VIDEO Olanda: Printul Willem-Alexander a devenit cel mai tanar monarh european, dupa abdicarea mamei sale, regina Beatrix
Printul Willem-Alexander al Olandei va deveni marti, la varsta de 46 de ani, cel mai tanar suveran din Europa, dupa abdicarea mamei sale, regina Beatrix, eveniment pe care olandezii il celebreaza cu mare fast intr-o sarbatoare portocalie. Aproximativ 800.000 de vizitatori imbracati in portocaliu, culoarea nationala a Olandei, vor impanzi strazile Amsterdamului, in aceasta zi fastuasa, anunta Mediafax. Tanarul rege este primul monarh de sex masculin din 1890, dupa trei regine si o regenta. El va fi, intre altele, primul reprezentant al unei noi generatii de monarhi europeni care accede la tron. Dupa 33 de ani de domnie, regina Beatrix a semnat actul adbdicarii, predand stafeta unei noi generatii.
Viitorul monarh a declarat deja in cadrul unui interviu ca atat el, cat si sotia sa argentiniana, Maxima, in varsta de 41 de ani, nu sunt „fetisisti ai protocolului”. El a mai spus ca nu este in mod special atasat de titlul de „majestate”, spre deosebire de mama sa. „Oamenii imi pot spune cum vor, pentru a se simti relaxati”, a declarat el, afirmand ca doreste sa fie un monarh de secol XXI, care sa impace traditia cu modernitatea.
Rolul monarhului a evoluat de la crearea, in 1815, a Regatului Olandei, care avusese pana atunci statutul de republica. Incepand cu anul 2012, suveranul nu mai participa la formarea guvernului, Parlamentul preluand acest rol. El pastreaza insa atributia de semnare a legilor. Willem-Alexander a dat asigurari ca ar accepta un rol strict ceremonial, in eventualitatea in care Parlamentul ar decide acest lucru.
Noul rege va depune juramantul in fata celor doua camere ale Parlamentului, reunite intr-o biserica din Amsterdam, aflata in apropierea Palatului Regal. El va fi intronat dar nu si incoronat, o nuanta care traduce separarea intre Biserica si monarhie, in Olanda.
Daca intronarea reginei Beatrix din 1980 a fost marcata de proteste violente in contextul crizei locuintelor, aceea a lui Willem-Alexander nu ar trebui sa fie perturbata de probleme.
Orasul Amsterdam are prevazute sase locuri destinate protestelor antiregaliste, insa pana in prezent doar unul a fost rezervat de catre republicanii care doresc un protest pasnic, cu steaguri albe. Acestia protesteaza indeosebi pentru a obtine reducerea indemnizatiei regale, salariul anual fiind de 825.000 de euro.
Aprig criticat pentru versurile sale si amestecul de stiluri, cantecul oficial al procesului de intronare va fi intonat cu atentie. Marti seara, 17 milioane de olandezi au fost invitati sa il intoneze in cor.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/e7c8ab185a1a212724476cac0fb2a383/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Un numar mare de concerte, serate si sarbatori in strada sunt planificate in intreaga tara, printre care se numara si concertul in aer liber al cunoscutului DJ olandez Armin van Buuren, la Amsterdam.
Doua absente vor fi simtite in aceasta zi importanta, aceea a familiei Maximei si cea a fratelui lui Willem-Alexander, Johan Friso.
Din cauza trecutul sau de secretar de stat in timpul dictaturii argentiniene a lui Jorge Videla, tatal Maximei, Jorge Zorreguieta, nu este binevenit la aceasta ceremonie oficiala. El va lipsi de la intronare, la fel cum a lipsit si de la nunta fiicei sale, care a avut loc in 2002.
Al doilea dintre cei trei fii ai reginei Beatrix, Johan Friso, este in coma in urma unui accident de ski, din februarie 2012, astfel incat nu il va putea vedea pe fratele sau mai mare cum devine rege.
Lista de invitati nu a fost inca publicata, insa protocolul stipuleaza ca niciun alt monarh nu poate fi prezent. Doar printii si printesele mostenitoare pot asista la ceremonia de intronare, in presa vorbindu-se deja despre participarea Printului Charles al Marii Britanii, Felipe al Spaniei sau Naruhito al Japoniei.
Cele trei fete ale cuplului regal vor fi alaturi de parintii lor intreaga zi. In varsta de noua ani, fiica cea mare Catharina-Amalia va deveni oficial printesa mostenitoare.
Dupa ce Regina Beatrix anuntase, la 28 ianuarie, de Ziua Reginei, sarbatoarea nationala a Olandei, ca va abdica, Catharina-Amalia l-ar fi intrebat pe tatal sau cat timp va mai dura pana ce va deveni regina, a marturisit Willem-Alexander. Acesta i-ar fi raspuns zambind: „daca ai sti…”