germania şi Polonia.
Dar avem și capitole la care sub-performăm, din păcate. Și nu puține
Mai jos, locul nostru în UE la indicatorul ”Ponderea persoanelor in stare de deprivare materială și socială severă”
Deprivarea materiala si sociala severa se referă la persoanele care, din cauza lipsei resurselor financiare, nu-si pot permite 7 din cele 13 componente esențiale pentru un trai decent, cum ar fi:
– capacitatea de a face fata cheltuielilor neprevazute;
– capacitatea de a putea plati o saptamana de vacanta pe an;
– capacitatea de a achita la timp, fara restane, a chiriei, ipotecii sau a unor facturi la utilitati;
– consumul de carne, peste sau echivalentul vegetarian cel putin o data la doua zile;
– incalzirea corespunzatoare a locuintei;
– accesul la un autoturism pentru uz personal;
– inlocuirea mobilei uzate;
– accesul la internet acasa in scop personal;
– inlocuirea hainelor vechi/ uzate cu altele noi;
– detinerea a doua perechi de incaltaminte (inclusiv o pereche pentru orice vreme);
– cheltuirea unei sume oarecare de bani in fiecare saptamana pentru propria stare de bine;
– participarea in mod regulat la activitati de petrecere a timpului liber;
– intalnirea cu prietenii/ familia acasa sau in alta parte, cel putin o data pe luna, pentru a bea sau manca impreuna.
Aproape un român din trei nu-și permite înlocuirea hainelor vechi cu unele noi
Vedem mall-urile pline și oameni care probează și își iau haine. Dar asta se întâmplă în Capitală și în câteva orașe mari. În restul țării lucrurile stau foarte diferit.
Se spune că suntem un popor căruia îi place să iasă cu prietenii și să petreacă. Așa o fi, dar până una-alta, pe cifre lucrurile par să arate diferit:
Nici la capitolul vacanțe nu stăm strălucit. Ioana Apreotesei n-a mai fost într-un concediu de vreo 3 ani. Adică, deși și-a luat dreptul legal de a nu merge la serviciu, a stat acasă, că nu avea bani de hoteluri la mare sau la munte.
România rămâne o țară foarte bogată cu uriașe disparități
E drept, alegerile care vor urma la anul reprezintă calea prin care românii aflați în aceste categorii își pot face auzită vocea.
Cert e că România rămâne o țară foarte bogată cu disparități salariale în creștere, cu un șomaj mic și cu un deficit de forță de muncă ce dă mari bătăi de cap angajatorilor.
”România are cea mai mare inegalitate a veniturilor din UE şi cea mai mare disparitate inter-regională. Chiar Comisia Europeană a remarcat faptul că decalajele dintre zonele de dezvoltare ale României s-au adâncit în timp, conducând la apariția unor poli de competitivitate regională, concomitent cu cronicizarea sărăciei în unele zone. Din păcate, lipsa infrastructurii care să interconecteze provinciile istorice acționează în sensul permanentizării acestor decalaje. Această problemă tinde să devină o preocupare chiar pentru securitatea națională”, spunea guvernatorul BNR Mugur Isărescu la un eveniment economic.
Principalele constatări ale unui sondaj Eurobarometru (care privesc educația, venitul, statutul social și mobilitatea intergenerațională) arată că mai puțin de jumătate dintre români cred că oamenii au șanse egale în viață.
Și nici n-am mai apucat să vorbim despre autostrăzi, corupție, mortalitatea infantilă….
Sursa foto: Dreamstime