Donald Trump asigură că este "gata" pentru întâlnirea față-în-față cu Vladimir Putin
Președintele american Donald Trump a declarat joi că este „pregătit” pentru întâlnirea față în față cu omologul său rus, Vladimir Putin, glumind despre jurnaliștii care îi pun la îndoială lipsa de experiență și pregătire. „Putin este foarte pregătit, dar Trump va fi?”, a spus el, amuzându-se de întrebările primite din partea unor experți cu privire la summitul său cu omul forte de la Kremlin, care va avea loc pe 16 iulie la Helsinki, Finlanda, relatează Rador, care citeazăLa Libre.
„Știți, președintele Putin este din KGB”, a adăugat el, referindu-se la fostele funcții ale președintelui rus.
„Credeți-mă, va fi bine!”, a răspuns el, în timpul unui miting de campanie în fața susținătorilor săi din Great Falls, Montana. „Voi fi gata? Da, complet gata. M-am pregătit toată viaţa pentru acest gen de lucruri”, a adăugat el în aplauzele auditoriului, înainte de a denunța încă o dată „necinstirea” jurnaliștilor.
„Știţi ce? Putin, va fi bine, va fi bine pentru toată lumea”, a spus mogulul imobiliar, care a sosit la Casa Albă cu promisiunea de a reconcilia Statele Unite cu inamicul său istoric rus. „Aș putea chiar să sfârşesc prin a avea o relație bună (cu dl.Putin)”, a adăugat Trump, al cărui mandat este încă otrăvit de investigația privind amestecul rusesc în alegerile sale.
Președintele american este așteptat marți seara la Bruxelles, unde va participa miercuri și joi la summitul NATO. El va vizita apoi Regatul Unit, unde se va întâlni în special cu regina Elisabeta a II-a.
Dl.Trump va pleca apoi la Helsinki, în seara zilei de 15 iulie, pentru a se întâlni cu dl.Putin a doua zi pentru un tête-à-tête mult așteptat.
La aproape zece ani după „renașterea” dorită de Barack Obama și care nu a reușit, această întâlnire reprezintă o nouă încercare de a încălzi relațiile care nu au fost niciodată atât de rele de la Războiul rece.
Lista punctelor de dezacord doar s-a prelungit în ultimii ani, cu sprijinul Moscovei față de regimul sirian, anexarea Crimeii și apoi cu insurecția pro-rusă din estul Ucrainei sau a otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal, care a condus la un val istoric de expulzare a diplomaților ruşi.