Sari direct la conținut

Penurii de hrană, combustibil şi medicamente în Marea Britanie – într-un scenariu pesimist al unui Brexit fără acord

HotNews.ro
Penurii de hrană, combustibil şi medicamente în Marea Britanie – într-un scenariu pesimist al unui Brexit fără acord

Penurii de hrană, combustibil şi medicamente vor avea loc la câteva săptămâni după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), dacă nu se încheie un acord comercial, avertizează funcţionari britanici, scrie Times în ediţia de duminică, potrivit News.ro.

The Sunday Times prezintă trei scenarii posibile – imaginate de oficiali guvernamentali – în eventualitatea unui Brexit fără acord („no deal”) – blând, grav şi un adevărat „Armageddon”.

Potrivit scenariului „grav”, portul Dover de la Canalul Mânecii „va intra în colaps în prima zi”, iar supermarketurile şi spitalele vor rămâne în scurt timp fără livrări.

Marea Britanie vrea să încheie un acord cu privire la viitoarea sa relaţie comercială cu UE înainte să iasă din Uniune, pe 29 martie 2019, însă Londra elaborează totodată planuri cu privire la încheierea negocierilor fără un acord.

Ministerul britanic al Brexitului a respins scenariile pesimiste şi a subliniat că întocmeşte planuri în vederea încheierii negocierilor fără un acord, dar că este încrezător că „nu se va întâmpla nimic din toate acestea”.

Regatul şi Uniunea vor să încheie un acord global cu privire la Brexit până în octombrie, astfel încât celelalte state membre UE să aibă timp să ratifice documentul înainte ca Marea Britanie să părăsească blocul.

Însă Guvernul conservator al premierului britanic Theresa May este împărţit între miniştri ce susţin un „Brexit dur”, care să permită regatului să încheie acorduri comerciale în toată lumea, şi cei care vor ca ţara să rămână foarte aproape de Uniune, cel mai mare partener comercial al său.

Lideri UE sunt nemulţumiţi din cauza a ceea ce consideră drept o lipsă a unor propuneri ferme din partea regatului cu privire la soluţionarea unor probleme majore privind aranjamente vamale şi statutul frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda.

Aceasta va fi singura frontieră terestră între regat şi Uniune după Brexit.

Vicepremierul irlandez Simon Coveney a îndemnat sâmbătă Londra să prezinte „propuneri scrise” cu privire la soluţionarea problema frontierei în două săptămâni, până la summitul UE prevăzut pe 28-29 iunie.

Guvernul britanic va prezenta „o serie bună de propuneri” la această reuniunea din iunie, i-a răspuns duminică ministrul britanic de Interne Sajid Javid.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro